Claudiu Zamfir

Un investitor în Revolut și-a redus cu aproape jumătate evaluarea acțiunilor deținute în compania fintech

Revolut-atac-cibernetic-aplicatie-card-2022-dreamstime

Compania de servicii financiare Revolut, care în România are aproape 2,8 milioane de utilizatori, a fost evaluată la 33 de miliarde de dolari în urmă cu 2 ani, dar ulterior unul dintre investitori a redus cu aproape jumătate evaluarea participației pe care o deține în fintech-ul britanic, potrivit Bloomberg, citat de Yahoo News.

Fondul de investiții Schroders Capital Global Innovation Trust, acționar în firma Revolut ltd., înregistrată în Marea Britanie, și-a redus de la 10,1 milioane de lire sterline la 5,4 milioane de lire sterline evaluarea pachetului său de acțiuni pe care îl deține în compania fintech.

Reducerea cu 46% a valorii estimate a acțiunilor, la data de 31 decembrie 2022 comparativ cu 2021, figurează în raportul privind rezultatele pe anul 2022, publicat de Schroders pe 17 aprilie 2023, conform Bloomberg.

Informația a fost publicată anterior și de The Times, care a calculat că evaluarea Revolut s-ar fi redus astfel cu 15 miliarde de dolari, la finalul anului 2022.

Un alt investitor în Revolut, TriplePoint Venture Growth BDC Corp., a scăzut și el evaluarea pachetului deținut în fintech, dar cu un procent de numai 15%, după cum a relatat The Telegraph în martie 2023.

Revolut subliniază, însă, că valoarea sa estimată este de 33 de miliarde de dolari, suma la care compania a fost evaluată în anul 2021, când a obținut o rundă de investiție de 800 de milioane de dolari, condusă de japonezii de la SoftBank și americanii de la Tiger Global Management.

„De la ultima noastră rundă de finanțare, când am fost evaluați la 33 mld. USD, Revolut a continuat să performeze puternic pe toate piețele, a făcut angajări, s-a extins și a raportat primul său an pe profit”, a declarat, pentru Bloomberg, un purtător de cuvânt al Revolut. Acesta a menționat că fintech-ul nu face speculații privind valoarea sa estimată.

Revolut a avut primul său an întreg pe profit în 2021, după 6 ani de pierderi, conform bilanțului publicat de compania fintech în anul 2023. Astfel, în anul 2021, Revolut a reușit un profit net de 26,3 milioane de lire sterline, după ce în anul 2020 ieșise cu o pierdere netă de 223,6 milioane de lire sterline. În perioada 2015-2021, Revolut a obținut investiții de 2 miliarde de dolari de la diferiți investitori externi, conform Crunchbase.

În perioada aceasta, marcată de turbulențe pe piețele financiare, o serie întreagă de companii de tehnologie nelistate la bursă au fost nevoite să accepte reduceri ale valorii lor estimate, pentru a primi noi runde de finanțare de la investitori.

Un exemplu este platforma de plăți online Stripe, care a primit, în martie 2023, o finanțare-mamut, de 6,5 miliarde de dolari, de la investitori. În schimb, Stripe a fost nevoită să accepte o evaluare a companiei la jumătate față de valoarea de 95 de miliarde de dolari, la care fusese estimată în anul 2021, când a obținut o investiție de 600 de milioane de dolari.

Serviciu de gestionare a impozitului pe crypto, prin Revolut

Compania de finanțe personale și tranzacții Revolut a fost fondată în anul 2015, la Londra, de către Nikolay Storonsky (CEO) și Vladyslav Yatsenko (CTO).

În prezent, Revolut are peste 28 milioane de utilizatori în lume. În România, aproape 2,8 milioane de utilizatori folosesc aplicația Revolut, pentru diverse operațiuni: transfer de bani, plăți online, schimb valutar, tranzacții crypto.

Joi, Revolut a anunțat că le oferă și clienților săi din România, la preț redus, acces la un serviciu externalizat de calcul al taxelor și impozitelor datorate pentru veniturile realizate din criptomonede.

Serviciul de gestiune a taxelor pentru tranzacțiile crypto este oferit printr-un parteneriat între Revolut și Koinly, o platformă de contabilitate pentru utilizatorii de criptomonede.

„Pentru utilizatori, principalul avantaj este rapiditatea cu care se pot genera rapoartele pentru a se stabili nivelul impozitului și posibilitatea de a avea rapoarte integrate care să analizeze și tranzacțiile realizate prin alte platforme”- susține Revolut.

În prezent, utilizatorii Revolut pot tranzacționa peste 100 de criptomonede și 12 Colecții Cripto, direct din aplicație.

 

Parallax

Vizualizari
3707
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri