Denisa Crăciun

Sistemul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 iulie 2024

efactura

Sistemul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 iulie 2024, potrivit proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat, marți, de Ministerul Finanțelor. 

Conform proiectului, „se propune instituirea unui sistem de raportate a facturilor în perioada 1 ianuarie – 31 iunie 2024, fără aplicarea de sancțiuni în primele trei luni și trecerea la transmiterea obligatorie a facturilor prin Sistemul RO e-factura în relația B2B începând cu 1 iulie 2024”.

În plus, măsurile vor contribui la creșterea colectării veniturilor la bugetul de stat consolidat, reducerea evaziunii fiscale și la „întărirea disciplinei bugetare la nivelul entităţilor publice şi a responsabilizării ordonatorilor de credite în procesul bugetar”, se mai arată în proiect.

În prezent, sistemul de facturare electronică se aplică în relația B2G (business to government) pentru bunurile cu risc fiscal ridicat. 

Ce se mai arată în proiectul de lege:

„Pentru a maximiza recuperarea veniturilor la bugetul general consolidat și pentru a nu se periclita colectarea acestora, înaintea pronunțarii dizolvării ori radierii, se impune ca ONRC sa transmita către ANAF lista pentru care urmează să formuleze acțiuni de dizolvare/radiere, într-un termen rezonabil, astfel încat sa existe posilitatea efectuării opozițiilor la aceste proceduri.

Astfel, se impune prelungirea termenului de transmitere către Agenția Natioanala de Administrare Fiscala a listelor pentru care ONRC urmează să formuleze acțiuni de dizolvare/radiere de la 15 zile la 45 zile calendaristice”.  

Amintim că în iulie 2023, Consiliul UE a stabilit că sistemul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2024 în relația business-to-business (B2B).

Inițial România ceruse o derogare de aplicare (de la legislația comunitară de TVA pentru a extinde sistemul pentru toate operațiunile comerciale), iar ulterior a venit cu o modificare.

Facturarea electronică ar permite autorităților fiscale să verifice coerența dintre TVA declarată și TVA datorată în timp util și în mod automat.

Parallax

Vizualizari
7792
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri