Claudiu Zamfir

Finanțări 2022: Șapte linii de fonduri nerambursabile, credite garantate și investiții pentru antreprenorii români

Thumbnail

Antreprenorii români începători și experimentați au sau urmează să aibă la dispoziție în anul 2022 o cel puțin 7 de linii de finanțare a micilor afaceri: fonduri europene, fonduri nerambursabile de la stat, credite bancare cu garanții de stat și fonduri de capital de risc.

  • 1. Innotech Student - max. 40.000 - 100.000 Euro pentru startup-uri fondate de studenți

Prin programul Innotech Student, o serie întreagă de studenți, masteranzi și doctoranzi se pot înscrie în proiecte europene derulate de universități și alți administratori de granturi pentru a putea obține fonduri europene cu valori maxime de 40.000 de euro, până la 100.000 euro.

În această linie de finanțare au fost alocați aproape 135 de milioane de euro în 68 de proiete mari, derulate de universități și alți administratori de granturi. Antreprenorii aspiranți - studenți, masteranzi sau doctoranzi - pot aplica în proiectele derulate de acești administratori de granturi, care derulează independent sesiuni de înscrieri.

Astfel, fiecare organizație va recruta membrii grupului țintă - beneficiarii finali, adică studenții, masteranzii și doctoranzii care vor să devină antreprenori, peste 23.500 de persoane în total. Studenții vor fi îndrumați să-și facă planuri de afaceri. Într-o primă etapă, vor fi selectate planurile de afaceri finanțabile și vor fi înființate întreprinderile care urmează să realizeze planurile de afaceri cu ajutor de minimis.

Cea de-a doua etapă vizează sprijinul financiar sub forma granturilor pentru deschiderea unei afaceri și va include activități pentru decontarea de către administratorul schemei de antreprenoriat a sumelor aferente implementării planurilor de afaceri.

Consultă AICI Lista celor 135 de proiecte în care se pot înscrie aspiranții la antreprenoriat, precum și ghidul solicitantului.

 

O altă linie de fonduri europene importantă este Acțiunea 4.1.1-POC, prin care microîntreprinderile și firmele mici li mijlocii (IMM) din România ar urma să poată primi granturi de câte 50.000 - 1 milion de euro pe proiect, pentru investiții.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat versiunea consolidată a Ghidului Solicitantului, care se mai poate, însă, modifica, în funcție de ce va decide Comisia Europeană. MIPE susținea că ar fi vrut să pornească apelul de proiecte pe 21 martie 2022, dar s-ar mai putea amâna lansarea sesiunii de înscrieri.

Proiectele vor fi depuse în aplicația de granturi IMM (IMM Recover), într-o sesiune de numai 5 zile, iar apoi proiectele pre-selectate urmează să fie mutate de aplicanți în sistemul oficial de fonduri europene MySMIS 2014, în termen de încă 5 zile.

Cei care vor dori să aplice vor avea la dispoziție și o aplicație de scriere de  proiecte, POC Sketch, realizată de startup-ul românesc SMIS.ro. De precizat, însă, că apelul de proiecte 4.1.1-POC este unul dificil, iar aplicația aceasta se adresează mai degrabă consultanților sau antreprenorilor experimentați în implementarea de proiecte pe fonduri nerambursabile. 

Bugetul total al apelului de proiecte va fi de aproape 360 milioane euro. Acțiunea 4.1.1-POC a fost creată în ideea de a înlocui vechea Măsură 3 de granturi de investiții pentru firmele afectate de criza COVID. Măsura 3 a fost anulată de fosta guvernare Cîțu, însă Acțiunea 4.1.1-POC, pusă în locul ei, are condiții diferite.

 

  • 3. Start-Up Nation 2022 - se introduce aport propriu

Antreprenorii ar urma să poată accesa fonduri nerambursabile de la stat cu valori maxime de câte 100.000 de lei sau 200.000 de lei prin programul Start-Up Nation 2022 - după cum arată acum propunerea oficială de procedură lansată în consultare publică de Ministerul Antreprenorialului și Turismului.

Această a treia ediție a programului Start-Up Nation are alocat un buget de 500 de milioane de lei, sub formă de credite de angajament, care permit lansarea  înscrierilor și contractarea. Pentru plăți va fi nevoie de transformarea creditelor de angajament în credite bugetare, care se poate face prin rectificare bugetară, după data de 1 iulie 2022 sau prin legea bugetului de stat pe anul 2023, dacă programul se va întinde atât.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, a declarat, la StartupCafe.ro, că intenționează să dea drumul la sesiune prin aprilie-mai, dar depinde de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care ar trebui să pregătească sistemul IMM Recover pentru această sesiune SUN 3. Cum la granița noastră, în Ucraina, Rusia desfășoară un război brutal, ofițerii de la STS au probabil alte priorități acum, care țin de infrastructura de siguranță națională pe zona IT și de telecomunicații. Prin urmare, să ne așteptăm la amânări.

Mai e ceva: de data aceasta, antreprenorii debutanți vor trebui să vină și ei cu aport propriu la investiție, de până la 15%. Așadar, plătești consultantul să-ți facă proiectul și să te ajute la depunere, vii și cu bani de acasă, dar nu știi când vine statul cu granturile.

4. IMM Invest 2022 - credite garantate de stat

Firmele mici și mijlocii (IMM) din România și fermierii vor putea obține și în anul 2022 credite bancare garantate de stat, prin programele IMM Invest și Agro IMM Invest.

Ediția 2022 a Programului IMM Invest se implementează în baza  Hotărârii de Guvern nr.206/14.02.2022, prin care s-au stabilit noile norme de implementare.

Cea mai mare bancă ce a acordat credite IMM Invest în anii anteriori, Banca Transilvania, este și acum partener în program.

Programul IMM Invest 2022 va permite  antreprenorilor acces la finanțarea planurilor de afaceri pe baza unui plafon de garantare în valoare totală de 7,5 miliarde lei din care 5 miliarde lei sunt alocați pentru IMM INVEST și 2,5 miliarde lei pentru AGRO IMM INVEST.

Programul guvernamental IMM Invest România și Subprogramul AGRO IMM Invest facilitează accesul IMM-urilor la finanțare în vederea asigurării lichidităților necesare derularii activității curente sau pentru investiții.

FNGCIMM SA-IFN acordă garanții în numele și în contul statului, în procent de până la 90% din valoarea finanțarii, toate costurile de finanțare fiind acoperite din schema de ajutor de stat, atașată programului.

Dobânzile vor fi subvenționate integral pe o perioadă de 8 luni de la data primei utilizări a creditului, dar nu mai târziu de 30 iunie 2023. Comisionul de garantare datorat FNGCIMM și comisionul de risc datorat Ministerului Finanțelor vor fi subvenționate de stat, pe toată durata derulării creditului.

Subprogramul AGRO IMM Invest este primul program guvernamental adaptat nevoilor specifice IMM-urilor din sectorul agricol, pescuit, acvacultură precum și ale sectorului alimentar. Ajutorul de stat aferent acoperă costurile de finanțare și include, ca facilitate suplimentară față de IMM INVEST, o componentă de grant de 10% din valoarea finanțării.

  • 5. Alte scheme de garantare IMM

Asemănătoare cu IMM Invest, urmează să fie lansate alte 4 programe de creditare cu garanții de stat și dobânzi subvenționate, pentru IMM-uri și startup-uri.

Cele 4 programe de finanțare vor fi:

  • Programul IMM PROD - finanțări pentru firme de producție. Propune asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbană. Pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 1,5 miliarde lei. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 268.544.792 lei, fiind estimat un număr de 2.550 de beneficiari.
  • RURAL INVEST - fermierii își vor putea cumpăra și terenuri agricole. Programul are ca obiectiv asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către beneficiarii eligibili care își localizează producția în mediul rural și urban mic. Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului RURAL INVEST este de 530.583.333 lei, pentru un număr estimat de 4.286 de beneficiari, iar pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 2,5 miliarde lei.
  • GARANT CONSTRUCT- finanțări pentru firme de construcții. Programul vizează asigurarea lichidităților și finanțării investițiilor pentru IMM-urile din sectorul construcțiilor implicate în proiecte privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu. Pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 2,5 miliarde lei, din care 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de susținere a proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcții și 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de susținere a proiectelor de investiții de scară mică pentru UAT-uri, care presupun finanțarea unor activități din sectorul construcțiilor. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 495.572.822 lei pentru un număr estimat de 4.165 beneficiari.
  • INNOVATION - bani pentru firme care inovează și exportă. Are ca obiectiv sprijinirea realizării invențiilor, susținerii activităților la export ale IMM-urilor cu activitate în domenii de comerț și servicii, cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro, care activează în industria exportatoare, nepoluantă. Pentru anul 2022, se propune un plafon total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 1 miliard lei. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 214.550.000 lei, pentru un număr de 1.835 de beneficiari.
  • 6. Fonduri PNRR pentru digitalizarea IMM-urilor

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede un buget de 500 de milioane de euro pentru digitalizare, în sectorul IMM.

Din acești bani, 350 de milioane de euro ar trebui să ajungă la firme non-IT, care vor să își cumpere calculatoare și softuri în special. Astfel, IMM-uri din toate domeniile vor putea obține granturi de câte 30.000-100.000 euro pentru digitalizarea activității, inclusiv prin instrumente e-commerce.

Inițial, deschiderea apelului de proiecte era prevăzută pentru „prima parte a anului 2022”, dar nu se cunoaște exact când se vor face înscrierile, de fapt, mai ales având în vedere obiceiul autorităților române de a tergiversa lucrurile.

  • 7. Fonduri de investiții cu 400 milioane EUR de la UE

Tor prin PNRR ar trebui să se aloce un buget totale de 400 de milioane de euro, din care să fie alimentate până la 20 de fonduri de investiții. Aceste fonduri vor acumula și bani privați și vor acorda runde de investiții unui număr de circa 100 de startup-uri românești și alte firme:

  • 50.000-200.000 euro pentru start-up-uri,
  • 200.000 – 3.000.000 euro pentru companii în stagii incipiente de creștere,
  • 3.000.000 – 5.000.000 pentru firme în etape avansate de creștere,
  • peste 5.000.000 pentru midcaps (companii cu până la 3.000 de angajați fiecare),
  • 5.000.000 – 20.000.000 pentru proiecte de tip energie regenerabilă sau biomasă.

Pănă atunci, însă, fondurile de investiții deja consacrate. cu activitate puternică în România, s-au mișcat pe piață. Un exemplu este Catalyst Romania Fund II, fond de investiții susținut de Uniunea Europeană.

Acesta a ajuns la o valoare de 50 de milioane de euro, atingându-și plafonul propus, și face deja investiții în pentru startup-uri românești și din regiune.

 

Parallax

Vizualizari
29971
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Liz
T
Care program de finantare ar fi echivalentul celor START din anii trecuti (nu Startup Nation)?

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri