Denisa Crăciun
Un purtător de cuvânt al TikTok susține, miercuri, că informațiile „inexacte despre alegerile din România sunt ambigue și înșelătoare întrucât majoritatea candidaților și-au stabilit o prezență” pe aplicație, iar „cei care au câștigat și-au făcut campanie și pe alte platforme digitale”.
Răspunsul vine în contextul în care CNA a anunțat marți că solicită Comisiei Europene o investigație oficială asupra TikTok, după campania desfășurată pe această aplicație de politicianul Călin Georgescu, cel care a ieșit pe primul loc în turul întâi al Alegerilor Prezidențiale 2024.
De asemenea, un parlamentar UE a cerut directorului TikTok să vină în fața Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări despre rolul aplicației în alegerile prezidențiale din România, conform Politco.
Miercuri, StartupCafe.ro a trimis o solicitare către TikTok pentru un punct de vedere oficial privind contextul prezentat mai sus.
„Aceste informații inexacte despre alegerile din România sunt ambigue și înșelătoare întrucât majoritatea candidaților și-au stabilit o prezență pe TikTok, iar cei care au câștigat și-au făcut campanie și pe alte platforme digitale, dincolo de a noastră. Aplicăm cu rigurozitate Regulile Comunității noastre împotriva dezinformării electorale și comportamentului înșelător și am colaborat proactiv cu Comisia Electorală pentru a lansa un Centru Electoral în aplicație astfel încât să promovăm informațiile de încredere privind alegerile în comunitatea noastră din România. Nu acceptăm reclamele politice plătite și solicităm tuturor să respecte Regulile Comunității noastre pe care le aplicăm în mod continuu”, a fost mesajul transmis de un purtător de cuvânt al TikTok.
Amintim că CNA a solicitat Comisiei Europene să inițieze o investigație asupra conformității TikTok cu prevederile regulamentului DSA (Actul legislativ privind serviciile digitale), în special privind transparența algoritmilor și riscurile sistemice. Totodată, Consiliul Național al Audiovizualului a cerut Comisiei să:
De asemenea, Asociația pentru Tehnologie și Internet și alte 18 ONG-uri au trimis Comisiei Europene o scrisoare deschisă pentru a demara investigații pe tema modului în care platformele online au respectat regulamentele europene în cadrul procesului electoral din România.
Mâine, problema va fi discutată și în ședința CSAT. Consiliul Suprem de Apărare a Țării are pe ședință „posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.
---