Claudiu Zamfir

6 milioane EUR din fonduri UE, pentru formarea profesională și evaluarea competențelor sportivilor care se retrag din activitate

manusa box euro bani-dreamstime.jpg

Furnizori de formare profesională privați și publici, federațiile sportive și alte organizații vor putea accesa finanțări în valoare totală de 6,13 milioane de euro pentru proiecte de formare și consiliere profesională și evaluare a competențelor sportivilor care se retrag din activitate, printr-o linie de fonduri europene lansată marți în consultare publică.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat, marți, proiectul de ghid al solicitantului Sprijinirea sportivilor aflați la final de carieră pentru dobândirea de competențe în vederea reintegrării pe piața muncii, din cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027, susținut cu fonduri europene.

Propunerile și observațiile la acest pot fi transmise pe adresa de e-mail consultare.peo@mfe.gov.ro până la data de 03.06.2024. Ulterior, MIPE va publica ghidul final și va deschide sesiunea de depunere a proiectelor în sistemul online MySMIS2021.

Bugetul total pus în joc este de 6,13 milioane de euro. Din acești bani, se vor finanța proiecte de câte 201.000-500.000 EUR.

Sunt 6 tipuri de solicitanți eligibili, care vor accesa banii europeni, să facă proiecte pentru formarea profesională a foștilor sportivi:

  • Comitetul Olimpic  și Sportiv Român
  • Agenția Națională pentru Sport
  • Federațiile Sportive Naționale înscrise în Registrul Sportiv
  • Furnizori de FPC (formare profesională continupă) publici și privați, autorizați, conform legii
  • Centrele de evaluare și certificare a competențelor dobândite anterior autorizate în condițiile legii;
  • Furnizori de servicii de stimulare a ocupării publici și privați acreditați în condițiile legii.

În cadrul proiectelor, aceste organizații vor trebui să deruleze o serie de activități pe banii europeni:

  1. Furnizarea de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă și creșterea șanselor de ocupare sportivilor aflați la final de carieră, în conformitate cu prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.  La solicitarea persoanelor din grupul țintă, se pot oferi și servicii de consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.
  2. Organizarea și derularea de programe de formare profesională pentru sportivii aflați la final de carieră. În vederea fundamentării fiecărui program de formare propus spre finanțare, în Cererea de finanțare se va fundamenta modalitatea în care programul de formare profesională răspunde nevoilor de competențe de pe piața muncii din zona vizata. Minimum  50% din programele de formare derulate în cazul acestei activități trebuie vizeze ocupații relevante pentru domeniul sportiv ( de ex.: antrenor, instructor, recuperator fizic, preparator fizic, etc.)
  3. Evaluarea și certificarea competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale. Activitatea se adresează sportivilor aflați la finalul carierei, care au dobândit anterior în context non-formal, informal competențe pentru una din calificările identificate ca fiind necesare pe piața muncii.

În urma acestor proiecte se așteaptă ca rezultat obținerea de locuri de muncă de către sportivii la final de carieră.

Parallax

Vizualizari
922
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri