Claudiu Zamfir

Ministru: România va cere prelungirea schemei de ajutoare de stat de 1 miliard Euro pentru IMM peste termenul de 31 decembrie

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii din România, care vor dori granturi pentru investiții, de câte 50.000-200.000 de euro, din cadrul ajutoarelor de stat în valoare totală de aproape 1 miliard de euro pentru redresarea din criza COVID-19, ar urma să semneze contractele de finanțare chiar și cu 6 luni mai târziu decât era preconizat inițial. Autoritățile române vor cere Comisiei Europene prelungirea schemei de ajutor de stat de la 31 decembrie 2020 până pe 30 iunie 2021.

În acest moment, conform schemei de ajutor de stat de 1 miliard de euro (cu tot cu cofinanțarea proprie a beneficiarilor finali), Ministerul Economiei (prin agențiile sale pentru IMM) trebuie să semneze până la 31 decembrie 2020 contractele de finanțare cu toate IMM-urile, ONG-urile, PFA-urile și cabinetele medicale individuale care vor obține ajutoarele de stat între 2.000 și 200.000 de euro fiecare prin cele 3 măsuri de sprijin dn schemă.

De asemenea, conform schemei de ajutor de stat, pentru cele 3 măsuri de sprijin perioada de aplicare de către beneficiarii finali nu poate depăși 30 octombrie 2020. În cazul microgranturilor de 2000 de euro - Măsura 1, aplicațiile au început pe 12 octombrie și se termină pe 16 octombrie, cu posibilitate de prelugire. mai trebuie lansate măsurile 1 și 2, granturile pentru capital de lucru de până la 150.000 euro, respectiv granturile de investiții de până la 200.000 euro.

Toate aceste linii de finanțare pentru IMM-uri se desfășoară sub cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat în Uniunea Europeană, prin care Comisia Europeană a dat voie statelor membre acorde mai multe ajutoare de stat firmelor. Printre prevederile cadrului temporar al UE se numără, de exemplu, și majorarea plafonului de ajutoare pe care o IMM eligibilă le poate primi, de la 200.000 de euro la 800.000 de euro (pe durata a trei exerciţii financiare consecutive).

Prelungirea cadrului temporar de ajutoare de stat

Acest cadru temporar era inițial valabil până la finalul anului 2020. Dar marți, 13 octombrie 2020, Comisia Europeană a anunțat o veste așteptată în statele UE: „Toate secțiunile Cadrului temporar sunt prelungite cu șase luni, respectiv până la 30 iunie 2021, iar secțiunea care permite acordarea de sprijin pentru recapitalizare este prelungită cu trei luni, respectiv până la 30 septembrie 2021”.

Conform unor surse oficiale, Ministerul Economiei, care implementează cele 3 scheme de ajutoare de stat în valoare totală de aproape 1 miliard de euro, vrea să prelungească Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri, cu un buget total de 550 milioane euro (cu tot cu cofinanțarea beneficiarilor).

 Măsurile 1 și 2 nu constituie o problemă pentru oamenii din Ministerul Economiei, pentru că cererile de finanțare depuse de beneficiari sunt evaluate automat. „Pentru Măsura 1, se pot da ușor acceptările la finanțare, în maximum o săptămână. Și Măsura 2 se poate închide destul de repede”, au declarat, pentru StartupCafe.ro, sursele.

Problema este la Măsura 3, unde Ministerul Economiei și agențiile IMM din subordine nu au personal suficient pentru a derula procedurile până la finalul anului 2020. „Ar fi bine să fie prelungită, pentru că proiectele necesită verificări, evaluări și nu este timp suficient astfel încât să poată fi semnate contractele de finanțare cu beneficiarii până la 31 decembrie 2020”, au spus sursele.

Cheia este, însă, la Ministerul Fondurilor Europene, care este titularul schemei de finanțare și care administreaza pentru România banii de la Uniunea Europeană.

„Da. Se poate prelungi schema de finanțare. În baza regulamentului european, vom solicita Comisiei Europene să ne prelungească schema de ajutor de stat până în 30 iunie 2021. Acest lucru va permite să prelungim contractarea măsurilor 1, 2 și 3 până la 30 iunie 2021” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Așa cum au arătat, însă, sursele noastre din Ministerul Economiei, nu va fi nevoie de o amânare la Măsurile 1 și 2, dar la Măsura 3 autoritățile vor folosi eventuala prelungire a schemei, care va fi acordată de Comisia Europeană.

Astfel, Ministerul Economiei nu va mai fi grăbit să finalizeze urgent procedurile pe Măsura 3 și să semneze contractele de finanțare până pe 31 decembrie 2020, ci va putea să împingă acest termen încă 6 luni.

Noi măsuri de sprijin pentru firme

Pe lângă prelungirea cadrului temporar pentru ajutoare de stat, Comisia Europeană a mai decis, marți, introducerea unei noi măsuri - sprijin pentru costurile fixe neacoperite ale firmelor.

Astfel, Comisia va permite statelor membre UE să sprijine firmele care se confruntă cu o scădere a cifrei de afaceri în cursul perioadei eligibile de cel puțin 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 ca urmare a epidemiei de COVID-19.

Sprijinul va contribui la o parte din costurile fixe ale firmelor, care nu sunt acoperite de veniturile lor, în limita a cel mult 3 milioane euro pe întreprindere.

„Sprijinirea acestor companii printr-o contribuție temporară la o parte din costurile înregistrate are ca scop prevenirea deteriorării capitalului lor, menținerea activității economice a acestora și asigurarea unei platforme solide în vederea redresării. Acest lucru permite acordarea unui ajutor mai bine direcționat către întreprinderile care evident au nevoie de ajutor” - mai spune Comisia Europeană.

Parallax

Vizualizari
12968
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
ANTIP
VIOREL
Buna seara,
Se poate in cadrul masurii 3 solicita
un grand mai mic de 50000 euro?
poza de profil
Mărginean
Bianca
Bună, ziua, am un PFA, pentru lnvestitii ma pot lncadra la grandul 2? Sau unde ma pot lncadra sau a ma intaresa și depune documentatia. Mulțumesc.
poza de profil
Tatiana
Jipa
Guvernul Romaniei ? D-le ministru Popescu, cum este posibil ca un consultant sa depuna cerere in numele unui client pe Masura 1 sa inroleze societatea in program fara sa explice ca pentru Massura 2 si 3 nu se mai pot depune cereri, iar administratorul firmei sa depinda de mana acestor hiene care le blocheaza activitatea complet? Eu sunt administratorul unei firme, am semnat o imputernicire cu Startup Accounting Bucuresti sa depuna cererea in numele meu, fara sa imi explice ca nu mai pot depune cerere si pe celelalte masuri daca mi-a inrolat societatea pe Masura 1. Ce fel ati gandit acest program si cum este posibil ca acesti consultanti nepriceputi sa detina controlul asupra societatii cu aceasta imputernicire fara sa ne aduca la cunostinta orice amanunt. Firma de consultanta depune cereri in numele mai multor societati, ne ingradesc dreptul de a intra pe societatea ta, noi administratorii neavand nici o putere asupra lor, deoarece nu vor sa ne dea ID-ul si parola de intrare in program pentru modificari. Va rog faceti ceva in acest sens, nu se poate asa ceva? De ce sunt incompatibilitati intre Masuri ? ce sa faci cu 2000 euro pe Masura 1 ? Dati posibilitatea firmelor sa creasca cu Masura 3, de aceasta avem nevoie. Cum este posibil sa inrolezi firma cu Masura 1 si sa nu mai poti depune cerere pe Masura 2 si 3, mai ales cand iti depune consultantul aceasta cerere fara sa iti explice ca nu mai poti depune cerere si pe celelalte masuri ? Intreb : Ce se poate face in cazul acesta, mai ales ca aceste masuri au termene limitate, timp in care poate aveam o sansa, iar acesta sansa ne-au ingradit-o consultantii mincinosi si nepregatiti, deoarece noi administratorii nu putem intra pe contul nostru de firma pentru ca ei au semnat cu ID-ul si parola lor, fara sa ne dea posibilitatea si noua sa vedem in sistem ce au inscris pentru noi. In alta ordine de idei au semnat o declaratie " Declarație privind reprezentarea persoanei juridice " in care semneaza pentru : Înţeleg că în cazul în care această declaraţie nu este conformă cu realitatea sunt pasibil de încălcarea
prevederilor legislaţiei penale privind falsul în declaraţii. Totodată, declar ca am luat la cunoştinţă de prevederile art. 326 "Falsul în Declaraţii" din Codul Penal referitor la "Declararea necorespunzătoare a adevărului", făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte
cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
La acest moment doresc ca societatea mea sa poata aplica pe Masura 2 si 3 - cine poate face acest lucru daca nu administratorul programului, daca in lege nu scrie nimic despre aceste modificari sau neintelegeri ? Doresc un raspuns de la specialisti daca este posibil si ce pot face eu in acest caz, oare se poate pronunta careva? Multumesc !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri