Claudiu Zamfir

Startup Nation, Femeia Antreprenor - situația la zi. Ministru: Avem o mare problemă de personal

Thumbnail

Implementarea programelor de finanțare pentru firme Startup Nation și Femeia Antreprenor este îngreunată de lipsa de personal din agențiile IMM din subordinea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, a declarat, joi, ministrul Daniel Cadariu, chestionat de StartupCafe.ro.

Situația principalelor programe IMM de la MAT, potrivit lui Cadariu:

  • Femeia Antreprenor 2022. „În momentul de față, în ceea ce privește Femeia Antreprenor, suntem înaintați, avem încheiate peste 650 de contracte în condițiile în care noi am trimis către beneficiare peste 800 și s-au întors doar 650. Rămâne ca până la sfârșitul lunii februarie, cel târziu la mijlocul lunii martie, să închidem programul Femeia Antreprenor”.
  • Startup Nation 2022. „Cu privire la Startup Nation, inclusiv pilonul Diaspora, până acum am reușit să analizăm aproximativ 2800 de cereri din totalul cererilor depuse pe cele 2 componente (15.319 solicitanți la Pilonul I-Național și 1648 la Pilonul II-Diaspora). Sperăm să reușim să analizăm toate cererile, să trimitem toate contractele pentru a fi semnate”.
  • IMM Agri-Food este aproape gata, la sfârșitul anului 2022 mai erau vreo 20 de contracte de plătit din cele aproximativ 3400 de contracte”.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a mai spus că mai are nevoie de aproximativ 1 miliard de lei - credite bugetare - pentru a putea plăti toți beneficiarii din programele Startup Nation și Femeia Antreprenor 2022.

„Din păcate, pe credite bugetare am primit doar jumătate din suma necesară. Chiar dacă pe credite de angajament avem toată suma, putem încheia toate cele 12.000 de contracte - 11.000 la Startup Nation și 1.000 la Femeia Antreprenor - nu avem credite bugetare. Ajutorul nostru este că cele 3 programe funcționează pe sistemul ramburs, adică beneficiarii contractelor investesc mai întâi banii lor sau împrumutați de la bancă, iar apoi, cu dovada cheltuirii banilor cu acele facturi, vin spre rambursare. Asta înseamnă că există speranță ca la rectificarea din iulie, august, septembrie - când va fi - să primim diferența de bani și avem nevoie de aproximativ 1 miliard de lei, credite bugetare suplimentare” - a explicat Cadariu.

Oameni puțin, salarii mici la implementarea programelor IMM

Ministrul Daniel Cadariu s-a plâns că implementarea programelor de sprijin IMM este îngreunată de lipsa de personal și salariile mici din agențiile IMM din subordinea MAT, care verifică proiectele și decid plățile.

„Noi, ca minister, avem o mare problemă la implementarea programelor (IMM), pentru că toate aceste programe desfășurate până acum - Măsura 1, Măsura 2, HoReCa, Agri-Food, femeia Antreprenor, Startup Nation - toate aceste programe, ministerul le derulează prin intermediul celor 9 agenții IMM din teritoriu. Din păcate, acei oameni, care au gestionat în 2 ani peste 100.000 de cereri de finanțare, peste 90.000 de contracte încheiate, aproape 1,5 miliarde de euro, au salarii foarte mici, care nu sunt motivante. Ei au 220 de posturi în grila maximă. În 2022 erau ocupate probabil 160 de posturi, iar între timp au plecat foarte mulți salariați” - a spus ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Daniel Cadariu (PNL) s-a mai plâns că Ministrul Muncii (Marius Budăi - PSD) și Ministerul Finanțelor (Adrian Câciu) blochează majorarea salariilor funcționarilor din agențiile IMM.

„Am încercat să rezolvăm această problemă prin inițierea unor acte normative, pentru aspectul salarial, pentru că specialiștii de acolo pleacă. Din păcate, și Ministerul Muncii, și Ministerul Finanțelor întotdeauna ne-au dat aviz negativ” - a afirmat ministrul Cadariu.

 

Parallax

Vizualizari
4243
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Julian
Bin
Cat de jalnic! 2800 de cereri analizate in jumatate de an???? E strigator la cer! In ritmul asta dupa un calcul simplu vor termina peste inca 2 ani si jumatate. RUSINE! Nu imi vine sa cred ca se mai si lauda public cu 2800 de cereri analizate! Sincer mai bine opresc proiectul acum decat sa incurge grav pe toti saracii oameni care se bazau pe el. In jumatate de an de cand s-au terminat inscrierile deja s-au schimbat multe lucruri, o mare parte din firme probabil deja au dat faliment in asteptarea lenesilor din program. Peste inca 2 ani si jumatate, nu cred ca mai ramane vreo firma in picioare. SA VA FIE RUSINE, la modul cel mai serios! Mai bine nu faceati nimic, mai mult incurcati oamenii! Sunt oameni care si-au facut firmele special pentru program si au costuri uriase doar pentru existenta, si voi va lalaiti cu 2800 de proiecte in 6 LUNI! MAAARE RUSINE! Si asa era un program prost facut, pentru multi era mai rentabil sa ia cei 5000 de euro contributie proprie si sa faca ceva pe cont propriu, decat sa faca cu programul asta (si imi cer scuze pentru expresie dar exact asa e) program de c***t, si sa piarda si cei 5000 ai lor intre timp. Chiar ati dat-o da laie la modul cel mai serios! Auzi la ei, probleme de personal... si cine vreti dragilor sa va rezolve problemele de personal? E problema mea? Vreti sa vin eu antreprenor sa va rezolv problemele de personal? MARE RUSINE! Nu ne mai facem bine.. daca si in 2023 dupa atatea incercari nereusite de startup nation, e din ce in ce mai rau, in loc de mai bine. RUSINE inca o data! Sper sa platiti la un moment dat nu doar pentru lipsa acuta de ajutor oferita startupurilor ba mai mult pentru ca puneti bete in roate! Nu doar ca nu ajutati dar mai mult incurcati! RUSINE!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri