Claudiu Zamfir

Pierderi imense la Uber în primele 3 luni din 2019. Principalele cauze

Thumbnail

Compania americană Uber, care se confruntă cu probleme legale în România, estimează  pierderi mari pe primele 3 luni ale anului 2019, din cauza cheltuielilor cu promovarea și a stimulentelor pe care le acordă.

Pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019, Uber Technologies Inc. estimează că a avut pierderi între 1 miliard și 1,1 miliarde de dolari.

Uber pune aceste piederi pe seama investițiilor continue în platforma de bază, a stumulentelor mărite acordate unor utilizatori, precum și pe seama cheltuielilor cu promovarea, la nivel mondial.

Informațiile apar în formularul S-1 depus de Uber la SEC - autoritatea americană de supraveghere a piețelor de capital, un un formular pe care îl depun firmele înainte să se listeze pe bursă.

Thumbnail

Uber vrea să se listeze pe Bursa de la New York (NYSE) și să vândă 180 de milioane de acțiuni, cu un preț de 47 de dolari pe acțiune, la momentul ofertei publice inițiale (IPO). Astfel, Uber estimează că va atrage de la investitorii de pe bursă 8,4 miliarde de dolari. Valoarea totală a companiei este estimată la 84 de miliarde de dolari.

Pentru anul 2018, Uber a raportat venituri totale de 11,3 miliarde de dolari, însă cu pierderi de 1,8 miliarde de dolari, după cum a scris presa americană în urmă cu 2 săptămâni. Firma a declarat totuși profit de 997 milioane de dolari pe anul 2018, ca urmare a vânzării unor operațiuni în Rusia și Asia și a altor active, după cum a remarcat New York Times.

Aplicația mai spune că are 93 de milioane de utilizatori activi pe lună.

Uber a fost înființată în martie 2009 de antreprenorii americani Travis Kalanick și Garrett Camp. Firma cu sediul central la San Francisco este un exponent al economiei colaborative (sharing economy), alături de Airbnb (pe partea de locuințe), care se bazează pe utilizarea în comun a proprietăților persoanelor fizice.

În august 2017, fondatorul Travis Kalanick a fost înlocuit în funcția de director general (CEO) de managerul iranian-american Dara Khosrowshahi.

Travis Kalanick și Garrett Camp mai dețin pachete minoritare de acțiuni în firma pe care au înființat-o acum 10 ani, 8%, respectiv 6%.

Cei mai mari acționari în Uber sunt grupul japonez SoftBank (16%) și fondul de investiții Benchmark Capital Partners (11%). Printre acționarii Uber se numără și Alphabet (5%), grupul care deține compania Google.

În România, Uber s-a lansat oficial în februarie 2015, la București. Apoi aplicația a intrat în alte 4 orașe: Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași.

Operațiunile Uber din România sunt conduse de directoarea Nicoleta Schroeder. Ea este fiica fostului președinte al Autorității Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
9045
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri