Claudiu Zamfir

Salariul minim în UE merge mai departe

Thumbnail

Procedura pentru adoptarea salariului minim european merge mai departe: plenul Parlamentului European a aprobat începerea negocierilor cu Consiliul Uniunii Europene pentru viitoarea directivă UE care va reglementa cadrul european pentru a „garanta un salariu minim corect și adecvat tuturor lucrătorilor din UE”.

Parlamentul European a aprobat, joi, cu 443 de voturi pentru, 192 împotrivă și 58 de abțineri  mandatul Comisiei sale de muncă (EMPL) privind începerea negocierilor.

Viitoarea directivă NU va institui un salariu minim pe toată Uniunea Europeană, dar va veni cu o serie de criterii de care statele membre vor ține cont atunci când își stabilesc intern salariul minim pe economie.

Printre altele, raportul adoptat anterior de Comisia EMPL din Parlamentul European prevede că „nivelul recunoscut internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu, poate ajuta la orientarea evaluării gradului de adecvare a salariului minim în relație cu nivelul brut al salariilor”.

„Statele membre vor evalua și raporta asupra gradului de adecvare a salariilor minime statutare și vor putea folosi valori indicative de referință pentru a-și orienta evaluarea gradului de adecvare a salarului minim statutar în relație cu nivelul general al salariilor brute, cum ar fi acele niveluri folosite în mod obișnuit în plan internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul minim brut. Aproape toate statele membre UE care au salariu minim statutar (cum este și România - n.r.) se situează sub acest nivel” - se arată în raportul Comisiei de muncă a PE.

Parallax

Vizualizari
1846
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri