Claudiu Zamfir

PFA-urile, probabil cele mai lovite de propunerile de măsuri fiscale (analiză)

calculator-bani-dreamstime

Persoanele fizice autorizate (PFA) vor fi, probabil, cea mai afectată categorie de contribibuabili de posibilele măsuri fiscale, propuse într-un proiect de ordonanță de guvern, conform unei analize făcute de o firmă de software pentru firme.

“Modificările fiscale sunt din nou puse pe seama mediului privat, pentru a crește veniturile la bugetul de stat. Dacă modificările anunțate pentru PFA-uri vor fi validate, acestea vor deveni istorie până în martie 2024. Freelancerii vor trece la micro SRL sau vor deveni angajați. Microîntreprinderea rămâne o opțiune atrăgătoare, deși acea obligație de plată la sănătate (CASS) poate fi demotivantă dacă nu ai încasări suficiente. O altă opțiune din lumea reală a mediului privat va fi mereu munca la negru, dar pare că oficialii din Ministerul Finanțelor neagă această realitate și nu iau în calcul că măsurile fiscale anunțate pot duce la o creștere a veniturilor din economia subterană”, a declarat Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions, într-un comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro.

Potrivit firmei, printre principalele efecte ale modificărilor fiscale propuse se numără:

  • Propunerea de reținere a contribuției la sănătate din valoarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță pe lângă impozit cum este în prezent va pune presiune pe angajator. În economia reală, antreprenorul este afectat de aceste taxe, ceea ce poate duce la măsuri de tăieri ale cheltuielilor cu angajații.
  • Impozit pe profit dacă ai rata de profitabilitate mai mare de 30%. Este una dintre cele mai nepopulare și greu de implementat măsuri, în condițiile în care sunt necesare verificări ale acestor indicatori economici, calcularea acestor rate, multe proceduri insuficient clarificate. Sunt multe afaceri mici care aduc în acest moment bani la buget. În plus, aceste măsuri vor afecta și afacerile mici, care nu fac profit, dar care vor avea obligații la plata impozitului minim.
  • Sectorul IT, care contribuie cu peste 7% la PIB-ul României, va fi și el impactat de modificare, printre care - IT-iştii cu salarii de peste 10.000 de lei vor plăti impozit pe venit. Tehnologia va deveni mult mai scumpă, în condițiile în care aceste modificări vor duce la creșterea costurilor de dezvoltare și, într-un final, la majorarea prețurilor pentru consumator, inclusiv pentru cel din România.
  • Modificările anunțate pentru PFA-uri (persoane fizice autorizate) vor avea poate cele mai puternice efecte, iar acestea ar putea dispărea în următorul an, fiind înlocuite de alte forme de desfășurare a activității, precum micro SRL-ul (microîntreprinderea), care rămâne o opțiune atrăgătoare. La finalul lui 2022 erau peste 430.000 de PFA-uri active.

 

Parallax

Vizualizari
7928
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri