Denisa Crăciun

Nou fond de investiții, de 170 milioane EUR, pentru startup-uri de tehnologii avansate din Europa

Thumbnail

Startup-urile de tehnologii avansate din Europa, inclusiv din România, vor putea obține finanțări printr-un fond de investiții în valoare de 170 milioane EUR, susținut de Uniunea Europeană și lansat de firma poloneză de capital OTB Ventures, care a investit și în startup-urile românești Veridion (fost Soleadify) și FintechOS.

OTB Ventures a închis cel de-al doilea fond de investiții, OTB Fund II, în valoare de 170 de milioane de EUR, potrivit TechCrunch. Am mai scris pe StartupCafe.ro și în 2022 despre acest fond de investiții, când spuneam că investitorii polonezi caută firme IT care dezvoltă tehnologii revoluționare în 4 domenii-cheie:

  • enterprise artificial intelligence (AI) automation (automatizări bazate pe inteligență artificială, pentru companii),
  • space technology (tehnologie spațială),
  • fintech (tehnologii în sectorul financiar),
  • cybersecurity (securitate cibernetică).

De asemenea, OTB Fund II  pune accent pe soluții de combatere a schimbărilor climatice (climatetech).

Fondul de investiții este susținut de Fondul European de Investiții (EIF),  prin programul InvestEU, al Uniunii Europene, dar și de Fondul de inovare al NATO (NIF), alături de fondul londonez Isomer Capital, FNP Foundation for Polish Science și alții.

Compania poloneză de investiții, care are birouri la Varșovia și la Amsterdam, a investit până acum și în două startup-uri românești.

În decembrie 2019, OTB Ventures a condus, alături de Earlybird Venture Capital, o rundă de investiții de 14 milioane de dolari în startup-ul românesc de tehnologii financiare FintechOS. De asemenea, în aprilie 2021, polonezii au participat la o nouă rundă de finanțare, de 60 de milioane de dolari, în startup-ul românesc, condusă de Draper Esprit. Lansat în anul 2017, la București, de Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț, FintechOS dezvoltă tehnologii care permit băncilor și companiilor de asigurări tradiționale să țină pasul cu așteptările în continuă schimbare ale clienților, și, în același timp, cu viteza, agilitatea și flexibilitatea fintech-urilor.

În februarie 2023, startup-ul românesc de inteligență artificială Veridion (ex Soleadify) a obținut o finanțare de 6 milioane de dolari pentru a se extinde pe piața din SUA și a dezvolta propria tehnologie IA. La runda de finanțare au participat fondurile de investiții LAUNCHub Ventures, OTB Ventures, Underline Ventures și alți investitori existenți. Startup-ul a fost fondat în 2019, la București, de Sorina Vlăsceanu împreună cu Florin Tufan și Mihai Vinaga.

Parallax

Vizualizari
979
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri