Răzvan Tătaru

Românii ar amâna decizia de achiziție a unei locuințe, dacă noile taxe și impozite imobiliare ar fi adoptate (studiu)

Bani pentru locuințe

Propunerile de modificare a taxelor și impozitelor imobiliare ar influența aproape 8 din 10 români (77%) interesați să vândă sau să cumpere o locuință, potrivit unui studiu.

Totodată, 13% au declarat că nu ar fi influențați de măsurile fiscale propuse, dacă vor fi adoptate. În același timp, 10% dintre respondenți au menționat că nu sunt siguri în ce măsură noile legi le-ar afecta viitoarele decizii imobiliare, conform unui studiu Storia.ro.

Majoritatea românilor interesați (44%) în acest moment de cumpărarea unei locuințe au declarat că ar amâna să cumpere, 25% afirmă că ar renunța la achiziție, în timp ce 21% declară că s-ar grăbi să cumpere. Totodată, 17% dintre cumpărători declară că momentan nu le este clar cum și în ce măsură noile schimbări fiscale le-ar influența deciziile imobiliare.

Studiul mai arată că cei care vor să vândă o proprietate ar crește prețul de vânzare (40%), alții s-ar grăbi să vândă (27%) sau să amâne vânzarea (22%). 15% dintre respondenți spun că nu le este clar cum și în ce măsură le vor fi influențate viitoarele decizii imobiliare, iar numai 4% ar scădea prețurile pentru a vinde rapid proprietatea.

Ce spun agenții și dezvoltatorii despre noile măsuri fiscale de intermediere imobiliară

52% dintre agenții și dezvoltatorii imobiliari chestionați spun că românii vor amâna să cumpere o locuință, dacă legea ar ajunge să fie promulgată în forma propusă în draftul de ordonanță. Totodată, 30% consideră că aceștia se vor îndrepta către proprietăți mai mici, iar 9% susțin că românii vor mări bugetul de achiziție.

Potrivit agenților și dezvoltatorilor imobiliari, dacă propunerile de noi taxe și impozite imobiliare ar fi adoptate așa cum sunt în forma actuală, ar produce efecta ca: prețurile crescute ale locuințelor ce vor duce la o scădere a puterii de cumpărare, în timp ce creșterea taxelor va produce o stagnare sau chiar scădere a numărului de tranzacții încheiate.

De asemenea, printre efectele considerate a fi foarte probabile pe piața imobiliară, se numără:

  • Creșterea cererii de chirii (variantă aleasă de 52% dintre respondenți)
  • Scăderea tranzacțiilor ar putea genera o diminuare a interesului dezvoltatorilor pentru noi proiecte imobiliare (42%)
  • Creșterea prețului de achiziție pentru proprietățile noi (39%)

Chestionarul a fost publicat online, pe Storia.ro și OLX Imobiliare, în luna august 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 869 de respondenți: 700 interesați de achiziția sau vânzarea unei locuințe și 169 agenți și dezvoltatori.

Parallax

Vizualizari
2371
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri