Denisa Crăciun

Schema HoReCa 2: „Programul este gata, și schema, și ordonanța, așteptăm doar finanțarea” (ministrul Cadariu)

Thumbnail

Schema HoReCa 2 figurează cu zero bani naționali în proiectul de buget de stat 2023, propus de Ministerul Finanțelor, însă ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, spune că MAT așteaptă finanțarea, mai ales că programul „este gata”.

Întrebat de StartupCafe.ro ce se întâmplă cu Schema HoReCa 2, ținând cont că în proiectul de buget de la Finanțe figurează cu buget zero, ministrul Cadariu a spus că:

„Acum, strict pentru program, dacă ne uităm în anexă, am constatat cu toții că în dreptul programului HoReCa 2 sunt trecute zero fonduri la proiect de bugetare, zero fonduri la credite de angajamente. Lucrurile stau în felul următor, avem un alt titlu, Titlul 58, unde avem o alocare pentru finanțări din fonduri europene peste 2 miliarde de lei. De altfel, pentru HoReCa 2, discuția era ca finanțările, granturile să fie pentru două categorii: pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru IMM-uri și pentru întreprinderile mari. Pentru întreprinderile mici și mijlocii, conform discuțiilor avute cu MIPE, am convenit ca din acel buffer de 10% destinat finanțării programelor de susținere pentru cadrul temporar Ucraina, aproximativ 300 milioane EUR să fie alocate ministerului nostru pentru a constitui HoReCa 2, destinați doar finanțării IMM-urilor”.

Acum se pune întrebarea ce vom face dacă HoReCa 2 va fi într-adevăr finalizat, iar din perspectiva ministerului nostru, programul este gata, și schema, și ordonanța, așteptăm doar finanțarea”, a mai completat ministrul MAT, vineri, la o conferință de presă susținută la Târgul IMM 2022 de la Romexpo.

Totuși, nu se știe încă ce se va întâmpla cu întreprinderile mari, subliniază ministrul. 

„Avem și acolo speranță pentru că în urma discuțiilor avute la Ministerul Finanțelor, a apărut în Legea Bugetului un articol, cred că articolul 51 care oferă posibilitatea ministerului nostru să creeze programe noi. Deci practic avem baza legală. În funcție de decizia politică finală, vom ști. În momentul în care se va finaliza constituirea acelui buffer de 10% și vom primi suma convenită sper, de 300 de milioane de EUR, vom ști dacă decizia politică ne va permite ca programul să-l constituim și pentru întreprinderile mari”, a încheiat ministrul Cadariu, răspunzând unei întrebări adresate de StartupCafe.ro, în conferință.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului confirmă astfel informațiile publicate de StartupCafe.ro, inclusiv suma neoficială de 300 de milioane de euro care era în discuții. Rămâne însă o problemă legatpă de buget: Banii de la titlul 58, despre care a vorbit acum Cadariu și a scris și anterior StartupCafe.ro, 2,2 miliarde de euro, fonduri europene, ajung pentru un prezumtiv proiect de capacitate administrativă al MAT, care a apărut în proiectul de buget, în document nefiind menționată o eventuală alocare pentru IMM-uri.

În orice caz, Guvernul a aprobat proiectul de buget și l-a trimis la Parlament, care va putea face modificări.

Parallax

Vizualizari
5049
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri