Denisa Crăciun

Salariul minim european în România: Ciolacu cere ca proiectul de lege să fie pus în transparență după Paște

bani-lei-calculator-dreamstime

Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat, marți, ministrului Muncii să pună în transparență publică, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România.

„Avem în lucru, la Ministerul Muncii, un proiect de lege foarte important pe această temă, cel privind adoptarea salariului minim european în România. O rog pe doamna ministru Bucura-Oprescu ca imediat după sărbătorile pascale să punem acest act normativ în transparență publică, astfel încât să existe un calendar clar de dialog cu mediul de afaceri și sindicatele”, a declarat, marți, Marcel Ciolacu, care a mai susținut că este o prioritate „păstrarea forței de muncă în țară”. 

Despre această inițiativă am mai scris pe StartupCafe.ro, când spuneam că PSD, în colaborare cu ministrul social-democrat al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, va propune un act normativ prin care va fi „definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România”.

Politicienii aflați acum la guvernare și-au propus, astfel ca, până la finalul anului 2024,  România să se alinieze la Directiva europeană privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Directiva UE nu impune un salariu minim în toată Uniunea Europeană, dar indică statelor membre să stabilească salariul minim la nivelul a cel puțin jumătate din salariul mediu pe anul precedent.

În septembrie 2023, înainte de stabilirea actualului salariu minim pe economie, de 3.300 lei brut (de la 1 octombrie 2023), în România erau circa 1,8 milioane de angajați încadrați cu remunerația minimă. În prezent, în România sunt circa 5,7 milioane de salariați activi, per total, conform datelor de la Ministerul Muncii.

Parallax

Vizualizari
6081
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri