Claudiu Zamfir

Ajutoare de stat COVID: Ministerul poate procesa în 2-3 săptămâni toate cererile de la Măsura 2, dar nu sunt bani pentru plăți - susțin patronii din Consiliul IMM

Thumbnail

Patronii cu firme mici și mijlocii reuniți în Consiliul Național IMM îl contrazic pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui, și spun că în acest moment ministerul are capacitatea să proceseze în 2- 3 săptămâni toate cererile de finanțare de la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 euro, dar problema reală este că nu sunt fonduri asigurate la buget pentru plăți.

„Cerem ca în maximum 2 săptămâni se se încheie verificarea pe Măsura 2. Acolo vorbim doar de niște verificări, nu de evaluare, care presupune punctaje. Sunt convins că oamenii din minister, agențiile IMM vor reuși să finalizeze toate verificările la Măsura 2, în 2 săptămâni. De unde bani - asta trebuie să fie treaba unui ministru în acest moment. Să meargă la ministrul Finanțelor și să solicite, bază legală există, OUG 199, bani există din Programul Operașional Competitivitate, există mecanismum de supracontractare pe fonduri europene. În acets moement suntem la un grad de absorție de numai 34%, deci există fonduri europene pentru a fi plătite toate proiectele din Măsura 2. Există bază legală, există surse, voință politică trebuie să existe ca să se plătească toți acești bani” - a spus Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor.

Reamintim că, într-un interviu acordat StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat că în acest moment agențiile IMM din subordinea pot prelucra în jur de 90 de dosare pe zi, la Măsura 2, și că încearcă să crească această capacitate la 800 de dosare pe zi, dar acum Jianu îl contrazice și spune că în prezent, fără intervenții suplimentare, se pot procesa peste 1.000 de dosare pe zi.

„Nu există această problemă a verificărilor. Problema este la faptul că nu există bani, nu la capacitatea de verificare a agențiilor. Eu țin un pariu cu dvs. că în 2-3 săptămâni vor fi verificate toate dosarele depuse pe Măsura 2, fără personal suplimentar. Din mesajele publice ale domnului ministru nu a rezultat în vreun fel sau altul că a dat niște dispoziții foarte clare, că a solicitat niște obiective foarte clare angajaților din minister. El spune că transparentizează și ne prezintă situașia de fapt. Nu ăsta e rolul unui ministru. Rolul unui ministru e de a stabili niște sarcini angajaților pe care îi are. Dacă vede că nu se întâmplă acest lucru, trebuie să existe consecințe - să atragă oameni din alte părți, să tragă la răspundere pe cei care nu-și fac treaba, nu să constate. Constat eu, dvs...” - a spus Jianu, răspunzînd unei întrebări adresate de StartupCafe.ro.

O altă problemă invocată de ministrul Năsui, în interviul pentru StartupCafe.ro, este necesitatea unui aviz suplimentar din partea Comisiei Europene, pe care Ministerul Economiei îl așteaptă pentru a avea schema de ajutoare de stat de 1,5 miliarde de euro finanțată din fonduri europene.

Jianu acuză, însă, că și aceasta ar fi o falsă problemă invocată de ministrul Năsui: „Odată aprobată schema la Comisia Europeană, e o chestiune administrativă, nimic altceva. Al doliea lucru pe care trebuie să-l facă dl. ministru este să facă rost de bani (prin bugetul de stat, pentru asigurarea plăților interne și a cofinanțării publive naționale - n.r.).

Un al treilea punct de divergență între ministru și reprezentantul patronilor IMM este faptul că ministrul Claudiu Năsui a afirmat, în interviul acordat StartupCafe.ro, că nu va redeschide urgent Măsura 1 - microgranturi de 2.000 de euro, pe bugetul de 41,5 milioane de euro rămas necheltuit din prima sesiune, ci că va aștepta să termine de implementat cele 3 apeluri lansate la Măsurile 1,2 și 3 plus schema de ajutoare pentru sectorul HoReCa (de 500 milioane de euro de la bugetul de stat).

Florin Jianu atrage atenția că România riscă astfel să piardă - cel puțin parțial - fondurile europene de la schema de ajutoare COVID în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, dacă Ministerul Economiei nu-și îndeplinește pragul minim de 50.000 de beneficiari finanțați.

În context, liderul Consiliului IMM-urilor i-a cerut ministrului Economiei să redeschidă imediat Măsura 1, dar cu eliminarea unor condiții resterictive, pentru a finanța cât mai mulți solicitanți.

Întrebat de StartupCafe.ro dacă se pierd banii europeni, dacă nu se atinge pragul minim de 50.000 de beneficiari în schemă, Jianu a răspuns: „Sigur, sigur. Ca pe orice proiect european, există corecții. Dacă nu-ți atingi indicatorul, riști să dai toți banii înapoi sau să nu fie îndeplinit criteriul asumat. Problema o să fie pe bugetul de stat.  Ar trebui să re-deschidă Măsura 1, să schimbe acel criteriu al cifrei de afaceri minime și sunt convins că în 2-3 săptămâni se atinge nivelul minim asumat de 50.000 de firme finanțate”.

„Să fie foarte atenți cei din Ministerul Economiei la indicatorul minim propus prin OUG 130/2020. România și-a luat angajamentul către CE că minimum 50.000 de IMM vor primi finanțare. Or, în acets moment, la un calcul foarte simplu, la Măsura 1 avem aproximativ 18.000 de beneficiari, din Măsura 2 avem 17.000, iar din Măsura 3 să spunem că mai intră 3.500. Din totalul evaluărilor, o parte au căzut din diverse motive. Avem aproximatv 38.500 în total, deci nu se îndeplinește indcatorul minim asumat de România cître Comisia Europeană, prin OUG 130/2020. De aceea, cerem redeschiderea Măsurii 1 tocmai pentru a atinge acest indicator minim asumat de România. Credem că ar trebui respectată și Legea 220/2020, care a fost aprobată în Parlament și care a introdus o serie de coduri CAEN pe măsura 1 și Măsura 2 și a schimbat grila pe Măsura 3. Lucrurile sunt în desfășurare, dacă vor fi redeschideri de call-uri, ele pot fi puse în aplicare”, a mai afirmat Florin Jianu în conferința de presă.

Reamintim că, potrivit premieurlui Florin Cîțu, Guvernul va depune proiectul Legii bugetului de stat la Parlament în 4 febriarie 2021. Acolo ar trebui să se regăsească resursele bugetare naționale pentru implementarea schemelor IMM.

Parallax

Vizualizari
12864
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
daniel
pahomi
bravo florin! ai pus punctul pe I...cred ca lui nasui i a crescut nasul azi ca pinocchio.eu am 4 luni indata si nu am nici un rasp pe masura 1!!!!
poza de profil
De ce
nu merge?
Cred că am tot văzut această situație în varii postări și de fiecare dată îmi aduc aminte că am câteva solicitări de clarificări referitoare la Măsura 3 depuse în perioada 9-12 decembrie 2020, la care tot revin și nimeni nu răspunde.
În lipsa unor reacții de la MinEc vin eu cu două întrebări pentru dumneavoastră. (prima poate stupidă)
1. Apare cererea transmisă în secțiunea Depunere - la tab-ul ”Cereri transmise”? Are vreun status?
2. La Call Center ce vă spun? Petiție ați înaintat?
poza de profil
daniel
pahomi
bravo florin! ai pus punctul pe I...cred ca lui nasui i a crescut nasul azi ca pinocchio.eu am 4 luni indata si nu am nici un rasp pe masura 1!!!!
poza de profil
daniel
pahomi
poza de profil
daniel
pahomi
poza de profil
daniel
pahomi
poza de profil
daniel
pahomi
poza de profil
daniel
pahomi
poza de profil
Alex
Consultant
E foarte corect si din pacate adevarat ce spune dl. Jianu. Dl. Ministru trebuie sa asigure finantarea fara discutie a celor trei programe de granturi plus programul Horeca, daca nu poate, exista institutia demisiei. USR si PNL nu isi pot bate joc de IMM-uri. Acum sunt la guvernare, au resurse la dispozitie. Dl. Ministru tot aduce in discutie ca pe viitor in loc de granturi se vor da instrumente financiare. Păi acestea, de fapt, sunt credite, imprumuturi de la banci ca si IMM Invest. De credite avem nevoie sau de fonduri nerambursabile?
poza de profil
Alex
Consultant
E foarte corect si din pacate adevarat ce spune dl. Jianu. Dl. Ministru trebuie sa asigure finantarea fara discutie a celor trei programe de granturi plus programul Horeca, daca nu poate, exista institutia demisiei. USR si PNL nu isi pot bate joc de IMM-uri. Acum sunt la guvernare, au resurse la dispozitie. Dl. Ministru tot aduce in discutie ca pe viitor in loc de granturi se vor da instrumente financiare. Păi acestea, de fapt, sunt credite, imprumuturi de la banci ca si IMM Invest. De credite avem nevoie sau de fonduri nerambursabile?
poza de profil
Alex
Constantinescu
Oameni buni..de mai bine de 10 luni statul român a luat dreptul la muncă domeniului HORECA și acum nu se descurca sa proceseze 20000 de dosar?!?!?!..nu vedeți că dam din lac in puț...ce erau ăia de la PNL...dar ce sunt ăștia nene..probabil că nu sunt fonduri și trag de timp că boschetarii sugrumand mii de afaceri...concluzia poveștii?? Statul a dovedit ce oferă în schimbul taxelor....nimic..asta ar trebui să primească..ce au oferit-nimic-si foarte multe motive pentru care nu se poate...
poza de profil
Mihai
Catana
Are sens ce spune dl. Jianu. In primul rand, daca mai trebuie un aviz, cum s-au platit deja contracte? In al doilea rand, la M1 si M2, nu e mare lucru de verificat, 2-3 declaratii restul datelor fiind preluate automat din date ofiiciale, 10-15 functionari puteau sa rezolve deja problema. Tristul adevar este, cel ce-l banuiam toti, ca nu se aloca fonduri de la buget pentru co-finantare si se cauta motive de amanare/retragere a masurilor, doar imaginea publica fiind in discutie, adica acel clasic "cine a fost de vina?".
poza de profil
FLRI
TECAR
Bună ziua as dori sa știu cei care nu am primit cei 2000 euro când o sa i primim?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri