Denisa Crăciun

Reacția TikTok: Ce spune despre sesizările primite de la autoritățile române în legătură cu alegerile prezidențiale

tiktok

Aplicația chineză TikTok neagă, într-un răspuns transmis StartupCafe.ro, că ar fi acționat cu întârziere la solicitările primite de la autoritățile române privind eliminarea conținutului ilegal de pe platformă și luarea măsurilor necesarea pentru desfășurarea în condițiile legale a campaniei electorale din România.

TikTok spune că a primit până acum trei astfel de cereri din partea autorităților din România, pe care le-ar fi gestionat „în mod prompt”,  și dă ca exemplu o plângere din 21 noiembrie. 

În sesizarea primită, susține aplicația, i s-a semnalat că mai multe videoclipuri postate pe platformă ar fi încălcat legea ce impune candidaților/campaniilor să includă un element identificator în materialele electorale pentru a ajuta autoritățile să urmărească cheltuielile electorale. 

Aplicația spune că în acest caz a luat măsuri în 24 de ore, dincolo de ceea ce prevede legea. Totodată, se apără precizând că nici videoclipurile de pe alte platforme sociale, ca X, Instagram, Facebook și YouTube, nu conțineau acel cod de identificare. 

Amintim că tot pe 21 noiembrie, Biroul Electoral Central a decis, în urma unei sesizări primite, că prezidențiabilul independent Călin Georgescu să șteargă postările electorale din mediul online care nu conțin codul de identificare primit de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), conform HotNews.ro

Totuși, TikTok nu oferă detalii și despre ceea ce s-a întâmplat și cu celelalte două plângeri primite. 

Răspunsul aplicației vine în contextul în care CNA a anunțat marți că solicită Comisiei Europene o investigație oficială asupra TikTok, după campania desfășurată pe această platformă de politicianul Călin Georgescu, cel care a ieșit pe primul loc în turul întâi al Alegerilor Prezidențiale 2024.

De asemenea, un parlamentar UE a cerut directorului TikTok să vină în fața Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări despre rolul aplicației în alegerile prezidențiale din România, conform Politco

Miercuri, Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM, a cerut suspendarea aplicației în România începând de joi, 28 noiembrie, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral, după ce Georgescu a intrat în turul 2 al alegerilor prezidențiale, conform HotNews.ro.

TikTok: Nu am găsit dovada unei operațiuni de influență ascunsă privind alegerile prezidențiale din România

În răspunsul transmis redacției StartupCafe.ro, TikTok spune că nu a găsit o dovadă a unei operațiuni de influență ascunsă pe platformă în ultimele săptămâni, în legătură cu alegerile prezidențiale din România, nici dovezi de influență străină. 

Afirmă, totuși, că într-un raport din luna septembrie a dezvăluit că a întrerupt o rețea care viza publicul român, dar care nu a jucat un rol în promovarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu. 

Aplicația a comunicat și ce măsuri a luat în ultimele luni împotriva conturilor, urmăritorilor și aprecierilor false. TikTok nu a precizat dacă aceste date au legătură cu un candidat anume sau cu campania electorală.

Astfel, platforma spune că din septembrie și până luni, 25 noiembrie 2024, a eliminat peste 66.000 de conturi false, peste 7 milioane de like-uri false și 10 milioane de urmăritori falși. Aplicația mai susține că a blocat crearea a peste 216.000 de conturi spam și a prevenit 40 de milioane de like-uri. 

TikTok afirmă că nu a găsit o dovadă care să confirme că există 5.000 de conturi false legate de campania electorală, dar este dispusă să investigheze acest lucru. 

Întrebată de StartupCafe.ro dacă directorul TikTok va da explicații în Parlamentul European privind rolul platformei în alegerile prezidențiale din România, aplicația nu a oferit un răspuns clar. A precizat doar că rămâne deschisă să colaboreze cu toate autoritățile relevante atât la nivel european, cât și cu cele din România.

TikTok a mai spus că elimină conținutul care constituie publicitate nemarcată pe baza cererilor bazate pe dovezi sau a informațiilor obținute de la autoritățile de reglementare și continuă prin a susține că până acum nu a primit o astfel de cerere. De asemenea, contul lui Călin Georgescu este supus reglementărilor GPPPA (Conturi guvernamentale, ale politicienilor și partidelor politice), care se aplică tuturor candidaților, afirmă TikTok.

Zeci de influenceri din România au derulat pe TikTok, de la începutul lunii noiembrie, o campanie de îndemn la vot pentru un „candidat ideal la prezidențiale”. Acesta nu a fost numit, dar a fost descris sub un hashtag comun #echilibrușiverticalitate, scrie HotNews.ro. Organizația Expert Forum a arătat că este vorba despre Călin Georgescu.

Parallax

Vizualizari
3907
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri