Claudiu Zamfir
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea accesa fonduri europene în valoare totală de 315 milioane de euro pentru calculatoare și alte investiții în digitalizare, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aprobat luni de Comisia Europeană. Ce alte finanțări vor fi pentru IMM și startup-uri.
Comisia Europeană a aprobat, luni, PNRR-ul României, în valoare de 29 de miliarde de euro, din care 14,24 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile și 14,94 miliarde de euro, împrumuturi în condiții avantajoase.
Mai departe, Consiliul UE mai trebuie să aprobe PNRR-ul României, pentru ca înainte de sfârșitul anului 2021 să semnăm acordul de finanțare cu Comisia și să intre în țară avansuri de 3,8 miliarde de euro în total, reprezentănd prefinanțare sub formă de fonduri nerambursabile și credite. Apoi va începe implementarea PNRR.
În tot acest plan, găsim și 2,55 miliarde de euro pentru ceea ce înseamnă susținerea business-ului, cercetare, dezvoltare și inovare.
Dacă mai țineți minte, încă din vara anului 2020, când abia lovise criza COVID și România, guvernul PNL de atunci, condus de Ludovic Orban, a promis un program de digitalizare a IMM-urilor non-IT de 100 de milioane de euro. IMM-urile care nu se ocupau cu IT-ul ar fi trebuit să primească fonduri europene de câte 30.000-100.000 de euro, să-și ia calculatoare, softuri și tot ce le mai trebuia, să se digitalizeze.
Programul de digitalizare a IMM, prin Programul Operațional Competitivitate (POC) s-a tot amânat și, pentru ca noul guvern Cîțu să nu-l mai demareze nici în ziua de azi. În schimb, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a prevăzut în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) niște bani pentru digitalizarea IMM-urilor.
Este vorba de 315 milioane de euro, după cum se arată în documentele publicate luni de Comisia Europeană. Banii prevăzuți în PNRR sunt mai mulți decât cei promiși anul trecut, dar mai durează până vor intra.
În fine, Documentul de lucru al funcționarilor de la Comisia Europeană, găsim, în cadrul PNRR:
De precizat că la shemele de ajutor, vorbim despre fonduri nerambursabile, în timp ce la instrumentele financiare este vorba despre garanții europene la credite bancare pentru firmele mici și mijlocii.
Pentru firmele care s-au închis, ajutorul va veni în România prea târziu. Pentru IMM-urile care au rezistat, partea bună este că vor fi bani mai mulți la dispoziție decât în vechiul program de digitalizare a IMM. Mai bine mai târziu decât niciodată.
Pilonul III al PNRR - Creștere inteligentă, durabilă și incluzivă - are prevăzute și aște fonduri pentru firmele private și startup-uri:
Consultă mai jos documentul de lucru al CE cu alocările pentru România în cadrul PNRR și descarcă de AICI și alte documente relevante în Plan.
PNRR-document de Lucru by claus_44 on Scribd