Jumătate dintre români s-au gândit să plece din țară după izbucnirea războiului în Ucraina. Unde și-ar căuta un job nou

Pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, 51% dintre români s-au gândit să plece din România, în timp ce 12% așteaptă să vadă cum evoluează situația, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta, arată un studiu realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

 
 

Totodată, 26% dintre respondenți susțin că nu vor pleca din țară, indiferent de cum evoluează situația.

Motive pentru care românii s-ar muta într-o altă țară

  • dorința de a schimba mediul și țara în care lucrează (38%);
  • siguranța personală și a familiei (24%);
  • dorința de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%);
  • nevoia de a avea mai multe oportunități de dezvoltare profesională (14%);
  • dorința de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoștințe (27%);
  • distanța față de zona războiului (24%).

Top țări în care și-ar căuta un job nou

  1. Germania (21%);
  2. Franța (14%);
  3. Marea Britanie (14%).

Alți 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

 
 


Apropierea de zona războiului i-a făcut pe români să empatizeze cu refugiații ucraineni

73% dintre români spun că s-au gândit ce ar însemna pentru ei și pentru familiile lor să fie nevoiți să își părăsească propria țară în caz de război și să ceară statut de refugiați într-o țară vecină.

Din punct de vedere al locului de muncă, în situația ipotetică în care ar ajunge ca refugiați într-o altă țară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcție de opțiunile disponibile în țara gazdă.

31% ar căuta un job în același domeniu în care lucrează acum, pentru a-și valorifica experiența, iar 14% ar încerca să își păstreze jobul actual, datorită flexibilității de a lucra de oriunde.

6 din 10 români au luat în calcul posibilitatea de a pleca din România și înainte de declanșarea războiului

60% au luat în calcul să se mute într-o altă țară și înainte de declanșarea războiului. 14% au spus că au făcut deja primii pași pentru a se muta din România, alți 14% au început să învețe limba țării unde intenționează să se mute.

Totodată, 10% au început să strângă bani pentru mutare, iar 20% au spus că, personal, nu își doresc să emigreze, dar familia lor face demersuri în acest sens.

35% ar căuta de lucru în același domeniu pentru a-și folosi experiența profesională, 24% ar pleca doar dacă ar avea un contract de muncă semnat în prealabil, iar 21% ar fi dispuși să se reprofileze, doar să se poată muta.

14% ar încerca să își păstreze jobul și să lucreze din țara respectivă, datorită muncii remote, iar alți 7%, chiar și relocați, și-ar căuta un job remote în țara de destinație.

„Salariile mai mari, numărul mare de oportunități de muncă și condițiile mai bune de trai i-au făcut pe români să aspire la un job în străinătate și înainte de declanșarea războiului în Ucraina, dar tendința a fost accentuată după ridicarea restricțiilor de circulație”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Ea susține că „în prezent, peste 9% din volumul total de anunțuri de pe BestJobs sunt pentru poziții în străinătate, iar țările cu cea mai mare deschidere către candidații români corespund cu țările vizate de aceștia. Mai exact, cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franța, Marea Britanie sau Oland”. 

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie - 9 mai pe un eșantion de 1.054 utilizatori de internet din România.