Claudiu Zamfir
Apar noi informații oficiale despre Acțiunea 4.1.1, prin care firmele vor putea obține fonduri europene de maximum 1 milion de euro pe proiect, pentru investiții: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat o achiziție de evaluatori, din care reies așteptările sale privind numărul de aplicanți ce vor trece de evaluarea automată.
Până pe 11.02.2022, ora 0:00, se pot trimite la MIPE în format electronic la adresa de e-mail achizitii@mfe.gov.ro , propunerile pentru consultarea „Servicii de consultanță pentru evaluarea proiectelor primite în cadrul Axei prioritare IV, Acțiunea 4.1.1 Investiții în activități productive din cadrul POC”.
În context, MIPE estimează oficial că viitorii evaluatori vor avea de evaluat „de verde” 1.000-1.500 de proiecte în 2 luni, la Acțiunea 4.1.1 - POC (fosta Măsură 3).
Aceasta înseamnă practic că MIPE se așteaptă ca 1.000-1.500 de proiecte să treacă de evaluarea automată, iar apoi, în termen de 2 luni să fie analizate de către evaluatori în funcție de „criteriul verde” al investițiilor propuse de antreprenori.
Conform ghidului solicitantului propus oficial pentru Acțiunea 4.1.1 - POC, până la un scor de maximum 60 de puncte (60% din punctaj), proiectele vor fi evaluate automat și ierarhizate în funcție de punctajul obținut.
În a doua etapă, în ordinea punctajului obținut, dosarele vor fi evaluate în funcție de criteriul verde (40% din punctaj) și doar până la atingerea limitei maxime de 358 milioane de euro, cât este bugetul acestei măsuri. Numărul minim de puncte pe care un proiect trebuie să îl obțină ca să fie eligibil pentru finanțare este de 70, potrivit propunerii de ghid.
Atenție, însă, că numărul de firme care vor obține în final finanțările nerambursabile de maximum 1 milion de euro fiecare va fi mai mic de 1.500.
Cum pot antreprenorii să-și evalueze realist șansele la finanțare? Cei de la portalul românesc de business intelligence Termene.ro au constatat că există 133.000 de firme cu potențial de a obține 100 de puncte la Acțiunea 4.1.1-POC, punctaj sub care șansele sunt foarte mici.
O altă analiză realizată pe platforma online SMIS.ro, lansată de un startup românesc, arată ca din 60.000 de companii interogate pentru eligibilitate, 63% dintre firme au un potențial de 100 de puncte.
Astfel, lupta se va da între firmele care au avut cel puțin 30% scădere a a cifrei de afaceri în anul 2020 față de 2019 și între firmele care punctează peste 90% cheltuieli ce contribuie la obiectivele de mediu.
Având în vedere bugetul schemei, de 358 milioane euro, se poate estima astfel că vor fi finanțate undeva între 400 și 1000 de proiecte la Acțiunea 4.1.1 - POC.
Reamintim că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că va publica ghidul final al solicitantului pentru Acțiunea 4.1.1-POC după primirea avizului de la Comisia Europeană și publicarea schemei de ajutor de stat în Monitorul Oficial. Termenul estimativ de lansare este începutul lunii martie.
Așa cum arată acum propunerea oficială de ghid, apelul va fi deschis timp de 5 zile calendaristice - atât vor avea solictanții la dispoziție să-și depună proiectele în sistemul electronic.
Solicitanții vor aplica în aplicația IMM RECOVER (portalul de granturi IMM adminstrată de STS și Ministerul Economiei). Ulterior, pentru contractare aplicantul selectat la finanțare va primi de la MIPE solicitarea de a încărca în platforma electronică MySMIS proiectul și toate documentele pe baza cărora s-a făcut evaluarea în platforma IMM RECOVER. Practic, se va lucra pe ambele platforme - portaul de granturi IMM și sistemul MySMIS-2014, de gestionare a fondurilor europene, conform proiectului de ghid.
Cei care vor dori să se înscrie au la dispoziție și aplicația electronică realizată de startup-ul românesc SMIS.ro, prin care se pot genera o serie de documente. Scrierea proiectului în această aplicație, POCSketch, se poate face gratuit, iar generarea documentelor se face prin achizitia unei licente, preturile incepand de la 700 lei.
Asta inseamna o deturnare de la scopul initial al finantarii care era sprijinirea firmelor care au avut de suferit de pe urma COVID.
De exemplu daca planul de afaceri propune achizitionarea unor aplicatii software care sunt absolut necesare (ERP, CRM etc.) acestea nu vor fi punctate pozitiv decat daca se dovedesc dedicate economisirii de energie sau micsorare a poluarii ceea ce este absurd. Cheltuielile cu publicitatea si consultanta sunt excluse de la punctarea dupa criteriul "verde". Multe din investitiile de care firmele au neaparata nevoie sunt excluse de la punctare ca vezi Doamne nu sunt producatoare de beneficii "verzi"!
Intelegeam sa fie depunctate investitiile poluatoare sau neprietenoase cu mediul dar sa fie dezavantajate investitiile neutre fata de mediu este o mare tampenie !