CZ

Antreprenorii RBL: Statul român îi încurajează pe românii din străinătate să rămână acolo

Imagine principala
rbl diaspora

Antreprenorii și managerii grupați în fundația Romanian Business Leaders (RBL) sunt preocupați de faptul că, printr-o strategie oficială, Guvernul României ar urmări să îi facă pe românii din diaspora să se obișnuiască și să rămână în străinătate, în timp ce firmele din România se confruntă cu un deficit de lucrători talentați.

De asemenea, RBL mai subliniază că românii plecați în străinătate ar trebui încurajați mai mult să se întoarcă în țară pentru a-și deschide propriile afaceri aici.

”Romanian Business Leaders (RBL), prin proiectul RePatriot, solicită autorităților să consulte beneficiarii direcți ai Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni și să folosească resursele statului ca să răspundă în mod real nevoilor românilor din diaspora. În esență, strategia publicată în Monitorul Oficial la final de iunie 2017, fără consultare cu principalii parteneri din societate, îi încurajează pe românii din diaspora să se obișnuiască mai bine cu ideea că trăiesc departe de țară” - spun antreprenorii și managerii membri RBL, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

”Strategia urmărește în mod corect să promoveze identitatea românească, dar tratează superficial repatrierea talentelor și confirmă incapacitatea României de a atrage talente, semnalată de World Economic Forum, în Global Competitiveness Report (România ocupă locul 127 în lume)” - mai reclamă ei.

Potrivit sursei citate, economia româneacă ”suferă din cauza deficitului de forță de muncă”.
”România este în competiție directă pentru forță de muncă cu întreaga Europa. Suntem deja pe primul loc pe continent la deficitul de forță (72% dintre companiile românești au dificultăți să ocupe posturile vacante, potrivit studiului realizat de ManPower Group), iar lipsa de capital uman se va acutiza și mai tare. Unul din trei angajatori din România are mari dificultăți să ocupe posturile vacante pentru că, pur și simplu, nu exisă oameni calificați să facă munca pe care ei o caută” - arată RBL.

”Repatrierea diasporei este o soluție practică pentru deficitul de forță de muncă din România. Cetățenii români care conduc afaceri și lucrează în economii dezvoltate sunt valoroși pentru societatea și economia din România pentru că vin cu etica muncii și cunoștințele câștigate în piețe mult mai mature și avansate decât cea românească” - mai crede RBL.

Conform unor sonsaje citate de fundație, șapte din zece români din diaspora ar vrea să revină în țară.

”Studiul realizat în 2015 de RePatriot, cu sprijinul Open-I Research, arată că 70% dintre românii din străinătate își doresc să se întoarcă în țară, dar și că aproape jumătate dintre ei nu au un plan concret în această direcție. Șase din zece români din diaspora vor să investească în dezvoltarea unei afaceri în România, iar cele mai atractive domenii sunt turismul (50%) și agricultura (44%). Principalele motive pentru care românii preferau să trăiască în diaspora erau nivelul de trai mai ridicat decât în România (70%) și gradul mai scăzut de corupție (56%)” - susține RBL.

Prin programul Re-Patriot, Romanian Business Leaders a organizat o serie de workhopuri și întâlniri cu români plecați în străinătate, pentru a le acorda acestora îndrumare și sfaturi pentru a se întoarce în România și a-și deschide oa afacere aici.

”În ultimii doi ani, RePatriot a discutat direct cu peste 3.500 de români din Italia, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Statele Unite ale Americii (Silicon Valley), Franța, Norvegia și Grecia. Cei care își doresc și se gândesc serios să revină ezită din cauza serviciilor publice din România, în primul rând educația și infrastructura sanitară și medicală” - menționează RBL.

De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene derulează programul Diaspora Start-up, prin care români care au lucrat în străinătate și au revenit în România pot primi fonduri europene de până la 40.000 de euro pentru mici afaceri în țară. Programul, demarat anul trecut, se află încă în stadiul selectării administratorilor de grant.

Foto: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parallax

Vizualizari
1293
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri