Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Cum isi pot pune magazinele de cartier aparate de plata cu cardul, pentru a se conforma obligatiilor incepand din 1 ianuarie 2017 Magazinele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro pe an, care urmeaza sa fie obligate sa accepte si plata cu cardul de la 1 ianuarie 2017, vor putea primi in folosinta gratuita aparatele POS necesare, insa vor plati bancii comisioane. Care este modalitatea de procurare a POS-urilor? StartupCafe a cerut informatii de la banci, pentru micii comercianti romani care vor fi nevoiti sa se supuna noii legi 209/2016
CE: Schimbarea legislatiei insolventei firmelor cu datorii, pentru a le acorda antreprenorilor "a doua sansa". Descarca propunerea de directiva Oamenii de afaceri din Uniunea Europeana ar urma sa scape de datorii mai usor, in urma unui esesc in business, potrivit unei propuneri de directiva in domeniul insolventei firmelor, prin care Comisia Europeana sustine ca antreprenorii vor primi "a doua sansa".
In Romania, jumatate din legislatia cu impact pe business adoptata in ultimul an a fost trecuta prin ordonante de urgenta ale Guvernului (studiu) Un numar de 290 de acte normative cu impact asupra afacerilor au fost adoptate in Romania, in ultimul an, mai mult de jumatate dintre acestea fiind trecute prin ordonante de urgenta ale Guvernului, releva un studiu facut de o firma de afaceri publice.
Acces mai usor al IMM-urilor la achizitiile publice Garantia de participare solicitata firmelor care participa la procedri de achizitii publice a fost plafonata, pentru ca intreprinderile mici si mijlocii sa aiba acces mai usor, a anunat Guvernul.
ANAF: Noi vom transmite, electronic, certificatele de atestare fiscala si adeverintele de venit direct instiutiilor care le cer, pentru a scuti cotribuabilii de drumuri si birocratie Agentia Nationala de Administrare Fiscala va transmite in format electronic certificatele de atestare fiscala si adeverintele de venit direct institutiilor care le solicita, pentru ca firmele si persoanele fizice sa fie scutite de necesitatea deplasarii la sediile Fiscului si de birocratie. Anuntul a fost facut, vineri, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.
ANAF: Contribuabilii la care statul are datorii nu vor mai fi executati silit pentru datoriile lor la stat Statul nu-i va mai executa silit pe contribuabilii care aveau de primit bani tot de la institutiie ale statului si nu si i-au primit, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Foscala (ANAF), printr-un comunicat de presa.
Estimare: Mult mai multe mame vor opta pentru concediul de 2 ani pentru cresterea copilului Ponderea proaspetelor mamici care vor opta pentru concediul de 2 ani pentru cresterea copilului va creste substantial in urmatorul an, ca urmare a eliminarii plafonului indemnizatiei de crestere a copilului, estimeaza o firma de externalizare a serviciilor de resurse umane, intr-un comunicat remis joi StartupCafe.ro .
DOCUMENT Se pregateste taxa pe cola: bauturile carbogazoase ar urma sa fie interzise copiilor si suprataxate. Ce amenzi ar risca magazinele Statul ar urma sa introduca o taxa suplimentara pe bauturile carbogazoase, altele decat apa minerala, si sa interzica magazinelor sa mai vanda astfel de racoritoare minorilor de pana la 16 ani, prevede o propunere legislativa depusa la Parlament pe final de mandat. Initiativa va trebui insa sa fie redepusa in viitorul Legislativ, care va fi ales in decembrie, pentru a avea sanse de adoptare.
​DOCUMENT Care e cel mai toxic tip de angajat? Patronii ar putea fi obligati de lege sa combata comportamentul agresiv din firme O serie intreaga de angajatori ar urma sa fie obligati sa ia anumite masuri pentru a combate hartuirea angajatilor la locul de munca, fenomen cunoscut sub denumirea de bullying sau mobbing, in diferite forme, potrivit unei initiative legislative depuse la Parlament. In expunerea de motive, initiatorul enumera si principalele tipuri de hartuitori din firme: "vedeta", "sarpele cu doua capete", "sociopatul", "istericul" si altele.
Doua noi reglementari fiscale: Procedura de inregistrare fiscala a contribuabililor ce nu se conformeaza voluntar si extinderea platii taxelor cu cardul in sistem online In Monitorul Oficial din 26 octombrie 2016, s-a publicat procedura de inregistrare fiscala din oficiu pentru acei contribuabili ce nu se conformeaza voluntar, iar ordinul privind taxele platite cu cardul in sistem online sufera modificari, adaugandu-se doua noi pozitii de taxe ce pot fi platite electronic. Consultantul fiscal Adrian Benta prezinta cele doua noutati in materie de fiscalitate.
Impozitul specific pe restaurante, baruri, unitati de cazare s-a publicat in Monitorul Oficial. Cum se va aplica. Doua studii de caz Legea pentru introduerea impozitului specific pentru restaurante, baruri sau hoteluri a fost publicata vineri in Monitorul Oficial. Consultantul fiscal Adrian Benta a facut 2 studii de caz pentru explicarea acestui impozit care se va aplica din anul 2017.
Impozit forfetar 2017: Legea a fost promulgata si se va aplica din ianuarie 2017. Prima plata, in vara anului viitor Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea impozitului forfetar pentru baruri, restaurante si hoteluri. Legea va fi aplicata incepand din 2017 si prevede o formula de calcul a impozitului care creeaza discrepante intre restaurantele cu suprafete mici si cele cu suprafete mari. Mai exact, in noua lege impozitul forfetar va fi de cel putin 5 ori mai mare pentru restaurantele mici.
Sistem electronic, in locul actualului registru al zilierilor Registrul zilierilor, in care angajatorii trebuie sa ii inregistreze zilnic pe cei care muncesc in acest regim, este "un cosmar" si va fi inlocuit in termen de trei luni cu un sistem electronic, a declarat joi ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), Dragos Pislaru.
Ai auzit de "covoiajare"? O noua propunere de modificare a legii taximetriei. Descarca initiativa legislativa O noua propunere de modificare a legii taximetriei si inchirierii auto isi propune sa legifereze serviciile platformelor online de ridesharing, sub denumirea romaneasca de "covoiajare". Initiativa legislativa, depusa la Parlament, pare sa combata in primul rand soferii de autoturisme care fac regulat curse inter-urbane, luand bani de la pasageri de ocazie, fara sa aiba licente de transport. Autorul spune ca proiectul a fost cerut de serviciul de ridesharing Bla Bla Car, care intermediaza intalniri intre soferi si pasageri pentru calatorii inter-urbane cu scopul de a imparti cheltuielile.
ANAF: De la 1 ianuarie 2017, nu va mai primim declaratiile pe hartie daca se pot depune si online Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu va mai primi, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, pe hartie, nicio declaratie care se poate depune online, a declarat, vineri, presedintele institutiei, Dragos Doros.
Calcule impozit forfetar 2017. Povara fiscala pentru micile restaurante de cinci ori mai mare decat pentru cele mari Noua lege a impozitului forfetar sau impozitul specific va reveni pe biroul presedintelui, pentru promulgare si ar urma sa se aplice din ianuarie 2017. Calculat la metrul patrat, impozitul forfetar ramane de cel putin 5 ori mai mare in cazul micilor restaurante fata de cele mari. Pe baza coeficientilor recent aprobati, StartupCafe.ro a facut cateva simulari de calcul cu ajutorul carora antreprenorii pot estima ce impozit vor avea de platit incepand de anul viitor.Vezi cat va fi impozitul pe metrul patrat
Firma gratis, 1 Euro capital social, 1 cont bancar gratuit si 25.000 Euro ajutor de la stat. Ce ar vrea o asociatie de patroni pentru antreprenorii debutanti. Descarca toate revendicarile Statul sa nu perceapa nicio taxa la infiintarea unei firme, capitalul social minim obligatoriu sa scada la 1 euro, sa nu dureze mai mult de o zi pentru deschiderea firmei, antreprenorii debutanti sa primeasca si granturi de la stat de 25.000 Euro - acestea sunt cateva dintre cerintele unei asociatii de patroni de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) de la viitorul Guvern care va rezulta in urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016.
O obligatie pentru firme in relatia cu angajatii: negocierea contractului colectiv. Amenzile pe care le risca angajatorii O larga categorie de firme din Romania, chiar si intreprinderi mici, are obligatia sa negocieze contracte colective de munca. Aceasta obligatie revine tuturor firmelor care au cel putin 21 de salariati, atrage atentia un consultant de resurse umane.
Cum iti deduci cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea din firma Firmele din Romania pot plati taxe mai mici, prin deducerea cheltuielilor cu activitatile de cercetare si dezvoltare, in procent de 50%. In plus, persoanele fizice care deruleaza activitati de cercetare in agricultura beneficiaza, de la 1 august 2016, de facilitati fiscale. Doi consultanti de la societatea de consultanta Accace Romania explica procedura de urmat.