Cât a plătit statul pentru portalul prevenire.gov.ro

Pentru că ne-au întrebat mai mulți antreprenori cât a plătit statul pentru noul site, dedicat aplicării Legii prevenirii, StartupCafe.ro s-a interesat de această achiziție.

 
 

Portalul prevenire.gov.ro, lansat oficial duminică de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, a fost realizat de firma Exomax Tech SRL, din Suceava.

Potrvit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, ministerul a plătit firmei 4.300 de lei pentru contractul „Servicii realizare site portal oficial”. Contractul a fost atribuit direct în data de 20 martie 2018, iar în aproximativ o lună ministerul a lansat oficial site-ul realizat.

 
 

Portalul de prevenire este realizat pe platforma Wordpress, cea mai populară în domeniu.

Firma Exomax Tech SRL, din Suceava, este deținută de Daniel Andrieș, un tânăr de 31 de ani, care este și administratorul societății, conform datelor de pe portalul Termene.ro. Societatea a fost înființată în 2012.

Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, în anul 2016 firma a realizat o cifră de afaceri de 219.000 de lei și un profit net de 74.800 de lei.

În 2015 și 2016, Exomax Tech SRL nu a avut niciun angajat, dar a realizat site-uri pentru mai multe instituții din România, având peste 100 de contracte de achiziții publice, în perioada 2015-2017, conform Teremene.ro:

  • 2015: 4 de contracte de achiziții publice în valoare de aproape 18.000 de lei în total,
  • 2016: 64 de contracte de achiziții publice în valoare de peste 70.000 de lei în total,
  • 2017: 61 de contracte de achiziții publice în valoare de peste 250.000 de lei în total.

Sursa: Termene.ro

Ce este portalul de prevenire

Portalul de prevenire este una dintre obbligațiile pe care statul și le-a asumat prin Legea prevenirii 270/2017.

Astfel, firmele și persoanele fizice din România au la dispoziție un centralizator al sancțiunilor contravenționale, cum sunt cele date de ANAF, Inspecția muncii, Protecția consumatorului și alte autorități de control, prevăzute diferitele legi care intră sub incidența Legii prevenirii, prin care sunt iertați de amenzi contravenienții la prima abatere.

Centralizatorul este disponibil pe site-ul http://prevenire.gov.ro/, la secțiunea Contravenții și cuprinde sancțiuni contravenționale din 70 de acte normative, inclusiv din Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul muncii etc.

Deschiderea noului site privind aplicarea Legii prevenirii nr. 270/2017 a fost anunțată duminică de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. „Contravențiile incluse, în număr de aproximativ 400, reglementate prin 70 de acte normative, vizează sfera de responsabilitate a 11 ministere, precum și a unor instituții publice cu atribuții de reglementare și control ce se regăsesc în subordinea și coordonarea acestora” - a informat  ministerul, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

„Portalul asigură mecanismul de funcționare al prevenirii, oferind totodată autorităților cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor accesul la platforma comună de popularizare a materialelor documentare și ghidurilor de bună practică din domeniile menționate anterior” - mai susține Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Prin Legea prevenirii, orgnele de control ale statului - cum sunt ANAF, Inspecția Muncii, Protecția Consumatorului și altele - nu vor mai aplica automat amenzi pentru abaterile contravenționale cuprinse într-o listă aprobată de Guvern prin hotărâre.

În schimb, inspectorii instituțiilor de control vor trebui să aplice un plan de remediere pe o durată de maximum 90 zile, timp în care firmele găsite în neregulă vor putea remedia problemele.