Claudiu Zamfir

PNRR: Granturi de 500 milioane euro pentru 5.000 de firme românești, în proiecte de digitalizare

Thumbnail

Peste 5.000 de firme IT și non-IT românești urmează să primească granturi totale de proape 500 de milioane de euro pentru proiecte de digitalizare, conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, aprobat joi de Consiliul UE.

Despre fondurile de digitalizare din PNRR am mai scris pe StartupCafe.ro, dar acum apar informații noi, odată cu publicarea planului integral.

Printre altele, planul prevede fonduri de 2,5 miliarde de euro pentru mediul privat. Din acești bani, urmează să se finanțeze și o Schemă de de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor.

Valoarea totală a acestei scheme este de 500 de milioane de euro, din care o sumă de 2,5 milioane de euro va fi folosită de stat pentru cheltuieli de asistență tehnică în implementare. Așadar aproape jumătate de miliard de euro pentru firme, în proiecte de digitalizare. Din acești bani ar urma să fie finanțate până la 5.492 de proiecte depuse de IMM-uri.

Apelurile de proiecte ar urma să fie lansate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în anul 2022 și 2023, potrivit PNRR.

Cine va lua fondurile pentru digitalizare:

  • 150 milioane euro pentru firme IT

Firmele IT vor primi granturi pentru crearea de de tehnologii digitale avansate precum:

  1. inteligență artificială;
  2. date și cloud computing;
  3.  blockchain;
  4.  High Performance Computing și Quantum Computing;
  5. Internet of things (IOT) etc.
  6. securitatea cibernetică.

108 proiecte ar urma să fie finanțate din această componentă de digitalizare.

Pentru proiectele de inteligență artificială, date și cloud computing, blockchain, internet of things și securitate cibernetică, valorea medie finanțată a unui proiect este de 1.200.000 euro și are un buget alocat de 127.500.000 euro.

Pentru proiectele de High Performance Computing and Quantum Computing valorea medie finanțată a unui proiect este de 10.00.000 euro și are un buget alocat de 20.000.000 euro.

Partea de securitate cibernetică va avea un buget de circa 20 de milioane de euro.

Apelul de proiecte este preconizat a fi lansat în prima parte a anului 2022.

  • 350 milioane Euro pentru adoptarea tehnologiilor digitale

Pentru această schemă de finanțare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că vrea să folosească vechiul ghid al solicitantului de la schema de digitalizare a IMM din 2020, de 100 milione euro, care nu a mai fost deschisă pentru finanțare.

Din schema cuprinsă în PNRR, firmele beneficiare nu trebuie să fie neapărat de IT. Astfel, IMM-uri din toate domeniile vor putea obține granturi de câte 30.000-100.000 euro pentru a-și cumpăra calculatoare, softuri și alte instumente pentru a-și digitalza activitatea.

Cea mai mare parte din bugetul alocat - 315 milioane euro - va merge la digitalizarea IMM-urilor, inclusiv prin comerț  electronic, activități economice electronice și  procese economice în rețea, centre de inovare digitală, laboratoare vii, antreprenori web și startup-uri în domeniul TIC, B2B.

Se vor putea face:

  1.  achiziții de hardware TIC;
  2. dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation;
  3. achiziții de tehnologii blockchain;
  4. achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality;
  5. achiziționare website de prezentare;
  6. achiziția de servicii de tip cloud și IoT;
  7. consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.

De asemenea, 35 de milioane de euro vor fi pentru cursuri IT. Din acești bani, IMM-urile vor putea achiziționa servicii  și aplicații IT  dedicate competențelor digitale și incluziunii digitale.

La o valoare medie a proiectului de 65.000 euro/întreprindere (valoare minimă este de 30.000 euro, iar valoarea maximă este 100.000 euro), se vor finanța 5.384 proiecte din bugetul alocat de 350.000.000 euro.

Selectarea unui administrator de schemă care să implementeze schema (lansarea apelului, evaluarea contractelor și monitorizarea proiectelor) figurează în calendarul de impementare pentru trimestrul I al anului 2022.

Hub-uri digitale la Politehnică

Separat de banii pentru digitalizare în sectorul IMM, vor fi fonduri PNRR pentru o serie întreagă de obiective în tehnologie.

De exemplu, 500 de milioane de euro vor fi alocați pentru proiecte transfrontaliere și multinaționale – Procesoare cu consum redus de energie și cipuri .

Printre altele, cu acești bani se vor crea patru hub-uri de inovație în domeniul digital, în care vor fi implicate companii scale-up.

Cele 4 Digital Innovation Hub  în tehnologii avansate de componente și sisteme microelectronice vor fi cristalizate în vecinătatea unei universități tehnice și sectorul privat:

  1. Digital Innovation Hub în jurul Universității Politehnică din București;
  2. Digital Innovation Hub în jurul Universității Tehnice Cluj-Napoca;
  3. Digital Innovation Hub în jurul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" Iași;
  4. Digital Innovation Hub în jurul Universității Politehnica din Timișoara.

 

C9. Suport Pentru Sectorul Privat CDI (Versiunea Extinsă) by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
21686
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri