Denisa Crăciun

Reacția TikTok după acuzațiile CSAT: „Este categoric fals să pretindem” că profilul lui Georgescu a fost tratat diferit de ale celorlalți candidați

tiktok-app-dreamstime.jpg

Într-un răspuns oficial, transmis, joi, publicației StartupCafe.ro, rețeaua socială TikTok afirmă că profilul candidatului Călin Georgescu „a fost etichetat drept cont TikTok deținut de guvern, politician sau partid politic (GPPPA), în același mod ca orice alt candidat de pe TikTok și supus exact aceleași reguli și restricții”. 

Replica platformei chineze vine după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), reunit joi, la București, a constatat că „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”. 

„Contul domnului Georgescu a fost etichetat drept cont TikTok de guvern, politicien sau partid politic (GPPPA) în același mod ca oricare alt candidat de pe TikTok și supus exact aceleași reguli și restricții - este categoric fals să pretindem că contul său a fost tratat diferit de al oricărui alt candidat. Când autoritățile române ne-au contactat pentru a semnala o serie de videoclipuri care nu aveau identificatori (CMF - n.r.), pe care candidații înșiși erau obligați legal să și-i adauge - fiind cazul pe mai multe alte platforme -, am luat măsuri cu privire la aceste videoclipuri în 24 de ore” - a declarat un purtător de cuvânt al TikTok, la solicitarea StartupCafe.ro. 

De asemenea, TikTok a subliniat că sunt înșelătoare acuzațiile conform cărora Călin Georgescu ar fi beneficiat de prezență superioară pe platformă, pentru a obține voturi mai multe decât ceilalți candidați la alegerile prezidențiale. 

„Aceste informații inexacte despre alegerile din România sunt înșelătoare întrucât majoritatea candidaților și-au stabilit o prezență pe TikTok, iar cei care au câștigat și-au făcut campanie și pe alte platforme digitale, dincolo de a noastră. Aplicăm cu rigurozitate Regulile Comunității noastre împotriva dezinformării electorale și comportamentului înșelător și am colaborat proactiv cu Comisia Electorală pentru a lansa un Centru Electoral în aplicație astfel încât să promovăm informațiile de încredere privind alegerile în comunitatea noastră din România. Nu acceptăm reclamele politice plătite și solicităm tuturor să respecte Regulile Comunității noastre pe care le aplicăm în mod continuu” - a mai spus purtătorul de cuvânt TikTok.

Cifrele prezentate de TikTok privind expunerea candidaților din România

Cu privire la rolul TikTok în aceste alegeri:

 

Cu privire la operațiunile de influență ascunsă și interferența străină, TikTok se apără astfel:

„Suntem extrem de vigilenți față de actorii care încearcă să utilizeze practici înșelătoare pentru a influența procesele civice și lucrăm intens pentru a identifica și elimina operațiunile de influență ascunsă, raportând transparent aceste eforturi în fiecare lună. Mai multe informații aici.

Până în prezent, nu am găsit dovezi ale unei operațiuni de influență ascunsă pe platforma noastră, în ultimele săptămâni, legate de alegerile prezidențiale în curs din România, nici dovezi de influență străină.

În raportul nostru din septembrie, am dezvăluit că am destructurat o rețea care viza un anumit public din România, deși aceasta nu a jucat niciun rol în promovarea campaniei lui Georgescu”.

De asemenea, TikTok spune că  Regulile Comunității sale „interzic promovarea politică plătită, publicitatea politică și strângerea de fonduri de către politicieni și partide politice, precum și campaniile plătite cu influenceri, iar conturile care încalcă aceste reguli sunt eliminate”.

  • Politica noastră privind reclamele politice include atât reclame plătite tradiționale, cât și creatorii care primesc compensații pentru a susține sau a se opune unui candidat pentru o funcție oficială.
  • De asemenea, eliminăm conținutul care constituie publicitate nemarcată, pe baza solicitărilor fundamentate pe dovezi sau a informațiilor credibile obținute de autoritățile de reglementare competente. Până în prezent, nu am primit o astfel de cerere.
  • Contul lui Călin Georgescu este supus reglementărilor conturilor GPPPA, aceleași care se aplică tuturor candidaților din aceste alegeri.
  • Protejăm integritatea alegerilor pe TikTok prin prevenirea răspândirii de conținut dăunător, eliminarea dezinformării în colaborare cu fact-checker-ul nostru local, LeadStories, și conectarea comunității noastre la informații oficiale, precum și prin colaborarea cu experți.
    • Ca parte din aceste măsuri, am lansat proactiv, în luna noiembrie, un Centru Electoral în aplicație pentru alegerile din România în parteneriat cu Comisia Electorală, care promovează informații electorale de încredere.
    • De asemenea, am lansat o campanie de educație media în colaborare cu un ONG local de încredere, Funky Citizens, pentru a oferi comunității din România informații sigure despre cum să recunoască dezinformarea, printre altele”.

Despre falsificarea identității:

TikTok spune că are „politici clare și ferme privind falsificarea identității”:

  • „Interzicem conturile care se prezintă drept o altă persoană sau entitate reală fără a dezvălui în numele contului că este vorba despre un cont de fan sau de parodie, cum ar fi utilizarea numelui, detaliilor biografice, conținutului sau imaginii unei persoane fără a specifica acest lucru.
  • Atunci când identificăm conturi care încalcă aceste politici, le eliminăm definitiv sau le trimitem un avertisment pentru a-și schimba rapid numele contului, în funcție de gravitatea indiciilor de falsificare a identității.
  • Până în prezent, am eliminat peste 150 de conturi care imitau identitatea lui Călin Georgescu și continuăm să efectuăm verificări pentru a elimina noi conturi de acest tip pe măsură ce apar.
  • Este important de menționat că am eliminat, de asemenea, peste 650 de alte conturi care imitau identitatea altor candidați, ceea ce demonstrează că acest comportament nu s-a regăsit doar în asociere cu Călin Georgescu”. 

Despre prevenirea comportamentului neautentic:

„Permitem utilizatorilor TikTok să-și exprime opiniile politice și să-și arate sprijinul pentru candidații politici, iar acest lucru se întâmplă frecvent în timpul alegerilor din întreaga lume. Totuși, detectăm și oprim proactiv orice încercări care ar putea afecta integritatea platformei, fie prin răspândirea dezinformării, manipularea discursului public sau implicarea în comportamente înșelătoare” - susține platforma chineză. 

Prin utilizarea tehnologiei și colaborarea cu experți, TikTok afirmă că este dedicată „creării unui mediu de încredere pentru comunitatea noastră”. Astfel, în perioada cuprinsă între luna septembrie și ziua de luni a acestei săptămâni, TikTok spune că a eliminat:

  • Peste 66.000 de conturi false;
  • Peste 7.000.000 de aprecieri false;
  • Peste 10.000.000 de urmăritori falși;
  • Am prevenit, de asemenea, 40.000.000 de aprecieri false și am blocat crearea a peste 216.000 de conturi spam;
  • Nu am găsit nicio dovadă care să confirme afirmația privind existența a 5.000 de conturi false, dar investigăm în mod deliberat acest aspect.

Referitor la „acuzațiile că un grup ar fi conspirat în afara platformei și că aceste eforturi au dus la acțiuni coordonate pe platformă”:

„Până în prezent, nu avem dovezi că o campanie coordonată a avut loc pe platforma noastră” - afirmă platforma chineză. 

TikTok mai raportează că a primit „3 solicitări oficiale din partea autorităților române până acum, toate fiind gestionate în timp util:

  • O plângere din 21 noiembrie a semnalat mai multe videoclipuri care ar fi încălcat o lege ce impune candidaților/campaniilor să includă un cod mandatar financiar în materialele electorale pentru a ajuta autoritățile să urmărească cheltuielile de campanie. Am luat măsuri în termen de 24 de ore, depășind ceea ce era deja impus prin lege.
  • Este de remarcat faptul că o analiză a altor platforme (X, Instagram, Facebook și YouTube) a arătat că nici pe acestea videoclipurile nu conțineau codul de mandatar financiar (CMF).
  • Rămânem deschiși să colaborăm cu toate autoritățile relevante, atât la nivel european, cât și local”.

„Scrisoare oficială trimisă de TikTok tuturor instituțiilor principale din România”

Într-o scrisoare către autoritățile române, TikTok raportează că a „eliminat peste 150 de conturi de uzurpare a identității legate de domnul Călin Georgescu, precum și peste 650 de conturi de uzurpare a identității legate de alți candidați, majoritatea fiind eliminate în timpul campaniei”. 

TikTok Statement on the Rom... by claus_44

Acuzațiile CSAT la adresa TikTok

Consiliul Superm de Apărare a Țării (CSAT), reunit, joi, la București, a făcut o serie de acuzații privind TikTok, fără, însă, a menționa numele candidatului Călin Georgescu. 

„Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC”.
---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
719
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri