Claudiu Zamfir
Startup-ul financiar Revolut, utilizat intens și în România, a ajuns „decacorn”, valoarea sa fiind estimată la 33 de miliarde de dolari, în urma unei noi runde de investiții, anunțate oficial joi, dar nu este totuși cel mai valoros startup din Europa.
Potrivit Reuters, runda obținută acum de Revolut se ridică în jurul a 800 de milioane de dolari și este condusă de fondul de investiții japonez SoftBank Vision și compania americană de investiții Tiger Global Management.
În urma acestei finanțări, Revolut devine „decacorn”, adică un startup evaluat la cel puțin 10 miliarde de dolari în urma unei investiții înainte de listarea pe bursă. În 2020, fintech-ul londonez fusese evaluat la 5,5 miliarde de dolari, în urma unei runde de investiții de 500 de milioane de dolari, conduse de americanii de la TCV. Astfel, într-un an, Revolut își crește valoarea de 6 ori.
În cei 6 ani de existență, aplicația financiară ajunge la investiții de circa 1,8 miliarde de dolari.
Revolut va folosi noua finanțare pentru investiții în marketing, dezvoltare de produs și extindere internațională - a declarat directorul financiar (CFO) al companiei, Mikko Salovaara, citat de CNBC.
Nici chiar la această evaluare impresionantă, de 33 de miliarde de dolari, Revolut nu a ajuns cel mai mare startup din Europa. Un alt fintech conduce clasamentul celor mai valoroși „unicorni” europeni: platforma suedeză Klarna, care nu operează însă în România.
Din anul 2015 pe piață, Revolut a rămas pe pierderi în tot acest timp. În 2020, pierderea totală cuprinzătoare a companiei a fost de 168 de milioane de lire sterline (233 de milioane de dolari), cu 57% mai adâncă decât în anul anterior.
În anul 2020, Revolut a atins pragul de 15 milioane de clienți, dintre care 14,5 milioane sunt persoane fizice și 500.000 sunt cu conturi de business, conform bilanțului său.
În România, Revolut s-a lansat în anul 2018 și are 1,3 milioane de clienți, conform datelor comunicate de companie în martie 2021.
Revolut a fost fondat în anul 2015, la Londra, de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko.
Urmărește un interviu video realizat de StartupCafe.ro cu Vlad Yatsenko, unul dintre fondatorii Revolut: