Noul Start-Up Nation: „Nu știu dacă în 2020 vom mai avea capacitatea să-l implementăm”. O propunere de punctaj discutată

Noul program Star-Tech Innovation, care ar trebui să înlocuiască vechiul Start-Up Nation, se confruntă cu lipsa de personal din Ministerul Economiei și agențiile pentru IMM-uri din subordinea sa, fiind incertă lansarea schemei de finanțare pentru firme în anul 2020. Vezi la finalul articolului o propunere de grilă de punctaj mai veche, pentru Star-Tech Innovation.

 
 


„Programul Startech Innovation, nu știu dacă anul acesta vom mai avea capacitatea să-l implementăm. Resursa umană este foarte importantă. Dar, dacă vom reuși, facem tot ce se poate să-i dăm drumul anul ăsta sau cel târziu la începutul anului viitor”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru, la videoconferința RoInvest transmisă de News.ro pe Facebook.

Declarația oficială a secretarului de stat confirmă informațiile publicate de StartupCafe.ro anterior, conform cărora Ministerul Economiei și agențiile sale pentru IMM se confruntă cu lispa de resurse umane, pe zona de implementare a programelor pentru firmele mici și mijlocii.

 
 

În cadrul vechiului program Start-Up Nation s-au derulat 2 ediții, în 2017 și 2018/2019. Firmele nou-înființate au putut să obțină, în anumite condiții, fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei fiecare.

Ultima ediție, 2018/2019 este încă în implementare, o serie întreagă de beneficiari care au realizat investițiile cerute așteptându-și banii de la Ministerul Economiei.

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat anterior, pentru StartupCafe.ro, că, în privința programului Start-Up Nation, prioritatea sa este să asigure plățile către beneficiarii din ediția trecută - 2018-2019 - și abia apoi să lanseze o nouă ediție, 2020, sub denumirea StarTech Innovation. De menționat că la cea mai recentă rectificare de buget, Guvernul NU a alocat fonduri suplimentare pentru plățile către beneficiarii din ediția 2018-2019 a Start-Up Nation, ceea ce aduce incertitudini față de o eventuală lansare a unei ediții 2020 a programului.

În paralel, antreprenori care „au câștigat” finanțare Start-Up Nation de până la 200.000 de lei, în ediția 2018-2019 au ajuns să-și vândă firmele cu proiectele finanțate, în condițiile în care nu reușesc să-și îndeplinească obligațiile de angajare de personal. Zilele trecute, pe un grup de specialitate, o persoană oferea spre vânzare o firmă cu proiect implementat, cu echipamente în domeniul fotografiei, dar care trebuia să angajeze 4 salariați cu normă întreagă.

Revenind la noul program Star-Tech Innovation, care se află deocamdată doar la nivel de intenție, în planul de relansare economică al Guvernului, înainte ca epidemia de coronavirs Covid-19 să ajungă în România, în februarie 2020, în cadrul Comitetului consultativ pentru IMM, de la Ministerul Economiei, partea guvernamentală a prezentat o serie de elemente de grilă de punctaj propusă pentru noul program.

Surse participante la ședință au arătat, pentru StartupCafe.ro, că grila propusă de oamenii de la minister s-a conturat astfel:

La punctaje egale ar urma să conteze:

1.    Punctajul obtinut la domeniul de activitate
2.    Punctajul obtinut la criteriul aferent investitiei
3.    Punctajul obtinut la criteriul dezvoltare durabila
4.    Valoarea exacta a procentului aferent aportului propriu
5.    Numarul de locuri de munca nou create
6.    Data si ora inscrierii in program