Claudiu Zamfir

Uniunea Europeană reglementează piața crypto: acord legislativ pentru regulamentele MiCA și privind transferul criptomonedelor

Thumbnail

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE au ajuns la un acord politic pentru adoptarea regulamentului european MiCA, privind piețele criptoactivelor, precum și a regulamentului privind transferul și trasabilitatea criptomonedelor.

Astfel, UE se numără printre primele jurisdicții mari din lume care elaborează un cadru de reglementare cuprinzător pentru criptomonede și alte active crypto.

Cadrul MiCA își propune să acopere criptoactivele care nu sunt deja reglementate de alte acte legislative financiare ale UE, în ideea de a „proteja consumatorii, integritatea pieței și stabilitatea financiară”, potrivit Comisiei Europene, care a inițiat proiectul de act normativ.  

Viitorul regulament „va oferi un cadru juridic clar în UE, care va permite continuarea inovării pe o bază sigură și solidă” - mai spune CE.

Principalele prevederi MiCA:

Platformele crypto, trase la răspundere

MiCA ar urma să protejeze utilizatorii crypto împotriva unora dintre riscurile asociate cu investiția în cripto-active și îi va ajuta să evite schemele frauduloase. În prezent, consumatorii au drepturi foarte limitate la protecție sau reparații, mai ales dacă tranzacțiile au loc în afara UE.

Cu noile reguli, furnizorii de servicii crypto (CASP) vor trebui să respecte „cerințe stricte” pentru a proteja portofelele crypto ale consumatorilor - susține Consiliul UE, în urma acordului cu negociatorii Parlamentului European.

De asemenea, furnizorii de servicii crypto vor putea fi trași la răspundere în cazul în care pierd criptoactivele investitorilor. MiCA va acoperi, de asemenea, orice tip de abuz de piață legat de orice tip de tranzacție sau serviciu, în special pentru manipularea pieței, precum și operațiunile privilegiate.

Prestatorii de servicii de criptoactive vor trebui să fie autorizați în UE, după care vor fi în măsură să își furnizeze serviciile în întreaga Uniune Europeană, utilizând pașaportul UE.

Măsuri ecologice

Activitatea crypto și mai ales mineritul la criptomonede sunt cunoscute ca fiind mari consumatoare de energie, cu efect negativ asupra climei.

De aceea, regulamentul MiCA va cere jucătorilor de pe piața criptoactivelor să declare informații despre amprenta lor de mediu și climatică. Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) va elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare privind conținutul, metodologiile și prezentarea informațiilor referitoare la principalul impact negativ asupra mediului. În termen de 2 ani, Comisia Europeană va trebui să ofere un raport privind impactul asupra mediului al criptoactivelor și introducerea unor standarde minime obligatorii de sustenabilitate pentru mecanismele de consens, inclusiv proof-of-work (proba de lucru).

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) va trebui să aibă un registru public al furnizorilor de servicii cripto-active (CASP)neconforme. Furnizorii de servicii de criptoactive, a căror companie-mamă se află în țările enumerate pe lista UE a țărilor terțe considerate cu risc ridicat pentru activități de combatere a spălării banilor, precum și pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, vor trebui să implementeze controale sporite în conformitate cu cadrul UE de combatere a spălării banilor (AML). Cerințe mai stricte pot fi aplicate, de asemenea, acționarilor și conducerii platformelor CASP, în special în ceea ce privește localizarea acestora.

Măsuri privind stablecoins

Legiuitorii UE invocă recentul caz la criptomonedei Luna, un stablecoin care s-a părbușit, în condițiile în care organizația care gestiona criptomoneda nu a asigurat lichiditățile necesare susținerii acesteia. „Evenimentele recente de pe așa-numitele piețe stablecoins au arătat încă o dată riscurile suportate de deținători în absența reglementării, precum și impactul pe care îl are asupra altor criptoactive” - spune Consiliul UE.

Pentru „criptomonedele stabile” (stablecoins), acordul prevede cerințe stricte privind înființarea, autorizarea și gestionarea rezervelor, inclusiv supravegherea de către UE a „criptomonedelor stabile” semnificative, care sunt importante din punct de vedere sistemic.

Astfel, regulamentul MiCA va proteja consumatorii solicitând emitenților de stablecoins să constituie o rezervă suficient de lichidă, cu un raport de 1/1 și parțial sub formă de depozite. Fiecărui așa-numit deținător de criptomonede stabile i se va oferi o creanță în orice moment și gratuit de către emitent, iar regulile care reglementează funcționarea rezervei vor prevedea și o lichiditate minimă adecvată. În plus, toate așa-numitele „stablecoins” vor fi supravegheate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), iar prezența emitentului în UE va fi o condiție prealabilă pentru orice emitere.

Reglementări privind asset-referenced tokens

Dezvoltarea asset-referenced tokens (ART - jetoane de referință la active) bazate pe o monedă din afara UE, ca mijloc de plată utilizat pe scară largă, va fi restricționată, pentru a păstra suveranitatea monetară a UE. Emitenții de ART vor trebui să aibă un sediu social în UE pentru a asigura supravegherea și monitorizarea corespunzătoare a ofertelor către public.

 

Acord și pentru regulamentul de urmărire a tranzacțiilor crypto

Un alt acord politic la care au ajuns negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE se referă la proiectul de regulament privind transferul de fonduri (TFR).

Acordul prevede obligația tuturor prestatorilor de servicii de criptoactive implicați în transferurile de criptoactive de a colecta date privind inițiatorii și beneficiarii transferurilor de criptoactive pe care le operează și de a le pune la dispoziția autorităților competente responsabile de combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Aceste norme noi vor îmbunătăți în mod semnificativ monitorizarea și trasabilitatea transferurilor de criptoactive și vor asigura conformitatea cu măsurile relevante solicitate în recomandările Grupului de Acțiune Financiară Internațională (GAFI).

„Transferurile crypto vor putea fi urmărite mereu, iar tranzacțiile suspecte, blocate” - susține Parlamentul European.

Principalele prevederi:

Trasabilitate de la primul euro trimis

Acordul extinde așa-numita „Travel” rule, deja existentă pe piața financiară tradițională, care obligă băncile să facă schimb de informații când se transferă bani de la una la alta. Astfel, regula existentă la bănci se va extinde și pe piața activelor crypto. „Această regulă impune ca informațiile despre sursa activului și beneficiarul acestuia să se transfere  odată cu tranzacția și să fie stocate pe ambele părți ale transferului. Furnizorii de servicii de crypto-active (CASP) vor fi obligați să ofere aceste informații autorităților competente, dacă se desfășoară o investigație privind spălarea banilor și finanțarea terorismului” - a precizat Parlamentul European.

Întrucât tranzacțiile cu crypto active „eludează ușor” pragurile existente care ar declanșa cerințe de trasabilitate, negociatorii Parlamentului au asigurat că nu există praguri minime sau scutiri pentru transferurile de valoare mică, așa cum s-a propus inițial.

În ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, inclusiv un nume și o adresă cerute de Travel rule, negociatorii au convenit că, dacă nu există nicio garanție că confidențialitatea este menținută de către partea care primește, astfel de date nu ar trebui să fie trimise.

Combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului

Înainte de a pune crypto activele la dispoziția beneficiarilor, furnizorii vor trebui să verifice dacă sursa activului nu este supusă unor măsuri sau sancțiuni restrictive și că nu există riscuri de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului.

Negociatorii PE și ai Consiliului UE au convenit ca înființarea unui registru public pentru CASP neconforme și nesupravegheate, cu care CASP-urile UE nu ar fi permise să tranzacționeze, să fie reglementată în regulamentul piețelor crypto (MiCA).

Unhosted wallets - portofelele crypto total descentralizate

În mod normal, portofelele crypto sunt găzduite (hosted wallets) pe platfrme de tranzacționare, ca Binance, de exemplu. Dar regulamentul convenit acum de legiuitorii UE va acoperi și portofelele negăzduite de astfel de platforme de exchange. Așa-numitele unhosted wallets, portofele de criptomonde total descentralizate, care se află în custodia unui utilizator anonim, vor intra și ele sub reglementările de trasabilitate europene, atunci când interacționează cu portofelele găzduite gestionate de platformele de servicii crypto (CASP).

În cazul în care un client trimite sau primește mai mult de 1000 de euro către sau din propriul unhosted wallet, platforma CASP va trebui să verifice dacă portofelul negăzduit este efectiv deținut sau controlat de acest client. Regulile nu se aplică transferurilor de la persoană la persoană (peer to peer) efectuate fără un furnizor de servicii crypto (CASP) sau între furnizori care acționează în nume propriu.

Ce urmează în procesul de legiferare

Mai departe, experții Parlamentului European, ai Consiliului UE și ai Comisiei Europene vor reuni în texte legislative reglementările negociate poltic. Apoi, plenul Parlamentului European și, separat, Consiliul European în formatele Economic și Monetar (miniștrii de finanțe ai statelor UE) și Justiție și Libertăți Civile (miniștri ai justiției) vor adopta formal regulamentele.

Comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, a declarat:

 „Salut, cu căldură, cele două acorduri politice dintre Parlamentul European și Consiliu, cu privire la MiCA, respectiv la reformarea regulamentului privind transferul de fonduri. Împreună, aceste propuneri vor aduce piețele cripto în spațiul reglementat și vor aborda riscurile legate de protecția consumatorilor, integritatea pieței, stabilitatea financiară și criminalitatea financiară. În același timp, MiCA le va oferi securitate juridică participanților la piață și va promova inovarea în cadrul pieței unice cu un nou pașaport UE pentru prestatorii de servicii criptografice. UE este prima jurisdicție care a instituit un astfel de cadru cuprinzător pentru criptoactive. Sper că vor urma și alte jurisdicții, iar cooperarea internațională va continua în acest domeniu.”

 

Parallax

Vizualizari
1971
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri