Claudiu Zamfir

​VIDEO interviu. Lider sau om de afaceri, in Romania? 9 sfaturi de la un antreprenor roman cu business de aproape 100 de milioane de euro

Imagine principala
​VIDEO interviu. Lider sau om de afaceri, in Romania? 9 sfaturi de la un antreprenor roman cu business de aproape 100 de milioane de euro
Cat de important este sa fii un lider pentru a reusi ca om de afaceri? In tarile cu o cultura antreprenoriala dezvoltata, se pune accentul pe calitatile de lider ale unui om de afaceri. Dar cat de valabile sunt in Romania, cu particularitatile ei, insusirile de lider in business? Dragos Anastasiu, un antreprenor roman cu afaceri de aproape 100 de milioane de euro si circa 500 de angajati, crede ca in Romania s-a putut face business cu profituri mari si fara leadership.

Pornind de la insusirile pe care le are un lider, identificate de Gina Falk pe site-ul american de business Entrepreneur.com , l-am intrebat pe Dragos Anastasiu in ce masura se potrivesc aceste calitati si in afacerile din Romania.

9 sfaturi pentru antreprenorii aflati la inceput de drum se desprind din interviul acordat de presedintele grupului Eurolines Romania publicatiei StartupCafe.ro .

 


Operator/ editor: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

StartupCafe.ro:
Se poate sa fii om de afaceri fara sa fii un lider?

Dragos Anastasiu: Teoretic, se poate sa fii om de afaceri fara sa fii un lider si cred ca cei mai multi oameni de afaceri, cel putin din tara noastra, nu sunt lideri. Cat de bine se poate lucrul asta si care e sustenabilitatea business-ului?... Dar de putut, se poate. Un lider este vectorul unei echipe, cel pe care lumea il urmeaza fara sa fie musai sa-l urmeze, dar il urmeaza, din convingere si din ideea ca ar vrea si ei sa fie ca acel lider.

Si exista varianta urmarii cu forta, adica cu banul, cu tipatul, cu "trebuie sa ma urmezi!". Din pacate, in ultimii 25 de ani, mai degraba modelul asta a fost decat cel de leadership adevarat.

StartupCafe.ro:
Cat se mai pot face afaceri in Romania fara leadership?

Dragos Anastasiu: S-a putut destul de mult si o sa se poata in continuare. Cred ca peste tot merge acest lucru, dar nu merge foarte bine, nu merge la top. Daca tintim sus, nu cred ca functioneaza si nu functioneaza pe termen lung, nu functioneaza sustenabil, ci asa pe anumite perioade. Primii 25 de ani a functionat, sa vedem urmatorii 25 de ani in Romania.

StartupCafe.ro:
Un lider isi deleaga atributiile, nu are impresia ca el le poate face pe toate. Adevarat sau fals?

Dragos Anastasiu:
Asta e alta cutuma romaneasca... "E banii mei, fac cum vreau!". E clar ca trebuie sa delegi si sa nu crezi ca poti sa le faci pe toate. Este o problema a multor antreprenori in Romania faptul ca au senzatia ca trebuie sa controleze tot si ca totul trebuie sa treaca pe la ei. In momentul ala nu ai timp, nu ai timp pentru lucrurile de baza pe care trebuie sa le faci, ca lider / manager. Relatia cu oamenii, strategia sunt lucrurile fara de care nu te chemi manager si nu te chemi lider.

StartupCafe.ro: Se spune ca un lider iubeste oamenii.

Dragos Anastasiu: Da, cred ca e adevarat, pentru ca, daca nu iubesti oamenii, nu comunici cu ei si, daca nu-i iubesti, nu le impartasesti tot ce stii, iar ei atunci te urmeaza, cand invata de la tine. Si pentru asta trebuie sa iubesti oamenii. Suntem aici in fata unui loc care se cheama cimitir (vizavi de sediul companiei este un cimitir n.r.), in care avem foarte multi oameni care s-au crezut de neinlocuit si noi existam totusi mai departe.

StartupCafe.ro: Un lider ghideaza, nu isi controleaza echipa.

Dragos Anastasiu: Asta este corect, in teorie, dar trebuie sa existe si control, trebuie sa existe sisteme de evaluare, in special. Ideal este, insa, sa lasi echipa, sa lasi profesionistii sa decida si tu sa fii prezent pentru liniile directoare, strategice.

StartupCafe.ro:
Un lider se adapteaza la situatie.

Dragos Anastasiu: Si situatia se adapteaza la lider. Sigur, liderul se adapteaza la situatie, dar sa nu intelegem prin asta o lipsa de coloana vertebrala. De exemplu, "ne adaptam la sistemul romanesc si dam spaga". Deci ar putea sa fie si ceva de genul asta. Adaptarea ar trebui sa existe, fara doar si poate, in viata, in general, in leadership oricum, in anumite limite.

StartupCafe.ro: Un lider le recunoaste oamenilor sai / colegilor sai meritele si isi accepta vina proprie.

Dragos Anastasiu: Atunci cand ceva se realizeaza, cel mai frumos este sa spui "Iata ce au realizat colegii mei!", ci nu sa te duci in fata publicului si sa spui: "Iata ce am realizat eu!". Liderul se bucura atunci cand echipa e mai buna decat el si se bucura atunci cand rezultatele vin de la echipa, pentru ca probabil cel mai important lucru al unui lider este sa se asigure ca atunci cand el nu este sau nu mai este acolo, lucrurile functioneaza cel putin la fel de bine. Din punctul asta de vedere, da, echipa conteaza, ceilalti conteaza. Asumarea vinei este, cred, si o problema de educatie. Din pacate, suntem foarte axati pe a gasi vinovati. Niciodata nu suntem noi vinovati. Intotdeauna, este altcineva vinovatul. De ce nu ne merge noua bine? Pentru ca - na! - politicienii..., pentru ca presedintele..., pentru ca unul..., pentru ca altul...". Si, de fapt, nu e asa. Nu ne merge bine, pentru ca nu facem noi lucrurile sa fie bine.

StartupCafe.ro:
Un lider isi asuma si accepta riscul.

Dragos Anastasiu: Si aici, riscuri asumate si masurate. Nu orice. "Hai sa-mi asum acum riscul sa sar de la etaj, sa vedem se intampa ceva sau nu", asta este o prostie, nu are de a face cu leadershipul. Trebuie sa-ti asumi riscuri, dar ele trebuie sa fie intr-o anumita limita, pentru ca ai responsabilitate pentru toti cei din jur si nu ai voie sa procedezi dupa principiul "fac eu, imi asum eu...". Nu e chiar asa.

StartupCafe.ro:
Un lider isi motiveaza echipa.

Dragos Anastasiu: Revenim la baza: un lider fara echipa nu e nimic si o echipa fara motivatie nu functioneaza. Eu insist pe doua lucruri: 1. "leadership si management by having fun (prin distractie)  - e foarte important sa ne gandim ca numai cu zambetul pe buze putem avea cu adevarat succes. Iar asta nu se poate fara pasiune si cel mai greu in viata este probabil sa-ti descopri pasiunea si acolo ai toate sansele sa devii un bun manager si eventual un lider, daca ai abilitatile respective. 2. Si nimic nu merge fara respect. Nici pasiunea nu merge fara respect si nici leadershipul nu merge fara respect si fara incredere. Astea sunt doua chestiuni care lipsesc destul de acut in societatea romaneasca - increderea - nimeni nu are incredere in nimeni - si nimeni nu respecta pe nimeni. Uitati-va in trafic, toate semnele si toate injuriile pe care le auzi in fiecare secunda.

***





Dragos Anastasiu - carte de vizita. Nascut in 5 iunie 1964, la Bucuresti, Dragos Anastasiu a plecat, dupa terminarea liceului, in Germania.

Acolo a studiat medicina la Universitatea J.W.Goethe din Frankfurt, pe care a absolvit-o in 1991. In 1993, in perioada in care era angajat la Spitalul Universitar St.Markus din Frankfurt, a devenit Doctor in Medicina.

Intors in Romania, in 1995, Anastasiu a fondat compania Touring Europabus Romania SRL, care dupa doi ani a devenit membra a celei mai importante retele de transport international de persoane: Eurolines. In anul 1998, intra in board-ul director al Organizatiei Eurolines de la Bruxelles, functie pe care o detine si in prezent, fiind cel mai longeviv membru al acestui for din care fac parte cei mai importanti manageri de firme de transport persoane din Europa.

Sub conducerea sa, Touring Eurolines s-a dezvoltat continuu, fiind astazi un grup de referinta in transporturi si turism din Romania. In afara granitelor tarii a dezvoltat afaceri in Germania si in Moldova. Grupul Eurolines este alcatuit din  16 companii, fiind structurat pe entitati specializate in transport, turism, IT inca din anul 2008.

In 2011, Eurolines a incheiat un parteneriat strategic cu liderul mondial in turism, TUI Travel Plc.

In anul 2014, grupul Eurolines a avut o cifra de afaceri estimata la 94 de milioane de euro.

Citeste si:

VIDEO
INTERVIU Oameni care au bani si-i investesc in startup-urile altora.
Vezi ce se ascunde  in mintea lor si cum te evalueaza inainte sa-si duca
mana la buzunar

Parallax

Vizualizari
534
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Respect! Mult respect!
poza de profil
vreau mai mult respect clar. insa acest articol putea foarte bine sa nu existe, nu a venit cu nimic din ce nu stiam noi prostii. nu ne-a vobit domnul doctor de nicio viziune, de cate femei are in management sau de viitorul pietei transporturilor.
poza de profil
Dor de Delta Dunarii de altadata ! O singura intrebare am pentru "ayatollah"-ul antreprenoriatului romanesc ,oarecum off-topic : cand ati conceput investitia in Delta de ce nu v-ati limitat la zona din capatul localitatii Sfantu Gheorghe Delta? De ce a trebuit sa fie batjocorita si una din ultimele "redute" ale unei zone absolut exceptionale, iesirea din sat pana la plaja, de ce trebuie mereu sa vina "cineva" si sa distruga tot ce e mai frumos in tara asta ? Nu a fost suficient dezastrul facut de sorin ovidiu vantu in cardasie cu liviu mihaiu, Sulina e deja o ruina, nu va mai saturati , hraparetilor, sa "parjoliti" ultimele locuri cu adevarat minunate din Romania !Sila si degust !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri