Claudiu Zamfir
Guvernul va majora salariul minim brut, inclusiv în firmele private, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie 2024, a reconfirmat, marți, principalul partid de guvernare, PSD.
„Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor” - susțin politicienii social-democrați, în comunicat.
De asemenea, PSD, în colaborare cu ministrul social-democrat al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, va propune un act normativ prin care va fi „definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România”.
Politicienii aflați acum la guvernare afirmă că își propun astfel ca, până la finalul anului 2024, România să se alinieze la Directiva europeană privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
„Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare” - susțin cei de la PSD.
Directiva UE nu impune un salariu minim în toată Uniunea Europeană, dar indică statelor membre să stabilească salariul minim la nivelul a cel puțin jumătate din salariul mediu pe anul precedent.
În schimb, antreprenorii din Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România au atras atenția că majorarea salariului minim trebuie să țină cont de productivitatea muncii.
„Avem nevoie de crearea unui mecanism permanent pentru stabilirea elementelor obiective și pertinente prin care să fie stabilit acest salariu minim brut la nivel național, cu o structură tripartită, alcătuită din reprezentanți ai partenerilor de dialog social și ai Guvernului, dar acesta să aibă la bază o analiză a productivității muncii și a performanțelor de ansamblu ale economiei românești. Nu putem stabili otova creșterea salariului minim. Nu putem stabili otova creșterea salariului minim!”- a spus secretarul general al Consiliului IMM, Sterică Fudulea, în februarie 2024.
De asemenea, Consiliul IMM consideră că Directiva europeană privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană nu obligă România să majoreze salariul minim pe economie la nivelul a 50% din salariul mediu, ci face doar o recomandare în acest sens.
În septembrie 2023, înainte de stabilirea actualului salariu minim pe economie, de 3.300 lei brut (de la 1 octombrie 2023), în România erau circa 1,8 milioane de angajați încadrați cu remunerația minimă. În prezent, în România sunt circa 5,7 milioane de salariați activi, per total, conform datelor de la Ministerul Muncii.
---
Daca de exemplu merg la Spalatoria Auto *** unde pretul pentru spalater auto este 100, acesta va creste sa acopere cresterea salariala.