Claudiu Zamfir

UPDATE Aplicația Revolut, cu fondatori originari din Rusia și Ucraina, invită utilizatorii să doneze pentru populația ucraineană

Thumbnail

Aplicația fintech Revolut, fonată la Londra de Nikolay Storonsky, originar din Rusia, și Vladyslav Yatsenko, originar din Ucraina, a lansat o campanie prin care își îndeamnă utilizatorii să doneze pentru populația ucraineană afectată de atacul Federației Ruse. UPDATE: CEO-ul Revolut a anunțat marți că firma va contribui și ea cu donații alături de utilizatori.

Utilizatorii români vor putea face donații, începând de la 1 euro, direct către Crucea Roșie Română, prin intermediul opțiunii Donații (Organizații caritabile locale), începând de marți, 1 martie 2022, a anunțat Revolut România, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Revolut a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că se alătură apelului umanitar inițiat de Crucea Roșie, la nivel internațional, pentru a sprijini populația afectată de războiul din Ucraina.

În primele 24 de ore de anunțul făcut de Revolut, utilizatorii din toate țările unde Crucea Roșie este prezentă în aplicație donaseră deja peste 1 milion de euro pentru a ajuta populația afectată de acest conflict, inclusiv persoanele care au fost nevoite să părăsească țara, conform companiei fintech.

Echipe ale Crucii Roșii se află acum pe teren în Ucraina și contribuie la repararea infrastructurilor vitale, la acordarea de asistență medicală, dar și la oferirea de ajutor umanitar și prim ajutor famililor care au fost nevoite să se refugieze în alte țări.

Revolut spune că este „un partener tradițional al Crucii Roșii la nivel internațional și alături a mai derulat, în anii trecuți, apeluri de solidaritate către utilizatorii aplicației”.

Ioan Silviu Lefter, Director General Crucea Roșie Română, a declarat:

„În această perioadă de tensiune și neliniște, prioritatea noastră este să alocăm resurse pentru a ajuta populația civilă care va ajunge pe teritoriul României. Oamenii prinși în mijlocul acestor evenimente tragice din Ucraina trebuie sprijiniți și protejați. Este momentul să ne implicăm și să fim solidari cu poporul ucrainean. În acest sens, prin aplicația globală Revolut ajungem la românii din toate colțurile lumii care doresc să susțină demersul de ajutorare a familiilor – femei și copii - care părăsesc Ucraina din cauza războiului”.

Până acum, utilizatorii Revolut au putut dona direct către filialele Crucii Roșii din Lituania, Marea Britanie, Irlanda, Polonia, Elveția, Portugalia, Singapore, Australia și, de marți, și România. Alte țări vor fi adăugate în aplicație, în zilele următoare, pentru a facilita donațiile directe, sigure și instantanee către Crucea Roșie.

UPDATE: CEO-ul Revolut, Nikolay Storonsky, a anunțat că, începând de marți, timp de 7 zile, aplicația va dubla donațiile făcute de urilizatorii săi pentru Crucea Roșie în sprijinul populațiie ucrainene afectate de război, până la 1,5 milioane de lire sterline.

„Pentru fiecare liră sterlină, euro, zlot sau franc elvețian donat de un client Revolut la apelul Crucii Roșii, Revolut va dona aceeași sumă, începând de astăzi, în următoarele 7 zile, până la 1,5 milioane de lire sterline (...) Sper că angajamentul nostru va ajuta victimele acestui război. Sper din tot sufletul că se poate găsi rapid o soluție diplomatică, care să permită restabilirea păcii în regiune” - a scris Storonsky, pe blogul companiei.

Cine sunt fondatorii Revolut

Compania de finanțe personale și tranzacții Revolut a fost fondată în anul 2015, la Londra, de către Nikolay Storonsky (CEO) și Vladyslav Yatsenko (CTO).

Directorul general (CEO) și cofondatorul Revolut Nikolay Storonsky (37 de ani) s-a născut în Rusia, iar tatăl său, Nikolay Mironovich Storonsky, a deținut funcții manageriale în Gazprom, compania energetică deținută de statul rus. Tânărul Nikolay Storonsky a studiat fizica și economia la Moscova și a lucrat pentru bănci occidentale ca Lehman Brothers  și Credit Suisse. Storonsky are acum o avere estimată la 7,1 miliarde de dolari, conform Forbes, după ce startup-ul său a ajuns să fie evaluat la 33 de miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de investiții, din iulie 2021. 

În mesajul său de marți, 1 martie 2022, Nicolay Storonsky a amintit că în prezent este cetățean britanic și că s-a născut în Rusia, tatăl său fiind etnic ucrainean.

„Când eram copil, noțiunea de război între Rusia și Ucraina era de neconceput. Nu doar pentru că războiul și pierderea de vieți nevinovate sunt întotdeauna greșite, ci și pentru că pentru mine ucrainenii și rușii sunt rude. Știu asta pentru că, atunci când Vladyslav și cu mine am fondat Revolut la Londra, nu a contat de unde venim. Am simțit că eram doi frați cu un scop și o viziune mare. Și astăzi, simțim la fel. Pentru că, deși am venit din Rusia și acum sunt cetățean britanic, prin descendență eu sunt și ucrainean. Tatăl meu este ucrainean. Am familie și prieteni în toată Ucraina - oameni de care  îmi pasă profund și de care sunt îngrijorat enorm” -a scris CEO-ul Revolut.

În context, el a cerut soluții diplomatice și încetarea războiului.

„Aș dori să clarific public ceea ce am simțit personal din prima zi: războiul nu este niciodată răspunsul. Acest război este greșit și total dezgustător. Sunt îngrozit de impactul acestuia și mă alătur vocilor din toată lumea care cer angajamentul față de soluții diplomatice și încetarea imediată a luptei. Nicio persoană nu ar trebui să moară în acest conflict inutil”.

Celălalt cofondator al startupului fintech, Vladyslav Yatsenko, director de tehnologie, este originar din Ucraina, țară atacată acum de Federația Rusă, într-un război cu bombardamente masive și invazie cu trupe terestre. Conform Forbes, Yatsenko are dublă cetățenie, ucraineană și britanică. Printre altele, el a studiat calculatoarele la Kiev și a lucrat apoi ca programator la Credit Suisse și  Deutsche Bank. Potrivit profilului său public de pe LinkedIn, el vorbește rusa și poloneza la nivel nativ sau bilingv, precum și limba engleză. Yatsenko are și el o avere evaluată la 1,1 miliarde de dolari, în prezent, potrivit Forbes.

Încă de joia trecută, 24 februarie, când Federația Rusă a început războiul asupra Ucrainei, Yatsenko a condamnat atacul.

„Sper că oamenii din Rusia vor înțelege, în sfârșit, ce monstru și ce mincinos este președintele lor, Putin. Poveștile pe care vi le spune el sunt similare cu ceea ce Hitler le spunea germanilor acum aproape 100 de ani. Sunt mulți ruși minunați, Putin nu este unul dintre ei. Ucraina va fi liberă!”, a scris el pe Twitter, pe data de 24 februarie,

În urma atacului Federației Ruse asupra Ucrainei, în tot spațiul occidental, companiile cu capital rusesc au fost și ele luate „la țintă” de îndemnuri publice la boicot. La nivel mondial, Revolut spune că are 18 milioane de utilizatori, dintre care 1,6 milioane numai în România, una dintre cele mai mari piețe ale sale.

Sâmbătă, 26 februarie, în a treia zi de război în Ucraina, Revolut a postat pe blogul său un mesaj în care a anunțat o serie de măsuri pentru protejarea personalului său din Ucraina și pentru conformarea cu sancțiunile impuse de statul britanic împotrva Rusiei.

 „Războiul din Ucraina a fost sfâșietor pentru noi. Poate că mulți știu că unul dintre co-fondatorii noștri este ucrainean, dar poate nu se știe că o parte din personalul nostru are sediul și în Ucraina. Preocuparea noastră numărul unu este și va fi întotdeauna siguranța colegilor noștri, pe care îi considerăm familie” - a precizat Revolut.

„Revolut operează în conformitate cu toate sancțiunile, legile și legislația aplicabile. Vom continua să monitorizăm situația cu atenție și vom lua măsuri suplimentare, dacă este necesar. De asemenea, ne vom asigura că serviciile clienților noștri continuă să funcționeze și să le păstreze banii în siguranță”, a mai transmis compania.

De asemenea, fintech-ul a precizat că se asigură că toate transferurile de bani către Ucraina funcționează bine prin aplicația sa și că utilizatorii săi pot face donații către Crucea Roșie cu scutire integrală de comision.

La rândul ei, aplicația fintech Paysera, fondată în Lituania, a anunțat, încă din 24 februarie, că restricționează transferurile de bani către și dinspre Rusia. Pe 25 februarie, și serviciul de transfer de bani online Wise, cu sediul la Londra, dar cu fondatori estoniei, a anunțat că limitează transferurile de bani cu Federația Rusă, iar pe 28 februarie, după ce statele occidentale au introdus sancțiuni față de Moscova, fintech-ul și-a suspendat serviciile în Rusia.

Urmărește un interviu video realizat de StartupCafe.ro cu Vlad Yatsenko, unul dintre fondatorii Revolut:

Parallax

Vizualizari
10642
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri