Claudiu Zamfir
Aplicațiile și site-urile de economie colaborativă, cum sunt Uber sau Blabla Car în transport și Airbnb pentru cazare, sunt tot mai folosite de români, dar gradul de utilizare este încă unul redus comparativ cu media Uniunii Europene, relevă datele comunicate miercuri de Eurostat.
În anul 2018, 8% dintre români au utilizat aplicații și site-uri, inclusiv rețele sociale, pentru a-și rezerva cazarea într-o locuință pusă la dispoziție de către o persoană fizică. De asemenea, 7% dintre români au folosit aplicații sau site-uri dedicate, cum aste Airbnb, de exemplu, pentru a rezerva cazare la persoane fizice. În medie, 19% dintre cetățenii UE și-au rezervat pe internet cazare la particulari, iar 16% au folosit aplicații și site-uri specializate pe economie colaborativă.
Deși redus, gradul de utilizare a afacerilor de economie colaborativă (sharing economy) pentru închirierea locuințelor este în creștere în România. În 2017, 6% dintre români s-au cazat la particulari prin intermediul unei aplicații sau al unui site, iar 5% au folosit aplicații sau site-uri dedicate acestei activități, cum este Airbnb.
Românii au început să folosească tot mai mult internetul și pentru a călători, prin intermediul economiei colaborative, cu diverși șoferi cu mașinile lor personale. Uber, Bolt (fosta Taxify) sunt exponenții acestui tip de transport, prin intermediul aplicațiilor, în România, în interiorul orașelor. Pentru călătoriile inter-urbane, platforma Bla Bla Car este populară în România în rândul celor care vor să intre în legătură cu particularii care au locuri libere în mașinile lor și sunt dispuși să ia pasageri în direcțiile în care aveau planificate drumuri.
În anul 2018, 4% dintre români au călătorit cu particulari, cu care au intrat în legătură pe internet. De asemenea, 3% dintre români au folosit aplicații sau site-uri dedicate pentru transport în regim sharing economy. În medie, 8% cetățenii din UE au folosit internetul pentru a călători cu particulari, iar 6% au utilizat aplocații sau site-uri de ridesharing.
Ridesharing-ul este totuși în creștere în România. În 2017, doar 2% dintre români au călătorit cu particulari cu care au comunicat pe internet, iar 1% au folosit aplicații sau site-uri de ridesharing.