Claudiu Zamfir

Mai multe firme românești vor să se mute în paradisuri fiscale în timp ce guvernanții plănuiesc majorarea impozitelor (evaluatori)

bani-lei-calculator-dreamstime

A crescut „semnificativ” interesul firmelor românești de a se muta cu rezidența fiscală în afara României, în așa-numitele paradisuri fiscale, în timp ce Guvernul de la București analizează majoriări de impozite pentru companii - atrage atenția o firmă de evaluare a activelor.

„În contextul schimbărilor continue în legislația fiscală, interesul pentru mutarea rezidenței fiscale în paradisuri fiscale a înregistrat o creștere semnificativă, de peste 10%, în ultima lună” - estimează într-un comunicat transmis, miercuri, Appraisal and Valuation, compania deținătoare a brandului NAI Romania.

Evaluatorii consideră că acest fenomen nu este unul nou, dar este mai intens în ultima perioadă.

„Reflectă eforturile constante ale indivizilor și companiilor de a-și optimiza situația fiscală și de a găsi soluții competitive într-un mediu economic dinamic și de impredictibilitate fiscală” - spune firma.

„Paradisurile fiscale, cunoscute pentru regimul lor fiscal prietenos, lipsa sau nivelul redus al taxelor și confidențialitatea ridicată, atrag din ce în ce mai mulți interesați. Creșterea recentă a interesului pentru mutarea rezidenței fiscale în astfel de jurisdicții poate fi atribuită unui mix de factori, inclusiv schimbări în politicile fiscale, adaptarea la tendințele digitale și globale, precum și perspectivele asupra creșterii economice într-un mediu fiscal favorabil” - menționează sursa citată.

„În concluzie, creșterea cu peste 10% a interesului pentru mutarea rezidenței fiscale în paradisuri fiscale în ultima lună subliniază necesitatea continuă de a găsi soluții fiscale eficiente și competitive într-un mediu economic în schimbare. Cu toate acestea, îi sfătuim pe cei interesați să abordeze aceste decizii cu transparență, conformitate și responsabilitate, pentru a asigura un peisaj fiscal global echitabil și sustenabil”, consideră Andrei Botiş, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania).

Potrivit firmei, această creștere semnificativă a cererii pentru consultanță și servicii de relocalizare fiscală „reflectă o dorință crescută de a obține avantaje fiscale în mod legal și transparent”.

Reamintim că, potrivit unui proiect de ordonanță, guvernanții analizează o serie de majorări de taxe și impozite:

  •     La microîntreprinderi scăzuse deja de la 1 milion de euro la 500.000 de euro pragul cifrei de afaceri anuale de trecere de la impozitul pe venit de 1% la impozit pe profit de 16%, de la 1 ianuarie 2023. De asemenea, microîntreprinderile fără angajați au trecut de la 3% impozit pe venit la 16% impozit pe profit, în urma orodnanței 16/2022. Acum, prin noul proiect de ordonanță, continuă erodarea facilității impozitului pe venitul microîntreprinderii. Vor trece de la impozit de 1% la 3% pe venit microîntreprinderile care:

    1. realizează venituri peste 300.000 lei;
    2. desfășoară activități pe CAEN: 5821 - Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activități de editare a altor produse software, 6201 - Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 - Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 - Restaurante, 5621 - Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 - Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 - Activități de asistență medicală specializată, 8623 - Activități de asistență stomatologică, 8690 - Alte activități referitoare la sănătatea umană.

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta va trece la impozit pe proft de 16% începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz, conform proiectului de ordonanță prezentat de HotNews.

  •     PFA vor plăti CASS (contribuția la sănătate) indiferent de plafonul veniturilor obținute, iar la CAS (pensii) se va aplica un plafon de 36 de salarii minime.
  •     Angajații din IT vor mai beneficia de scutirea de impozit pe venitul salarial, de 10%, dar numai pentru veniturile brute de până la 10.000 de lei pe lună și numai pe un singur contract de muncă pe salariat. Ce depășește se impozitează cu 10%.
  •     Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti și ei contribuții la asigurările sociale de sănătate (CASS), de 10%. Cei din construcții au beneficiat de scutire începând cu anul 2019, dar cei din agricultură și industria alimentară doar din iunie 2022.
  •     TVA va crește de la 5% la 9% pentru panourile fotovoltaice, cărți, manuale, locuințe noi (cu suprafaţă utilă de maximum 120 mp și care valorează max. 600.000 de lei) etc. La fotovoltaice abia scăzuse TVA de la 19% la 5%, anul acesta, dar iată că va fi crescut la 9%.
  •     Impozit de 5% pe tranzacțiile imobiliare cu locuințe, efectuate de firme și persoane fizice autorizate.
  •     Impozit de 1% asupra persoanelor fizice care dețin, în România, proprietăți imobiliare cu valoare peste 2,5 milioane de lei.

 

Parallax

Vizualizari
5192
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri