Denisa Crăciun
Într-un răspuns oficial, transmis, joi, publicației StartupCafe.ro, rețeaua socială TikTok afirmă că profilul candidatului Călin Georgescu „a fost etichetat drept cont TikTok deținut de guvern, politician sau partid politic (GPPPA), în același mod ca orice alt candidat de pe TikTok și supus exact aceleași reguli și restricții”.
Replica platformei chineze vine după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), reunit joi, la București, a constatat că „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”.
„Contul domnului Georgescu a fost etichetat drept cont TikTok de guvern, politicien sau partid politic (GPPPA) în același mod ca oricare alt candidat de pe TikTok și supus exact aceleași reguli și restricții - este categoric fals să pretindem că contul său a fost tratat diferit de al oricărui alt candidat. Când autoritățile române ne-au contactat pentru a semnala o serie de videoclipuri care nu aveau identificatori (CMF - n.r.), pe care candidații înșiși erau obligați legal să și-i adauge - fiind cazul pe mai multe alte platforme -, am luat măsuri cu privire la aceste videoclipuri în 24 de ore” - a declarat un purtător de cuvânt al TikTok, la solicitarea StartupCafe.ro.
De asemenea, TikTok a subliniat că sunt înșelătoare acuzațiile conform cărora Călin Georgescu ar fi beneficiat de prezență superioară pe platformă, pentru a obține voturi mai multe decât ceilalți candidați la alegerile prezidențiale.
„Aceste informații inexacte despre alegerile din România sunt înșelătoare întrucât majoritatea candidaților și-au stabilit o prezență pe TikTok, iar cei care au câștigat și-au făcut campanie și pe alte platforme digitale, dincolo de a noastră. Aplicăm cu rigurozitate Regulile Comunității noastre împotriva dezinformării electorale și comportamentului înșelător și am colaborat proactiv cu Comisia Electorală pentru a lansa un Centru Electoral în aplicație astfel încât să promovăm informațiile de încredere privind alegerile în comunitatea noastră din România. Nu acceptăm reclamele politice plătite și solicităm tuturor să respecte Regulile Comunității noastre pe care le aplicăm în mod continuu” - a mai spus purtătorul de cuvânt TikTok.
Cu privire la rolul TikTok în aceste alegeri:
Cu privire la operațiunile de influență ascunsă și interferența străină, TikTok se apără astfel:
„Suntem extrem de vigilenți față de actorii care încearcă să utilizeze practici înșelătoare pentru a influența procesele civice și lucrăm intens pentru a identifica și elimina operațiunile de influență ascunsă, raportând transparent aceste eforturi în fiecare lună. Mai multe informații aici.
Până în prezent, nu am găsit dovezi ale unei operațiuni de influență ascunsă pe platforma noastră, în ultimele săptămâni, legate de alegerile prezidențiale în curs din România, nici dovezi de influență străină.
În raportul nostru din septembrie, am dezvăluit că am destructurat o rețea care viza un anumit public din România, deși aceasta nu a jucat niciun rol în promovarea campaniei lui Georgescu”.
De asemenea, TikTok spune că Regulile Comunității sale „interzic promovarea politică plătită, publicitatea politică și strângerea de fonduri de către politicieni și partide politice, precum și campaniile plătite cu influenceri, iar conturile care încalcă aceste reguli sunt eliminate”.
Despre falsificarea identității:
TikTok spune că are „politici clare și ferme privind falsificarea identității”:
Despre prevenirea comportamentului neautentic:
„Permitem utilizatorilor TikTok să-și exprime opiniile politice și să-și arate sprijinul pentru candidații politici, iar acest lucru se întâmplă frecvent în timpul alegerilor din întreaga lume. Totuși, detectăm și oprim proactiv orice încercări care ar putea afecta integritatea platformei, fie prin răspândirea dezinformării, manipularea discursului public sau implicarea în comportamente înșelătoare” - susține platforma chineză.
Prin utilizarea tehnologiei și colaborarea cu experți, TikTok afirmă că este dedicată „creării unui mediu de încredere pentru comunitatea noastră”. Astfel, în perioada cuprinsă între luna septembrie și ziua de luni a acestei săptămâni, TikTok spune că a eliminat:
Referitor la „acuzațiile că un grup ar fi conspirat în afara platformei și că aceste eforturi au dus la acțiuni coordonate pe platformă”:
„Până în prezent, nu avem dovezi că o campanie coordonată a avut loc pe platforma noastră” - afirmă platforma chineză.
TikTok mai raportează că a primit „3 solicitări oficiale din partea autorităților române până acum, toate fiind gestionate în timp util:
Într-o scrisoare către autoritățile române, TikTok raportează că a „eliminat peste 150 de conturi de uzurpare a identității legate de domnul Călin Georgescu, precum și peste 650 de conturi de uzurpare a identității legate de alți candidați, majoritatea fiind eliminate în timpul campaniei”.
Consiliul Superm de Apărare a Țării (CSAT), reunit, joi, la București, a făcut o serie de acuzații privind TikTok, fără, însă, a menționa numele candidatului Călin Georgescu.
„Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.
Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.
Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC”.
---