Adi Iacob
"Avem 2 restaurante în Italia ― în Venetia și în Roma. Am fost printre primii care am resimțit efectele epidemiei", spune Dan Isai, CEO-ul lanțului de restaurante Salad Box. Tânărul antreprenor a participat la o întalnire online #deladistanță, unde a explicat efectele crizei coronavirus asupra afacerilor sale, asupra economiei în general și posibile soluții pentru traversarea stării de urgență cauzate de pandemia Covid-19.
Dan e CEO-ul lanțului de restaurante Salad Box, co-fondator al lanțului de cafenele Narcoffee și board member al organizației Romanian Business Leaders.
Avem 2 restaurante în Italia ― în Venetia și în Roma. Am fost printre primii care am resimțit efectele epidemiei.
Văzând ce se întâmplă în Italia, ne-am pregătit pentru aceeași situație în România.
Teoretic suntem în 14 țări. Am deschis la începutul lunii un restaurant în Canada și după 2 săptămâni am închis.
La business-ul actual sunt foarte atent la cashflow și la datoriile pe care le avem.
De multe ori în perioade de criză majoritatea își vând bunurile pe care le au. Nu îi sfătuiesc să le vândă pentru că prețurile sunt volatile
Chiriile: acolo negocierile sunt duse de grupuri de retail. Au crescut în ultimii 2 ani chiriile. La ultimele renegocieri au crescut cu câte 2 procente.
Creditele și angajații, acolo sunt cheltuielile mari.
Mă întreb ce o să se întâmple cu diaspora. Sunt vreo 1,3 milioane de români în Italia, vreo 600.000 în Spania.
Oamenii sunt ultima "cheltuială" la care aș renunța.
Nu aș plăti chirii și credite, ca să păstrez oamenii. Dar și acolo ar trebui să aibă loc o renegociere. Nu doar eu sunt în criză, toată lumea e în criză.
Modelul de business: Avem mult timp acum acasă să ne readaptăm, să regândim. Trebuie să ne uităm la exemplele din alte țări. Trebuie să automatizăm mai mult.
Aprilie o să fie o lună foarte delicată.
Sunt companii care au beneficiat de șomaj tehnic dacă au o scădere de 25% a încasărilor. Eu cred că acolo ar trebui specificat "veniturilor" sau "cifrei de afaceri", nu încasărilor.
Sunt multe mici detalii care o să facă diferența între supraviețuire și dezvoltare sau faliment pentru unele dintre companii.
Dacă stau să calculez cât am plătit statului în ultimele 12 și mi-ar da 50%, îți garantez că o să mergem înainte mult și bine.
Din puctul de vedere al resurselor pe care le avem cred că ne putem adapta - și pe partea de cheltuieli și pe partea de venituri.
O să începem partea de delivery, dar nu cred că e sustenabil pe termen lung.
Eu cred că multe companii ― vreo 20-30% ― o să închidă în următoarele 24 de luni indiferent cum o să evolueze lucrurile.