Claudiu Zamfir

Banatu-i fruncea: Regiunea Vest și-a făcut prima programul operațional regional, inclusiv cu bani pentru IMM-uri

Thumbnail

Regiunea de dezvoltare Vest, care cuprinde județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, este prima regiune dintre cele 8 ale României care a obținut avizul Guvernului pentru Programul său de Dezvoltare Regională (POR), care cuprinde și fonduri europene mult-așteptate de către firmele mici și mijlocii (IMM), din noua perioadă de programare 2021-2027. Descarcă POR Vest 2021-2027 de la finalul articolului.

Reamintim că în noua structură a fondurilor europene românești, din cadrul financiar multianual 2021-2027, Programul Operațional Regional (POR) a fost spart în 8, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. Cele 8 POR-uri, cu o valoare totală de 8 miliarde de euro, vor fi gestionate, în premieră, de Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR), care vor juca rol de autorități de management. Astfel, aceste prerogative de management al banilor UE regionali pleacă de la Ministerul Dezvoltării și se duc în teritoriu, la nivelul ADR-urilor, care sunt controlate de consiliile județene și locale din regiunile respective.

Miercuri, 18 mai 2022, Guvernul a avizat Programul Operațional Regional al Regiunii Vest pentru exercițiul financiar 2021-2027.

„În premieră, Regiunea Vest devine astfel prima din cele opt regiuni din România al cărei Program Operațional Regional este transmis și Comisiei Europene” - a anuțat Ministerul Investițiilor și  Proiectelor Europene, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Mai departea urmează ca ADR Vest să negocieze direct cu Comisia Europeană aprobarea programului său regional, în paralel cu pregătirea ghidurilor de finanțare și a consultărilor publice pe teme de interes pentru potențialii beneficiari.

POR Vest are o valoare de 1,1 miliarde de euro, în care vor intra și banii europeni pentru digitalizarea IMM-urilor și pentru susținerea dezvoltării, competitivității și productivității IMM-urilor, în special în domeniile de specializare inteligentă.

„Acest proces de descentralizare reprezintă o premieră prin faptul că un plan de dezvoltare și o strategie regională sunt dublate de o resursă de finanțare pe măsura ambițiilor noastre la nivelul regiunii, astfel încât cetățenii să beneficieze de un sistem educațional la nivel european, în localități prietenoase cu mediul și care asigură o calitate ridicată a vieții”, a afirmat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

POR Vest 2021-2027 va finanța investiții în județele Arad, Timiș, Caras-Severin și Hunedoara, astfel încât regiunea de vest a țării să devină mai competitivă la nivel european, cu accent pe stimularea  cercetării-dezvoltării, inovării și digitalizării.

„Avizarea Programului Operațional Regional Vest în valoare de 1,1 miliarde euro, primul din cele opt Programe Operaționale Regionale, reprezintă un pas istoric din perspectiva finanțărilor europene. Este pentru prima oară când decidenții la nivel local și regional își pot lua soarta în mâini, știind care sunt nevoile și prioritățile imediate. Totodată, pregătirea ghidurilor de finanțare încă din etapa negocierilor finale cu Comisia permite ca cele aproximativ opt miliarde de euro alocați Programelor Operaționale Regionale să fie investite astfel încât banii europeni să schimbe în bine viața românilor, și să sprijine dezvoltarea echilibrată a regiunilor”, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Că tot a venit vorba de digitalizarea IMM-urilor, trebuie să ne aducem aminte că același Marcel Boloș, în primul său mandat de ministru la fonduri UE, în anul 2020, în gvernarea Orban, a promis o schemă de finanțare prin care IMM-urilor non-IT li s-au promis câte 30.000-100.000 de euro să-și cumpere calculatoare și alte echipamente IT, prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Au venit alegerile, s-a schimbat guvernul, iar schema s-a mai plimbat puțin între minister și ADR-uri și nu a mai pomenit nimeni nimic de ea.

Descarcă de AICI Programul Operațional Regional Vest 2021-2027, versiunea din 18 mai 2022.

Parallax

Vizualizari
1626
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri