Claudiu Zamfir

Patron IMM: Nu putem stabili otova creșterea salariului minim

bani-lei-calculator-dreamstime

Principala organizație de patroni de firme mici și mijlocii din România, Consiliul Național al IMM-urilor, solicită guvernanților stabilirea unui mecanism predictibil pentru creșterea salariului minim pe economie, cu respectarea directivei europene în domeniu, a declarat secretarul general al organizației patronale, Sterică Fudulea.

„Avem nevoie de crearea unui mecanism permanent pentru stabilirea elementelor obiective și pertinente prin care să fie stabilit acest salariu minim brut la nivel național, cu o structură tripartită, alcătuită din reprezentanți ai partenerilor de dialog social și ai Guvernului, dar acesta să aibă la bază o analiză a productivității muncii și a performanțelor de ansamblu ale economiei românești. Nu putem stabili otova creșterea salariului minim. Nu putem stabili otova creșterea salariului minim!”- a spus Sterică Fudulea, vineri, într-o conferință de presă.

El spune că Directiva europeană 2041/2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană „recoomandă și nu impune anumite valori de referință și anume: 60% din salariul median brut sau 50% din salariul mediu brut sau valori de referință orientative stabilite la nivel național în ceea ce privește stabilirea salariului minim european”.

„Salariul mediu brut este de 7567 de lei. Dacă facem un calcul orientativ, salariul minim brut este de 3.300 de lei pe lună, ceea ce înseamnă un procent de 43,61% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat” - a mai explicat secretarul general al Consiliului IMM.

De asemenea, de la 1 iulie 2024, Guvernul urmează să majoreze la 3.700 de lei salariul minim brut, dar mai departe Consiliul IMM nu vrea să discute în acest an majoriări suplimentare ale salariului minim brut, în condițiile în care directiva europeană ar trebui transpusă în legislația națională până în noiembrie 2024.

„Exclus ca în acest an să mai avem dicuții de o mărire ulterioară, având în vedere această mini-predictibilitate, că de la 1 iulie o să avem 3.700 de lei. De altfel, acești 3700 de lei înseamnă aproape 50% din salariul mediu brut” -a afirmat Florin Jianu, președintele Consiliului IMM.

În context, Consiliul IMM consideră că „este necesară reglementarea impozitului zero pe salariul minim, îmbunătățirea reglementărilor privind relațiile de muncă și simplificarea birocrației în special pentru IMM-uri. Scăderea fiscalității pe zona de impozitare a muncii fiind o condiție de bază a salariului minim”.

Parallax

Vizualizari
3614
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri