Ovidiu Popica

Video: Impozit forfetar 2017: cine castiga, cine pierde? Ce fac microintreprinderile? Interviu cu Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Imagine principala
Video: Impozit forfetar 2017: cine castiga, cine pierde? Ce fac microintreprinderile? Interviu cu Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
​Impozitul forfetar aplicabil pentru restaurante, baruri, hoteluri si pensiuni, din 2017 nu va afecta microintreprinderile care au aceste activitati, afirma secretarul de stat Gabriel Biris, intr-un interviu pentru StartupCafe.ro. Secretarul de stat critica noul tip de impozit si spune ca marii perdanti sunt micii antreprenori iar cei care castiga sunt proprietarii marilor hoteluri si restaurante.

Noul timp de impozit, introdus printr-o lege recent aprobata in Parlament se calculeaza in functie de rangul localitatii, zona si suprafata - in cazul barurilor si restaurantelor, respectiv, numarul locurilor de cazare - in cazul hotelurilor si pensiunilor.

Secretarul de stat Gabriel Biris este un critic al impozitului forfetar despre care spune ca este inoportun, ”bazarizeaza Romania”, ca nu simplifica activitatea antreprenorului si ca dezavantajeaza micii investitori.

Dar, poate cel mai important aspect din interviu este situatia microintreprinderilor, despre care oficialul ministerului finantelor spune ca nu vor fi afectate de aplicarea noului tip de impozit.



StartupCafe.ro: Domnule secretar de stat, cine a cerut acest nou tip de impozit si de ce?

G. Biris: Legea a fost ceruta din mediul privat,  a fost si sustinuta destul de mult de investitori din zona hotelurilor si restaurantelor. Motivele pentru care au cerut aceasta inlocuire, practic, a impozitului pe profit cu impozitul specific a fost - zic dansii - pe de o parte simplificarea - nimeni, declarativ, nu a spus ca vrea sa plateasca mai putine impozite - si, pe de alta parte unii s-au plans, e buna dreptate, ca in aceasta industrie sunt prea putini care-si declara si platesc in mod corect si onest impozitele, ceea ce evident inseamna concurenta neloiala.

StartupCafe.ro: Cand spuneti ”antreprenorii au venit si au cerut” va referiti la antreprenori mari, antreprenori mici?

G. Biris: In general, la discutiile cu autoritatile - fie ca vorbim de parlamentari sau minister - participa investitorii mari. Pentru ca ei au si capacitate de a angaja consiliere, au si interese, au si, poate, mai multa determinare pentru a imbunatati legislatia in domeniul lor.

StartupCafe.ro: Cine pierde si cine castiga, de fapt?

G. Biris: Daca ne uitam la formulele dupa care se calculeaza acest impozit - si ma refer aici, in special la zona de baruri si restaurante, pentru ca la hoteluri e un pic mai greu de determinat, tine de situatia specifica a fiecarui hotel, in special numarul de paturi - impozitul pare ca este asezat foarte dezechilibrat. In sensul ca, daca ne uitam la zona A din Bucuresti, care este cea mai scumpa, impozitul variaza intre 11.214 lei pentru restaurantele sub 30 mp. - aici vorbim practic de o camera si o bucatarie - si poate ajunge la maxim 38.430 de lei in cazul restaurantelor de peste 800 mp. (aici vorbim de restaurante mari si foarte mari, in general cele care au succes; nu tii un restaurant mare daca nu ai si vanzare).

11.000 de lei, adica 110 milioane lei, in bani vechi, vreo 2500, aproape 3000 de euro pe an, este urias! Sa nu uitam ca, in 2009, a fost un mare scandal si s-a spus ca s-au inchis zeci de mii de firme datorita unui impozit de 4300 de lei, adica de 3 ori mai mic decat asta! Nu este deloc normal ca in momentul in care calculezi impactul, calculezi impozitele, asezarea fiscala, sa avem situatii in care impozitul specific pe metrul patrat - ca despre asta vorbim - sa fie de 10-15 ori mai mare pentru cei mici, fata de cei mari. Acolo (n.r. - la afacerile mari) si marjele sunt mai mari, capacitatea de a obtine profit este mai mare, in general firmele, antreprenorii, care au deschis unul sau mai multe restaurante mai micute, sunt afaceri de subzistenta.

StartupCafe.ro: Mai e un punct de vedere al antreprenorilor care lucreaza in zona asta, si anume ca, daca vrei sa incepi acum, esti din start dezavantajat fata de cineva care are deja un istoric, are vad, clientela...

G. Biris: Sa stiti ca, in discutiile de la Parlament, si acest argument a fost adus de noi, in a sustine inoportunitatea acestui tip de impozit. In plus, am atras atentia cu privire la faptul ca este un impozit degresiv - adica nici macar cota unica....Stim ca in trecut am avut impozite progresive...

StartupCafe.ro: Degresiv inseamna: cu cat esti mai mare cu atat platesti mai putin, raportat la marimea afacerii?

G. Biris: ... la marimea profitului. Exact: cu cat castigi mai mult cu atat platesti mai putin, procentual! Si evident, ca suma fiind fixa, daca o raportezi la o baza mai mare, procentual (impozitul) e mai mic.

In al doilea rand - ceea ce tine de un anumit tip de politica fiscala si pentru ca noi credem foarte mult in echitate si in distribuirea uniforma, cat mai uniforma, a sarcinii fiscale -, nu credem ca este oportun sa mutam acum fiscalitatea, inspre zona impozitelor degresive. Impozitele proportionale sunt mult mai eficiente si mai rezonabile si pana la urma mai drepte!

Am atras atentia cu privire la faptul ca cei noi intrati in piata sunt dezavantajati; am atras atentia cu privire la faptul ca ne mai avand cheltuieli deductibile, acest impozit nu stimuleaza investitiile de calitate; am atras atentia ca acest impozit nu va ajuta la simplificare, asa cum s-a spus pentru ca, trebuie sa ne gandim ca nu exista pe lume doar impozitul pe profit. Avem si TVA-ul si...intrarile, achizitiile si vanzarile la TVA - registrele de vanzari si cumparari - vor trebui tinute la fel ca pana acum.

Nici macar la calculul profitului net nu se simplifica pentru ca investitorul, ca sa poata sa-si primeasca dividendul, trebuie sa distribuie dividend. Ori, pentru asta trebuie sa-si calculeze profitul net. Ori pentru asta trebuie sa tina contabilitatea la fel ca pana acum. Si, fiind vorba de un impozit pe dividend si acela trebuie controlat. Deci, nu se simplifica nimic!

Am atras atentia ca impactul bugetar este foarte greu de calculat pentru ca nu tinem cont de dinamica. Procesul acesta fiind inceput in 2015, evident, toate analizele au fost facute pe 2014. Or, in anul 2015, s-au intamplat lucruri, multe si importante: in primul rand au fost actiunile foarte, foarte serioase ale anti-fraudei, la inceputul anului. Tinem minte in 2015, la inceput: se inchideau restaurante pentru 2-3-5 lei, se inchideau florarii, se inchdeau tot felul de business-uri pentru diferente mai mici sau mai mari...Aceste actiuni determinate, ale ANAF-ului si, in special, prin intermediul antifraudei, au dus la cresterea conformarii, la emiterea bonurilor fiscale. In plus, si asta s-a vazut - in 2015, fata de 2013 -, au crescut incasarile din impozit pe profit, in sector, de 7 ori. 700%!

StartupCafe.ro: Dar, antreprenorii ar putea spune: ati pus bicul pe noi, ati venit, ne-ati calcat cu controale...

G. Biris: Pai, tocmai...cei care au sustinut acest impozit sunt dintre cei care au platit si impozit pe profit si TVA; sunt dintre cei la care conformarea era foarte mare. Ei au venit - si pe buna dreptate - au zis: ”Domnule, ne-am saturat sa platim numai noi! Hai sa plateasca toti! Si sa inlocuim impozitul pe profit, pe care nu-l platim decat noi, cu acest impozit specific, pe care sa il plateasca toti”...

Un argument valabil, pana la un punct! Sa nu uitam ca ministerul de finante si ANAF-ul sunt in plin proces de informatizare, de modernizare...sa nu uitam ca suntem in calendar pentru a avea, incepand cu sfarsitul anului viitor, casele de marcat cu memorie electronica si modul de comunicatie. Adica, ANAF-ul va putea sti, in timp real, cum se emit bonurile fiscale si va face analizele de risc, automatizat, si vor putea fi facute controale in mod automatizat...in mod stiintific. Adica, te duci acolo unde sunt lucruri care deviaza de la practica. Or, in momentul in care vii si spui: ”prea multa lume fura si noi ne-am saturat sa platim, eliminati impozitul pe profit si inlocuiti-l cu acest impozit”, nu s-a tinut cont de aceste evolutii.

”Marii perdanti sunt micii antreprenori”. Castiga hotelurile si restaurantele mari

Din punct de vedere al asezarii sarcinii fiscale, marii perdanti sunt micii antreprenori, marii castigatori sunt cei mai eficienti din zona restaurantelor si hotelurilor; cei mai mari. Initial acest impozit trebuia sa se aplice doar companiilor cu cifra de afaceri pana in 5 milioane de euro. Noi am propus sa il aplicam ca o forma de simplificare, la companiile cu cifra de afaceri pana in 500.000 de euro, adica 2,25 milioane lei, ceea ce nu este deloc o firma micuta. Nu au fost de acord - evident, ar fi insemnat ca persoanele care au sustinut-o (n.r. - propunerea legislativa) nu s-ar fi intamplat nimic pentru dansii - iar in Parlament a fost eliminat complet pragul si acum se aplica la toate firmele mari.

StartupCafe.ro: Mi-ati spus intr-o discutie telefonica, in pregatirea acestui interviu, ca un lobby foarte puternic a venit de pe litoral...

StartupCafe.ro: Da, acolo, din pacate, am vazut si niste reactii impotriva mea, personal....eu mi-am exprimat un punct de vedere in acest proces de reglementare, un punct de vedere care era acelasi cu cel exprimat acum trei ani de zile cand a inceput acest subiect, cu forfetarul...Tineti minte, ca doamna Grapini a venit, initial pentru mai multe, si pentru spalatorii si pentru service-uri auto... si atunci am explicat de ce consider ca acest impozit este un impozit de evul mediu. Bazarizam Romania cu el! Directia de modernizare este impozit pe profit, masuri antierodare fiscala si TVA. Astea sunt impozite moderne si nu intamplator functioneaza peste tot in lume...Nu ne apucam noi, acum, sa dam timpul inapoi.

StartupCafe.ro: Vorbeati mai devreme despre impactul bugetar al acestui nou tip de impozit. L-a calculat cineva, la Ministerul Finantelor?

G. Biris: Noi am facut niste aproximari, pentru ca un studiu, un calcul, cat de cat rezonabil, poti sa faci la hoteluri, unde stii numarul de paturi si clasificarea de la ANAT, dar este impozibil sa calculezi impactul la restaurante si baruri, pentru ca nu stim nicaieri cat sunt suprafetele, n-avem de unde sa le luam!

StartupCafe.ro: Din autorizatii! Se dau niste autorizatii...

G. Biris: Ha, ha, ha...pai si cine, cine consolideaza...credeti ca exista o baza centralizata cu toate aceste autorizatii ....sa le iei de la fiecare comuna, primarie...Glumiti! Glumiti!! Nu se poate face asa ceva...

StartupCafe.ro: Pai, asa n-o sa stim niciodata, nimic!

G. Biris: Nu, nu, nu! Nu s-a putut la ministerul de finante face o astfel de analiza, n-au facut-o nici initiatorii, noi am atras atentia ca nu se poate face farmacie, am facut niste aproximari...

Introducerea acestui impozit - pe impact bugetar, asa cum era pe vremea cand nu se declarau veniturile -, e neglijabila. Daca insa, il comparam cu cat ar putea sa se colecteze, cat ar fi normal - pentru ca e o industrie in care te uiti la cei care stii ca se conformeaza, vezi cat e marja acolo si extrapolezi la nivelul industriei. Vorbim, totusi, de o industrie care are 14 miliarde vanzari! Daca marja de profit ar fi normala - undeva in jur de 10% - si nu sub 1% cat este declarata, atunci sumele ar fi cu totul altele. Daca noi comparam ce s-a colectat, in perioada in care nu se emiteau, bonurile fiscale, nu se declarau veniturile, in care marjele erau mai mici, pentru ca TVA-ul era mult mai mare, cu efectele acestui impozit...suntem pe-acolo...daca insa comparam acest impozit cu potentialul, pierderea e semnificativa.

StartupCafe.ro: Potentialul provenit din ce? Din controlul mai bun? Din ce?

G. Biris: Potentialul din impunerea unei conformari!

StartupCafe.ro: As vrea sa nu incheiem fara a lamuri totusi situatia microintreprinderilor. Vor plati sau nu acest impozit?

G. Biris: La art. 1 din legea asa cum a fost ea aprobata, se prevede ca ”dispozitiile aestei legi se aplica prin derogare de la prevederile Titlului II din Codul Fiscal...

StartupCafe.ro: M-ati inchis cu totul! Si pe antreprenori la fel...nu intelegem nimic!

G. Biris: Imediat va spun: Titlul II este impozitul pe profit...Deci, tragem concluzia ca Titlul III adica impozitul pe venitul microintreprinderilor se aplica in continuare. Asta este concluzia pe care noi, in ministerul de finante, o tragem dupa ce citim aceasta lege...

StartupCafe.ro: O vor trage si cei care vor face controalele? Sau se va lamuri...cum? Ca nu e in regula daca e lasata asa: cine, ce-ntelege, dupa cum citeste!

G. Biris: Noi dam...dam solutii de indrumare, daca e nevoie dam si norme. Stiti ca au mai fost probleme de interpretare si, de fiecare data, am intervenit ca sa clarificam!

StartupCafe.ro: O veti rezolva in normele de aplicare ale acestei legi, macar? Ca sa stie toata lumea daca sa nu microintrepriderea intra sub impozitul specific sau plateste in continuare impozit pe venit!

G. Biris: ...Da...conform legii ea va intra in vigoare daca este promulgata si publicata in monitorul oficial, la 1 ianuarie 2017...

StartupCafe.ro: Corect! Si aveti 90 de zile la dispozitie, dupa publicarea in monitorul oficial sa faceti normele...

G. Biris: Da, avem 90 de zile sa facem normele. O sa facem norme de aplicare si acolo o sa clarificam aceasta....acest subiect.

Nota redactiei:

Discutia legata de includerea microintreprinderilor in acesta noua forma de impozitare a plecat de la varianta initiala a legii, din Senat, din pricina unei redactari confuze a Articolului 1: in primul alineat, microintreprinderilor li se aplica noul tip de impozit (formularea era ”prin derogare de la Titlul III”, titlu care se refera la impozitul microintreprinderilor) iar in urmatorul alineat microintreprinderile erau exceptate!

In varianta pentru promulgare, iesita din Camera Deputatilor, articolul 1 a fost refacut: a disparut referirea (derogativa) la Titlul III - cel legat de microintreprinderi dar si alineatul 2 care spunea explicit ca microintreprinderile nu sunt vizate de noul impozit.

Desi prin noua redactare, logica articolului a fost remediata, a ramas impresia - intarita si de un comunicat oficial al Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii - ca, devreme ce nu mai sunt exceptate negru pe alb, microintreprinderile vor aplica si ele impozitul forfetar.

Ramane de vazut daca ministerul finantelor va simti nevoia sa clarifice aceasta chestiune in normele de aplicare sau si antreprenorii si contabilii dar si inspectorii fiscali vor intelege din textul legii ca microintreprinderile vor plati in continuare impozit pe venit daca nu depasesc 100.000 de euro pe an cifra de afaceri.

Citeste si:

DOCUMENTE: Ai restaurant bar sau pensiune? Iata cum vei plati impozit forfetar din 2017

Impozit forfetar 2017: Mod de calcul pentru restaurant
Parallax

Vizualizari
865
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri