Claudiu Zamfir

Patroni IMM: Directiva UE nu ne obligă să creștem salariul minim la 50% din salariul mediu

bani-lei-maini-dreamstime

Directiva europeană privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană nu obligă România să majoreze salariul minim pe economie la nivelul a 50% din salariul mediu, ci face doar o recomandare în acest sens, consideră patronii români de firme mici și mijlocii, membri ai Consiliului Național al IMM.

Într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, CNIPMMR face, luni, următoarele precizări:

  • „Nu există o valoare a unui salariu minim la nivel European;
  • Nu există obligația expresă în Directivă ca salariul minim brut garantat în plată la nivel național să fie un anumit procent din valoarea salariului mediu sau salariului median. “Utilizarea indicatorilor folosiți în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60 % din salariul median brut și 50 % din salariul mediu brut, poate ajuta la orientarea evaluării gradului de adecvare al salariului minim în raport cu nivelul brut al salariilor.”
  • Statele membre cu salarii minime legale trebuie să prevadă criterii naționale pentru stabilirea și actualizarea salariului minim legal, definite într-un mod stabil și clar, actualizări periodice și în timp util și instituirea de organe consultative”.

De asemenea, organizația patronală IMM „consideră că evoluțiile salariilor din România sunt conforme cu situația economică a țării”.

Salariul minim brut garantat în plată reprezintă 44,18% din salariul mediu brut de 6789 lei (valoare utilizată la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023)  ca urmare a creșterii la 3.000 lei/lună din 1 ianuarie 2023.

„Se înregistrează o creștere de la 41,83% față de media anului 2022, astfel, România se aproprie de media de 50 % din salariul mediu brut, corespunzător cu recomandările din Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană” - spune Consiliul IMM.

Reamintim că, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut a crescut de la 2550 de lei la 3000 de lei, inclusiv în firmele private. 

Parallax

Vizualizari
2071
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri