Claudiu Zamfir

Revolut și-a dublat venitul anual, și-a consolidat profitul, dar nu a obținut încă licența bancară „acasă”. Cum stă în România

revolut-companie-fintech

Aplicația financiară Revolut, utilizată de milioane de oameni și în România, și-a dublat veniturile în anul 2023 față de anul precedent și a reușit cel de-al treilea său an întreg pe profit, dar compania fondată la Londra de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko nu a reușit încă să-și obțină licența bacară în Marea Britanie, piața sa de origine. 

„Zi de zi, produsele noastre aduc și mai multă valoare fiecărui segment nou de clientelă, în fiecare piață nouă unde ajungem. Ne continuăm cu consecvență planul de a obține o licență bancară în Regatul Unit și de a duce aplicația noastră financiară în și mai multe piețe de pe glob”, a comentat Nikolay Storonsky, cofindator și CEO al fintech-ului. Recent, Revolut a anunțat că își mută sediul global în clădirea  YY din Canary Wharf, din districtul financiar al Londeri. 

Revolut funcționează însă în Uniunea Europeană, inclusiv în România, cu o licență bancară obținută în Lituania în anul 2018. 

„Din perspectiva produsului, am evoluat de la un card de călătorie la o platformă financiară all-in-one, care servește nevoile de zi cu zi ale consumatorilor, inclusiv cheltuielile zilnice, economisirea și investițiile, precum și ajutând sute de mii de companii să își gestioneze finanțează integral digital” -a declarat managerul de origine română Victor Stîngă, directorul financiar (CFO) al Revolut, în raportul pe anul 2023. 

Rezultatele Revolut 2023 la nivel global:

 • Veniturile grupului au crescut cu 95% până la 2,2 miliarde USD (2,1 miliarde EUR), de la 1,1 miliarde USD (1,1 miliarde EUR) în 2022.
 • Profitul înainte de taxe și impozite a fost de 545 milioane de dolari (503 milioane EUR), iar marja netă de profit a fost de 19%  Acesta a fost al treilea an consecutiv de profitabilitate pentru companie, cu un profit net de 428 milioane USD, după primii 6 ani de pierderi. Astfel, în 2023 fintech-ul și-a consolidat profitul, după ce în 2022 abia reușise să iasă pe profit net, cu 7,4 milioane de dolari, de peste 50 de ori mai puțin decât în 2023. 
 • Revolut a adăugat la baza de clienți 12 milioane de utilizatori noi anul trecut, ajungând la 38 de milioane de clienți în 2023. În iunie 2024, a atins cifra de 45 de milioane de clienți. 
 • Depozitele clienților s-au majorat cu 38%, până la 23 miliarde USD (21 miliarde EUR), în 2023, iar abonamentele au crescut cu 41%. 
 • Recompensele oferite de companie noilor clienți au continuat să mărească baza de utilizatori Revolut. „70% din creșterea bazei de clienți la nivel global a fost obținută organic sau pe baza  recomandărilor cu recompensă (referrals) utilizate de către utilizatorii existenți. Recomandările clienților au completat investițiile în marketing și vânzările realizate de companie, inclusiv pentru Revolut Business, care a adăugat, în medie, 20.000 de clienți noi/ lună, din categoria întreprinderilor mici și mijlocii” - a precizat compania. 

rezultate revolut 2023

Rezultate Revolut în România, în 2023: 

 •  În România, Revolut înregistra 3,39 milioane de clienți retail, la 31 decembrie 2023, o creștere cu 38% față de 31 decembrie 2022. 
 • Tot anul trecut, Revolut Business și-a majorat baza de clienți corporate cu 171%, pe piața locală. 
 • În România, baza de clienți retail s-a majorat cu 13% în primele șase luni ale anului 2024, iar fintech-ul susține că „va atinge în curând pragul de 4 milioane de clienți”. 
 • La 31 decembrie 2023, în România, clienții Revolut aveau în conturi peste 750 de milioane EUR (+41% în 2023 vs. 2022).  
 • Depozitele deținute de clienții retail și business au crescut cu 22% de la începutul anului 2024. 
   

Cine sunt fondatorii Revolut

Compania de finanțe personale și tranzacții Revolut a fost fondată în anul 2015, la Londra, de către Nikolay Storonsky (CEO) și Vladyslav Yatsenko (CTO).

Directorul general (CEO) și cofondatorul Revolut Nikolay Storonsky (39 de ani) s-a născut în Rusia, iar tatăl său, Nikolay Mironovich Storonsky, a deținut funcții manageriale în Gazprom, compania energetică deținută de statul rus. Tânărul Nikolay Storonsky a studiat fizica și economia la Moscova și a lucrat pentru bănci occidentale ca Lehman Brothers  și Credit Suisse. Storonsky are acum o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari, conform Forbes. Șeful Revolut, Nik Storonsky a renunțat la cetățenia rusă. Tatăl său, rus originar din Ucraina, a fost pus de autoritățile ucrainene pe lista sancțiunilor, în contextul invaziei ruse. 

După ce Rusia a declanșat invazia din Ucraina, Nik Storonsky a publicat un mesaj, pe 1 martie 2022, în care a cerut soluții diplomatice și încetarea războiului.

„Aș dori să clarific public ceea ce am simțit personal din prima zi: războiul nu este niciodată răspunsul. Acest război este greșit și total dezgustător. Sunt îngrozit de impactul acestuia și mă alătur vocilor din toată lumea care cer angajamentul față de soluții diplomatice și încetarea imediată a luptei. Nicio persoană nu ar trebui să moară în acest conflict inutil”.

Celălalt cofondator al startupului fintech, Vladyslav Yatsenko, director de tehnologie, este originar din Ucraina. Conform Forbes, Yatsenko are dublă cetățenie, ucraineană și britanică. Printre altele, el a studiat calculatoarele la Kiev și a lucrat apoi ca programator la Credit Suisse și  Deutsche Bank. Potrivit profilului său public de pe LinkedIn, el vorbește rusa și poloneza la nivel nativ sau bilingv, precum și limba engleză. Yatsenko are și el o avere evaluată la 1,1 miliarde de dolari, în prezent, potrivit Forbes.

Yatsenko a condamnat invazia rusă asupra Ucrainei, încă din prima zi.

„Sper că oamenii din Rusia vor înțelege, în sfârșit, ce monstru și ce mincinos este președintele lor, Putin. Poveștile pe care vi le spune el sunt similare cu ceea ce Hitler le spunea germanilor acum aproape 100 de ani. Sunt mulți ruși minunați, Putin nu este unul dintre ei. Ucraina va fi liberă!”, a scris el pe Twitter, pe data de 24 februarie,

De asemenea, Revolut a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru refugiații ucraineni.

Revolut are o firmă și în Rusia, Revolut Technologies Russia LLC, dar aceasta figurează ca inactivă în raportul companiei.

----

Citește și:

Știe ANAF dacă iau bani prin Revolut? „Bineînțeles că știe. Orice sumă care se mișcă printr-un cont lasă urme”

 

Parallax

Vizualizari
3498
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri