Claudiu Zamfir

Bugetul 2022 a fost aprobat cu bani pentru plățile la Măsura 1, Măsura 2, HoReCa și cu fonduri promise pentru deschiderea StartUp Nation 3

Thumbnail

Bugetul pe anul 2022 a fost aprobat, joi, de Parlament fără niciun amendament la fila Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), ceea ce înseamnă că vor fi bani pentru plățile rămase de efectuat la Măsura 1 - microgranturi, Măsura 2-granturi de capital de lucru, Schema HoReCa, precum și credite de angajament pentru o eventuală lansare a programului START, noua versiune a StartUp Nation ediția a treia (vezi LISTA programelor de finanțare pentru antreprenori, din bugetul de stat).

Legea bugetului de stat pe anul 2022 a fost adoptată de parlamentari cu 294 de voturi pentru și 120 contra. Doar 15 amendamente au fost aprobate la bugetul de stat pe anul 2022, dar niciunul nu se referă la bugetul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Aceasta înseamnă că rămâne în picioare fila MAT care fusese aprobată de Guvern. USR a anunțat că atacă legea bugetului la Curtea Constituțională, dar nu se întrevăd posibilități semnificative de blocare a bugetului 2022. Prin urmare, urmează să intre în vigoare după promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, bugetul MAT 2022 are prevăzute credite de angajament de 2,62 miliarde de lei și credite bugetare (gata de plată) de 2,57 miliarde de lei. Creditele de angajament nu permit plăți, fiind doar sume promise, care necesită transformarea în credite bugetare, la rectificarea de buget, pentru a se putea efectua plăți din aceste cuantumuri. Totuși, în baza creditelor bugetare se vor putea lansa apeluri de proiecte pentru antreprenori în anul 2022.

Plățile din programele în derulare: Măsura 1, Măsura 2, schema HoReCa

  1. Măsura 2-granturi de capital de lucru din schema COVID. Așa cum am arătat anterior pe StartupCafe.ro, bugetul 2022 cuprinde, la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și suma de 570 de milioane de lei (117 milioane euro la cursul folosit în program), credite bugetare, pentru a putea fi plătite granturile de capital de lucrru de maximum 150.000 euro fiecare pentru cele aproximativ 2.800 de firme rămase admise în lista de așteptare la Măsura 2 a Schemei de ajutoare de stat COVID-19. Aceasta înseamnă că statul ar urma să  suporte din bugetul național 570 de milioane de lei fără a mai putea să recupereze cheltuiala din fonduri de la Comisia Europeană.
  2. Măsura 1 “Microgranturi” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, necesar credite de angajament și de plată titlul 58 în 2022 în valoare de 315.000.000 lei în vederea închiderii măsurii. Aici se poate observa că statul a bugetat la plată toate firmele înscrise, la bugetul maxim, de 65 de milioane de euro, deși în urma verificărilor sunt așteptate și respingeri de solicitanți (dacă ne luăm după experiența de până acum).
  3. Schema de ajutor de stat dedicată industriei Horeca instituită în baza Ordonanței de  Urgență a Guvernului nr. 224 din 30 decembrie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 – necesar credite de plată în 2022 în valoare de 1, 189 miliarde lei în vederea închiderii măsurii. Aici este vorba despre tranșa a doua a ajutorului de stat, în procent de 53% din suma atribuită, în condițiile în care zilele acestea se plătește tranșa întâi, de 47% din suma aprobată beneficiarilor (1 miliard de lei în total). Lipsa creditelor de angajament din bugetul 2022 indică faptul că, cel puțin deocamdată, Guvernul nu are de gând să lanseze în anul 2022 o a doua ediție a Schemei HoReCa.
  4. Măsura de sprijin institute prin Hotărârea Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, cu modificările și completările ulterioare - credite de angajament de 233.000.000 în 2022. Creditele de angajament permit lansarea apelului de proiecte.

StartUp Nation 2022 - bani promiși, dar nealocați pentru plăți

Noul Start-Up Nation, 500 milioane lei, ca promisiune. Cum am mai arătat deja pe StartupCafe.ro, Programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitarea accesului acestora la finanțare – START (Start-upTech-Nation) are prevăzute în bugetul de stat 2022 credite de angajament de 520.031.000 lei și credite bugetare de 20.031.000 lei. Cei 20,03 milioane lei sunt pentru plățile restante către firmele care au „câștigat” finanțări de câte 200.000 de lei la Start-Up Nation 2018 (ediția a doua).

Program lansat de guvernarea PSD (guvernul Grindeanu), în 2017, Start-Up Nation este acum rebotezat de noul Guvern Ciucă (PNL-PSD-UDMR) în START (Start-upTech-Nation). Indiferent cum s-o numi, ideea este că NU sunt prinși bani pentru plăți în anul 2022, ci numai credite de angajament, de 500 de milioane de lei. Dacă se va menține suma maximă acordată în anii trecuți, de 200.000 de lei pe firmă, vom avea cel mult 2.500 de „beneficiari declarați”, dar pentru plăți va fi nevoie ca Guvernul să aloce credite bugetare, fie la rectificare bugetară în anul 2022, fie pe următorul buget de stat, în 2023, după experiențele de până acum.

Practic, antreprenori dornici de finanțare vor tocmi consultanți, vor plăți consultanță (ce care se vor înțelege așa cum consultantul), eventual vor fi selectați la finanțare START, iar apoi vor sta cu sufletul la gură să vadă dacă Guvernul (care o fi el până atunci) le va aloca plățile efective.

Alte programe pentru antreprenori, pe fonduri naționale

  • Programul Microindustrializare 2022. În anii trecuți, Progamul Microindustrializare avea un buget micuț, dar ajutorul era generos - aproape 100.000 de euro pe firmă. Se finanțau făbricuțe și ateliere din domenii industriale. Pentru 2022, Programul național multianual de microindustrializare are alocate în 2022 credite de angajament de 50.000.000 lei și zero lei la credite bugetare. Asta înseamnă că se va putea lansa apelul de proiecte în 2022, dar pentru plăți e nevoie de rectificare bugetară sau alocare de credite bugetare direct în bugetul pe 2023.
  • Programul Comerț 2022. Și Programul Comerț s-a bucurat de atenția antreprenorilor în anii trecuți, mai ales că era destinat firmelor cu ceva vechime și poziție bună pe piață, spre deosebire de Start-Up Nation, care era pentru firmele noi. La un moment dat, în programul Comerț se ofereau ajutoare nerambursabile de la bugetul de stat de câte 50.000 de euro de firmă. În 2022, Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață are alocate doar credite de angajament de 50 de milioane de lei și zero bani la creditele bugetare. La fel ca la Microindustrializare, asta înseamnă că se va putea lansa apelul de proiecte în 2022, dar pentru plăți e nevoie de rectificare bugetară sau alocare de credite bugetare direct în bugetul pe 2023.
  • Stimularea exporturilor. În bugetul 2022 pentru Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Programul de stimulare a exporturilor este bugetat cu 70 de milioane de lei la creditele de angajament, iar la creditele bugetare tot 70 de milioane de lei figurează. Asta înseamnă probabil plăți din urmă în anul 2022 și lansarea unui nou apel.
  • Programul Dezvoltarea produselor turistice. Are prevăzute în bugetul 2022 de la MAT credite de angajament de 502.800.000 lei și credite bugetare (pentru plăți) de 102.800.000 lei. Programul este realizat în parteneriat cu Centrul Carpato Danubiano Pontic, patronatele din turism, asociatiile profesionale din turism, agenti economici, autorități locale. Banii sunt destinați „sustinerii/dezvoltarii/regenerarii/revitalizarii turismului in Romania, a produselor turistice”. Conform unei legi din 2019, în schema Dezvoltarea produselor turistice se organizează  programe de formare profesională a adulţilor din şi pentru sectorul turistic, programe pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor în turism, seminarii, simpozioane, materiale educative pentru parcuri naţionale şi naturale, precum și programe de dezvoltare a turismului cultural.
  • Program de marketing si promovare turistică. Are credite de angajament de 14,7 milioane de lei și credite de plată tot de 14,7 milioane de lei.

Lista programelor IMM 2022, finanțate din bugetul de stat: 

I. Credite de angajament.

II. Credite bugetare.

Thumbnail

 

Vizualizează mai jos bugetul MAT 2022: 

 

Proiect Buget MAT 2022 by claus_44 on Scribd

 

 

Amendamentele admise nu se referă la bugetul MAT:

 

 

Anexa amendamente admise by claus_44 on Scribd

 

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
7451
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri