Claudiu Zamfir

Revolut a trecut pe profit pentru prima dată, după 6 ani în care a avut pierderi

Thumbnail

Serviciul financiar britanic Revolut, utilizat și în România, a raportat primul său an pe profit după 6 ani de pierderi succesive de la fondarea sa de către antreprenorii Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko.

Fintech-ul și-a publicat, marți, 28 februarie 2023, rezultatele pe anul 2021, cu întârziere.

Raportul relevă că Revolut, evaluată la 33 de miliarde de dolari, a obținut în anul 2021 un profit net de 26,3 milioane de lire sterline, după ce în anul 2020 ieșise cu o pierdere netă de 223,6 milioane de lire sterline. Veniturile companiei aproape s-au triplat comparativ cu anul 2020, ajungând la 636,2 milioane de lire sterline în anul 2021.

Lansată la Londra, în anul 2015, aplicația Revolut a mai raportat că avea 25 de milioane de clienți persoane fizice din 35 de țări, în anul 2021. În prezent, compania spune că a ajuns la 27 de milioane de utilizatori la nivel mondial, dintre care 2,6 milioane în România. De asemenea, grupul Revolut avea peste 4600 de angajați în 2021.

„Sunt încântat să raportez că am fost profitabili pentru întregul an 2021 (profit net în 2021: 26,3 milioane de lire sterline). Este un indicator-cheie pentru startup-urile cu creștere rapidă din sectorul FinTech și bancar și arată că modelul nostru de business funcționează și este rezistent”, a declarat Nik Storonsky, co-fondator și CEO al Revolut.

Cu profitul obținut, Revolut consideră că, după 7 ani, a trecut de la statutul de startup la companie scale-up.

„Veniturile noastre au crescut de aproape 3 ori, rezultând un profit din operațiuni de 59,1 milioane de lire sterline în anul 2021. O performanță financiară atât de puternică și profitabilitatea demonstrează că Revolut trece eficient de la startup, care este concentrat doar pe creștere, la scale-up, care caută să crească profitabil”, a comentat Martin Gilbert, președinte al companiei.

Publicația britanică Financial Times pune rezultatele Revolut pe seama creșterii prețurilor principalelor cripromonede în anul 2021, în condițiile în care compania fintech a precizat că o tremie din veniturile sale au fost din tranzacțiile crypto. În anul 2021 pe aplicația Revolut se puteau tranzacționa până la 60 de criptomonede.

De menționat că în 2021, primul an profitabil al Revolut, Bitcoin a atins prețul său maxim istoric, de aproape 68.000 de dolari (noiembrie 2021). Apoi, în 2022, piața crypto a picat mult, prețul Bitcoin coborând la circa 16.200 de dolari în noiembrie. În prezent, BTC se tranzacționează la un preț în jurul a 23.700 de dolari, conform datelor de pe Coinmarketcap. Revolut urmează să-și prezinte rezultatele pe anul 2022 în cursul anului 2023, dacă nu va amâna din nou raportarea. Momentan, compania a precizat, într-un comunicat, că, în 2022 a avut o creștere a veniturilor cu peste 30%, până la 850 de milioane de lire sterline.

În anul 2021, Revolut a obținut o investiție serie E de 800 de milioane de dolari, compania fiind evaluată la 33 de miliarde de dolari, atunci. Runda de finanțare a fost condusă de fondul de investiții japonez SoftBank Vision și compania americană de investiții Tiger Global Management. În total, compania a primit investiții de circa 1,7 miliarde de dolari, din 2015, conform Crunchbase.

Cine sunt fondatorii Revolut

Compania de finanțe personale și tranzacții Revolut a fost fondată în anul 2015, la Londra, de către Nikolay Storonsky (CEO) și Vladyslav Yatsenko (CTO).

Directorul general (CEO) și cofondatorul Revolut Nikolay Storonsky (38 de ani) s-a născut în Rusia, iar tatăl său, Nikolay Mironovich Storonsky, a deținut funcții manageriale în Gazprom, compania energetică deținută de statul rus. Tânărul Nikolay Storonsky a studiat fizica și economia la Moscova și a lucrat pentru bănci occidentale ca Lehman Brothers  și Credit Suisse. Storonsky are acum o avere estimată la 3,3 miliarde de dolari, conform Forbes. Șeful Revolut, Nik Storonsky a renunțat la cetățenia rusă. Tatăl său, rus originar din Ucraina, a fost pus de autoritățile ucrainene pe lista sancțiunilor, în contextul invaziei ruse. 

După ce Rusia a declanșat invazia din Ucraina, Nik Storonsky a publicat un mesaj, pe 1 martie 2022, în care a cerut soluții diplomatice și încetarea războiului.

„Aș dori să clarific public ceea ce am simțit personal din prima zi: războiul nu este niciodată răspunsul. Acest război este greșit și total dezgustător. Sunt îngrozit de impactul acestuia și mă alătur vocilor din toată lumea care cer angajamentul față de soluții diplomatice și încetarea imediată a luptei. Nicio persoană nu ar trebui să moară în acest conflict inutil”.

Celălalt cofondator al startupului fintech, Vladyslav Yatsenko, director de tehnologie, este originar din Ucraina. Conform Forbes, Yatsenko are dublă cetățenie, ucraineană și britanică. Printre altele, el a studiat calculatoarele la Kiev și a lucrat apoi ca programator la Credit Suisse și  Deutsche Bank. Potrivit profilului său public de pe LinkedIn, el vorbește rusa și poloneza la nivel nativ sau bilingv, precum și limba engleză. Yatsenko are și el o avere evaluată la 1,1 miliarde de dolari, în prezent, potrivit Forbes.

Yatsenko a condamnat invazia rusă asupra Ucrainei, încă din prima zi.

„Sper că oamenii din Rusia vor înțelege, în sfârșit, ce monstru și ce mincinos este președintele lor, Putin. Poveștile pe care vi le spune el sunt similare cu ceea ce Hitler le spunea germanilor acum aproape 100 de ani. Sunt mulți ruși minunați, Putin nu este unul dintre ei. Ucraina va fi liberă!”, a scris el pe Twitter, pe data de 24 februarie,

De asemenea, Revolut a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru refugiații ucraineni.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3645
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri