Denisa Crăciun

Noi reguli pentru firmele din domeniul agroalimentar. Ce măsuri trebuie să ia pentru reducerea risipei alimentare

cumparaturi-alimente-dreamstime.

Firmele din domeniul agroalimentar sunt obligate să ia măsuri pentru reducerea risipei alimentare, potrivit unui proiect legislativ care a fost promulgat, vineri, de președintele Klaus Iohannis.

Până acum, măsurile pentru reducerea risipei alimentare pe care le puteau lua operatorii economici erau facultative, însă prin legea promulgată azi de președinte, ele devin obligatorii.

Este vorba despre actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care prevede, de asemenea, și amenzi între 10.000 lei și 40.000 lei pentru firmele din domeniu care nu vor ține cont de unele dintre noile reguli.

Printre altele, firmele sunt obligate să ia măsuri precum:

  • Vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate;
  • Redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori;
  • Redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;
  • Utilizarea și consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora;
  • Direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost sau biogaz.

Înainte de a dispune „neutralizarea deșeurilor generate”, firmele vor fi obligate să ia cel puțin două măsuri de prevenire a risipei alimentare.

Legea mai prevede că firmele sunt obligate să realizeze rapoarte anuale și planuri de diminuare a risipei alimentare, pe care le vor încărca într-o platformă națională, dar și pe site-ul propriu.

Instituția care se va ocupa de crearea platformei naționale este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care are termen până la data de 30 iunie 2025 pentru acest lucru.

Firmele care nu vor publica aceste rapoarte și planuri pentru diminuarea risipei alimentare, „după 6 luni de la data funcționării și utilizării platformei naționale” care le permite încărcarea electronică a acestora, riscă amenzi între 10.000 lei și 40.000 lei. Aceste sancțiuni NU vizează și microîntreprinderile și întreprinderile mici, conform legii.

Firmele vor trebui să facă și demersuri pentru „încheierea unui contract-cadru cu operatori receptori pentru transferul cu titlul gratuit al alimentelor”, precum și să:

  • implementeze măsuri de informare și responsabilizare pentru salariați pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare;
  • informeze consumatorii despre obiceiurile de consum responsabile.

Nu vor putea declara ca fiind improprii produsele agroalimentare nevândute și încă bune pentru consum, „fără a aduce atingere regulilor privind siguranța alimentelor”.

Legea vine cu noi reguli și pentru firmele din industria ospitalității. Acestea vor „facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, și vor informa despre această posibilitate, în mod clar și vizibil, în meniu”, conform legii.

Parallax

Vizualizari
728
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri