Raluca Abrihan

INTERVIU Cum convingi un investitor ca meriti banii lui? Radu Georgescu explica ce asteptari are de la un startup

Imagine principala
VIDEO INTERVIU Cum convingi un investitor ca meriti banii lui? Radu Georgescu explica ce asteptari are de la un startup
Radu Georgescu, business angel si fondator al GECAD Group, a vorbit la un interviu StartupCafe despre ce asteptari are de la un startup care ii cere sa investeasca in el, care sunt punctele slabe ale firmelor romanesti mici, aflate la inceput de drum si cum arata din perspectiva lui industria romaneasca de startup-uri.


VIDEO realizat cu echipament Nikon; Editor Video: Balázs Nitsch-Petioky
  • Vad foarte multe cereri de investitie, aproximativ 200 de cereri de investitie pe luna (circa 2.500 pe an). Din acestea, aleg una sau doua. Rata esecului, in randul startup-urilor, pana la obtinerea unei investitii, este foarte mare.
  • Ma intereseaza sa vad o garantie a faptului ca acea companie va fi de succes. Daca tu antreprenor incerci sa obtii bani de la un fond de investitii trebuie sa convingi acel fond ca vei fi de succes. Nu exista o reteta, fiecare antreprenor poate face acest lucru in diferite moduri. Unii conving prin energie, altii conving prin cunoasterea businessului, prin networking, prin echipa sau prin istoria pe care o au in spate.
  • Ideea este cel mai putin important lucru din tot ce este nevoie. Idei avem cu totii. In fiecare dimineata am cel putin 20 de idei, toate sunt nemaipomenite, dar cineva trebuie sa le puna in practica. Sa transforme aceste idei intr-un business plan, sa execute produsul, sa gaseasca clienti.
  • Capacitatea de executie este foarte importanta, dar antreprenoriatul este un cumul de multe alte lucruri, are atat de multe “manere”! Este vorba de experienta, de munca, de energie, intuitie.
Care sunt punctele slabe intalnite la startup-urile romanesti care ii cer sa le sustina prin investitii?

  • Cred ca cel mai des intalnit punct slab pe care l-am intalnit este inocenta. Ma intalnesc cu foarte multi copii care au o idee si habar nu au ce sa faca cu ea si cred ca daca primesc niste bani procesul s-a incheiat. Dar, intregul proces abia atunci incepe.
  • Obiectivul nu este de a obtine o investitie, investitia este doar primul pas. Din acel moment incepe totul. Ai bani, incepi sa ai responsabilitate fata de banii investitorilor, incepe sa fie nevoie sa muncesti cu adevarat pentru a pune lucrurile in miscare.
  • Lipsa de intelegere a ce inseamna dezvoltarea unei companii este greseala pe care am intalnit-o adesea.
 
VIDEO realizat cu echipament Nikon; Editor Video: Balázs Nitsch-Petioky

Cum arata industria startup-urilor romanesti

  • Industria startup-urilor s-a inventat in urma cu 4-5 ani, in Romania. Dar lucrurile s-au dezvoltat foarte mult. Aparitia hub-urilor a fost un factor important, locul in care multi tineri se intalnesc, vorbes si isi impartasesc experientele. Daca esti intr-un hub alaturi de alte 40 de ministartup-uri, iar una dintre companii primeste o investitie si incepe sa creasca, toti ceilalti sunt martorii acestor experiente, vad ce se intampla, invata, iar in momentul cand vor primi si ei o finantare nu vor mai face aceleasi greseli. Vor face altele probabil, iar acesta este un lucru bun.
  • In acest moment, in Romania sunt multe initiative care incep cu "startup", precum initiativa voastra (n.r. - Startupcafe.ro). Sunt multe astfel de initiative care ajuta tinerii antreprenori sa se cunoasca, sa cunoasca investitorii, sa cunoasca procedurile, sa invete sa construiasca o firma.
  • Cred ca lumea se uita in doua extreme cand vine vorba de Romania si nici una nu e buna. Sunt oameni care spun: Romania este extraordinara, este nemaipomenita, toata lumea vrea sa investeasca aici, suntem cei mai buni din sud-estul Europei. Pe de alta parte, in cealalta extrema, sunt oameni care spun: nu avem nimic, nimeni nu ne baga in seama etc. Cred ca niciunii nu au dreptate si cred ca o privire balansata asupra problemei ar fi corecta. Romania are plusuri si minusuri.
  • Un investitor se uita la Romania in contextul global. El are posibilitatea sa investeasca oriunde, de la Statele Unite, pana la Arabia Saudita, in toata lumea. Are de ales din aceasta plaja imensa. Romania se situeaza intr-un loc destul de neutru, atat cu plusuri cat si cu minusuri.
  • Trebuie sa avem cat mai multe companii care sa fie recunoscute international, care sa aduca profit investitorilor. Daca ma intrebi ce trebuie sa faci ca investitorii straini sa investeasca in Romania, ei trebuie sa vada exemple de succes ale altor investitori, care au investit aici si au castigat.
VIDEO realizat cu echipament Nikon; Editor Video: Balázs Nitsch-Petioky


Care sunt zonele de interes ale urmatoarelor investitii GECAD Group

  • Ne intereseaza companii si mai ales antreprenori care sa ne convinga ca pot crea o companie de succes, ca pot sa faca diferenta in piata, pot executa un plan de business credibil. In general nu ne-a placut sa alergam dupa propria umbra. Am trecut prin zona de securitate IT (un domeniu inca foarte interesant), eCommerce, distributie de software, bitcoin - nu vrem sa revenim la investitii in aceste zone.
  • In general, ne place sa inovam atat in ceea ce priveste tehnologia cat si modelele de business si nisele de piata.
  • Este mult mai important antreprenorul decat nisa. Sunt multi investitori care au o nisa la care se uita, si probabil ca fac bine ce fac, si cauta in nisa respectiva companii in toata lumea in care sa investeasca. Noi am fost interesati sa investim in antreprenori care vor avea succes.
Sunt startup-urile romanesti la fel de bine pregatite precum cele din Vest?

  • Din punct de vedere tehnic, startup-urile romanesti din IT, sunt cel putin egale cu startup-urile de oriunde din lume. Dar, spre deosebire de acum 20 de ani, tehnologia este doar o unealta, iar ceea ce face un business castigator nu este doar tehnologia. Diferenta va fi facuta de modelarea de business si execute. Din aceaste perspective, putem sa mai crestem, iar acest lucru se intampla, devenim pe zi ce trece din ce in ce mai buni. Apar din ce in ce mai multe companii, iar actiunile de educare a startup-urilor ajuta foarte mult.
Antreprenorul in serie Radu Georgescu a fondat in urma cu 23 ani GECAD Group, prin care a facut de-a lungul celor peste doua decenii cateva exituri importante, precum vanzarea software-ului antivurus RAV (in 2003), catre Microsoft, in 2010, prin vanzarea companiei ePayment (cunoscuta azi sub numele PayU Romania) catre grupul Naspers, a urmat apoi Axigen (furnizorul de tehnologie în domeniul comunicarii prin email, achizitionat de un grup de antreprenori romani), iar in 2013, vanzarea furnizorului de solutii si servicii pentru distributia electronica de software, Avangate catre fondul american de investitii Francisco Partners.
Cel mai recent exit a vut loc luna trecuta, prin vazarea platformei de tranzactii cu Bitcoin, compania Coinzone, catre danezii de la Coinify ApS. In prezent, antreprenorul mai are investitii in Vector Watch, un start-up romanesc înfiintat în 2014, care lucreaza la productia de smartwatch-uri, intr-un magazin online dedicat iubitorilor de caini, Doggy&Co – lansat doar pe piata din Marea Britanie.
Un alt start-up din UK, in care GECAD a investit, este Tynka – companie care dezvolta o aplicatie dedicata studentilor pentru ca acestia sa fie la curent cu activitatile si evenimentele specifice intereselor lor, din campusuri sau în alte locuri. O alta investitie pe piata londoneza este Gluru, fondata de cativa fosti angajati ai Google, Amazon, Rackspace si Apple.
Parallax

Vizualizari
1097
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Startupul Startup ul care are o idee poate în general sa se descurce fără investitori. So why bother?
poza de profil
timpul In primul rând te ajuta ca timp. Te dezvolti de 3-4-10 ori mai repede. In al doilea rand o investitie este ca un depozit, in timp vei avea probleme cu banii, prin investitori 100% iti merge planul....
poza de profil
Am jucat în filmul ăsta și ...... Sunt unul dintre cei care a obținut o finanțare de la Radu Georgescu pentru o idee și de aici o poveste interesantă despre doi oameni care au viziuni diferite despre cum se fac lucrurile și, mai ales, despre filosofii de viață aproape opuse. Poți să ai o idee bună care să primească finanțare dar ce se întâmplă pe parcurs când cel care are ideea și cel care finanțează nu vorbesc aceeași limbă? Pe scurt: idee + bani = un business care merge, idei diferite despre cum trebuie continuate lucrurile = ceartă și stricat totul. Am învățat multe din experiența cu Radu Georgescu, cea mai importantă este că nu trebuie niciodată să te lași călcat în picioare de cineva care crede că dacă a făcut câteva milioane este un om important și să continui să faci ceea ce crezi că este bine. Eu nu împărtășesc deloc ideile lui Radu Georgescu, nu înseamnă că sunt greșite dar nu se aplică pentru toată lumea. L-ați auzit vreodată pe Radu Georgescu să vorbească despre cineva în termeni de: aceasta este persoana cu ideea și împărțim succesul împreună? Atunci mai gândiți-vă când doriți finanțări dacă le doriți în acest context: totul se face cum spun eu, ideea nu e importantă, eu am experiență, dacă ai venit la mine pentru bani înseamnă că ești un nimeni pentru că n-ai făcut bani până acum. Sunt mulți cărora li se potrivește stilul de mai sus și îi încurajez să se ducă la Radu Georgescu, chiar funcționează acest tip relație. Pentru cei care vor mai mult decât un business funcțional atunci vă recomand să fiți mult mai atenți când cereți finanțări, indiferent de cel la care vă duceți. Ideea este importantă, sunt idei care au reușit chit că nu le-a finanțat nimeni, cei care le-au avut s-au luptat pentru ideilor lor dar n-am auzit pe nimeni care a pus banii sub scaun și s-au înmulțit. Așadar, ideea este importantă. S-au pierdut bani din cauza unor idei, motivul: ideea era proastă iar banii nu au ajutat-o. O idee bună va aduce bani pentru că este bună nu doar pentru că e finanțată. IDEEA CONTEAZĂ!
poza de profil
start-up Foarte pertinent comentariul!
poza de profil
Ideea Warren Buffett spunea: :"Trebuie sa vii cu ceva nou sau afacerea nu va merge"Peter Thiel (un tip din Paypal Mafia) a zis:"Cea mai buna afacere este cea in care ti-ai creat un fel de monopol. As zice ca din acest punct de vedere ideea este foarte importanta.Altfel concurenta face ravagii,marjele de profit scad si descoperi ca ceea ce faci tu e relativ usor de replicat de concurenta.Eu daca ma apuc de o (alta) afacere o fac doar daca consider ca am un as in maneca,o idee,un element de noutate,o imbunatatire consistenta,ceva in plus fata de altii.Pur si simplu trebuie sa vrei sa omori concurenta.Firma mea este in anul 4 de existenta ;in curand trece intr-al 5-lea. In primul an am facut greseli pe banda rulanta iar cand primeam cate o lovitura sau ceva neprevazut ma apuca tremuratul. Diferenta de experienta intre anul 1 si anul 4 e uriasa.
poza de profil
Perfect. Ai perfecta dreptate. Tipul abereaza, crede ca alea 20 de idei cu care se trezeste el in fiecare dimineata sunt idei bune. Nu nene, nu.. alea sunt idei proaste. Si da, ideea conteaza!
poza de profil
Îmi pare rau Eu n-am trecut prin experienta ta, ca mai prins repede ca dacă domnul Georgescu a facut-o fără investitorii mai bine fac ce face popa decât ce spune popa.Primi 2 ani primeam o oferta pe săptămână să investească cineva sau sa vând. Ăsta a fost acum 9 ani. Se poate și fără ;)
poza de profil
Cred ! Cred si sunt sigur ca mari investitori nu vor mai veni in ROMANIA nici nu mai este atragatoare ! A venit perioada investitorilor romani, dar ei cum vad castigul imediat situatia nu va roza !O parte din investitori vor inchide anumite productii orientându-se in alte directii ! Romanii sunt caposii si periculosi de viraj !Am fost solicitat sa dau cateva idei de dezvoltare si investitii, oameni cu bani din Moldova, credeau ca vin investitorii si sa lamurim investitorii sa vina !Mai este tentant in Romania cumpararea de terenuri si basta ! Nu se vor importa produse agricole si agro alimentare se vor produce in tara si vor fi exportate ! Romanii nu au inteles, cred ei ca IT le va aduce papica, se inseala amarnic. Firmele de Call Center vor cadea si ele !Este nevoie de productie interna, ROMANIA trebuie sa devina un bazin agro alimentar pentru Est, teoria lui VALEV se demonstreaza in prezent, prin punerea in aplicatie de marii proprietari de terenuri ! Statul se face ca da pentru voturi, intre timp se plang ca statul vinde tara ! Era un liberal se plangea de pretul laptelui !Migratia este un fenomen natural, aduce prosperitate acolo unde este bine gestionata ! Germania are experienta de dupa razboi cu Turcii, in anii 70-80 cu exilul din tarile d'Est in prezent cu acest vag de musulmani.Star utp sunt o parodie in Romania, este nevoie de productii de calitate, de export indigen, bref MUNCA & MERIT !Cercetarea este franata acolo este bogatia care trebuie exploatata dar trebuie MODERNIZAREA STATULUI, a sistemului de sanatate si educatie. In Romania problema principala nu este lipsa de BANI ci PROASTA ORGANIZARE, am recomandat GUVERNANTA SPITALELOR UNIVERSITAREA, pus accent ; PACIENT- FORMARE PROFESIONALA - CERCETARE !!!EDUCATIA, complet revazut sistemul modelul elvetian !EDUCATIA si SANATATEA motoare de crestere economica pura nu pe hârtie !MOBILITATEA DURABILA, siguranta cetateanului si veti vedea ce miracole sunt uitate in ROMANIA Cordialement
poza de profil
ROMANIA este o parodie !!! Romanii mimeaza extraordinar prin guvernantii ei, da satisfactiei NAtiunii la gratar mici, bere la PET si ceafa de porc si nu exista siguranta cetateanului.Voi vorbi de turism, peisajul romanesc cu satul lui asa cum este case vopsite in albastru, latrina in curte este ceva formidabil. Dar sa rukleze prin sate si comune este o CRIMA, nu se respecta regulile de circulatie, nu sunt panouri si daca inoptezi trebuie sa mai faci 60 km. Pensiunile sunt o bascalie, nici un servici nu este profesional, spun unii responsabili de pensiuni, merge la Romani !Mai cu sic sunt asazemintele turistice ale bisericilor, in zona Neamt se descurca bine la concurenta dar si aici lipseste caldura de primire. Serviciile sunt asigurate de seminaristi care lucreaza in vacanta sa-si plateasca taxa de 350 Ron /luna .O remarca, toata lumea se grabeste, te busculeaza si vorbeste tare, unde or fi invatat ROMANII acestea ?ROMANIA este un BAZAR !!! Peste tot se man'anca la fel aceleasi mancaruri, se vrea turism ?Sincer nici nu ai ce sa cumperi toate par a doua mana chiar daca sunt noi !Preturile ca in Franta la legume si fructe, chiar si la carnea de porc la modul cum este transata !!!Oare s-a invatat Romanul cu expresia auzita, MULT, BUN si DEGEABA !!!Fac parte din categoria Romanilor plecat din tara acum 35 ani, probabil am o alta viziune si vedere ! Domnul cu articolul trebuie sa spuna ADEVARUL !Cordialement
poza de profil
Puteti Va rog Domnule Radu GEORGESCU sa ma cointactati !Cordialement
poza de profil
Mmda Toate comentariile de mai sus sunt ridicole si confirma exact ce a spus Radu. Din fericire chiar exista startupuri adevarate in .ro so veti auzi tot mai mult de ele. In rest, plin de "experti" pe toate gardurile :)
poza de profil
Natura umană Acesta este un comentariu interesant. Probabil că s-au comis erori de ambele părți. Odată ce ai înregistrat unul sau mai multe succese mai importante multă înțelepciune este necesară ca să nu ți se urce succesul la cap. Argumentul că ideea nu contează la fel de mult ca experința (finaciară/contabilă?) mi se pare profund sofistic. Și una și alta contează. Cu toții comitem erori. Important este să învățăm din ele și să găsim o modalitate de a duce până la capăt proiectul, cu sau fără ajutor financiar exterior. Să nu uităm nici că la umbra stejarului bătrân stejarii tineri nu cresc. Mi se pare însă că ambii stejari din povestea noastră sunt cam tineri și cred că le-a clocotit puțin orgoliul amândurora . Domnilor, e important să ne iasă lucrurile astea și să nu ne certăm. Noi românii pierdem extraordinar de mult pentru că nu știm să jucăm în echipă. Hai România! :)
poza de profil
Sartup-uri adevarate Startup uri adevărate după rețetă după care îți spun vc's ca se întâmplă în Silliman Valley sau după cum se întâmplă în Sillicon Valley?Așteptăm Ivy League.
poza de profil
Alte puncte de vedere In mare parte, mi-a placut ce a spus dl. Radu Georgescu. Dar 20 de idei intr-o dimineata ... Si mai ales, toate bune ... Nu prea-mi vine a crede. Dar daca tot vorbim de cifre, cred din propria experienta (in fiecare zi ma gandesc la 10 idei de afaceri sau cum sa-mi ajut un prieten trimitandu-i 10 idei pt afacerea lui - bineinteles, am idei de amator in afaceri, mai ales in a altora :) ) ca primele 3-4 vin usor. Apoi, cu putin efort ajungi la 7. Dar pana la 10 e cale foarte lunga si un efort de cel putin 1 ora. Iar din 10 idei, poate 1 e cat de cat valoroasa. Dar 20 de idei / dimineata ...Si nu cred ca ideea e cea mai putin importanta. Cred ca o afacere e exact ca si o femeie la ciclu: vrea sa-i dat (si ai dai) 100 de lucruri. Daca insa nu i-ai dat si pe 101, e ca si cum nu i-ai dat nimic. De aceea cred ca toate aspectele unei afaceri sunt la fel de importante. Nu poti minimiza importanta ideii doar pt ca dumneata ai poate destui catei ce vin la dvs. sa le finantati visul. Si daca ma gandesc bine, nici pe asta nu-mi vine s-o cred. Nu mai sunt alti angel-i in Romania? Si lunar sunt 200 de mici intreprinzatori cu afaceri pregatite pt a se investi in ele? Poate.In rest, mi-a placut interviul si va doresc mult succes in continuare!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri