CZ

Aproape 60 de milioane de euro pentru afaceri mici si mijlocii din Romania, prin noi instrumente financiare europene

Imagine principala
Aproape 60 de milioane de euro pentru afaceri mici si mijlocii din Romania, prin noi instrumente financiare europene
Firmele mici si mijlocii (IMM) din Romania vor putea beneficia de
finantari suplimentare, prin instrumente financiare europene, in urma
unui acord de finantare in valoare de 59,3 milioane euro, semnat marti
de  Ministerul Fondurilor Europene cu Fondul European de Investitii.


Acordul de finantare semnat marti conduce la crearea Fondului-de-fonduri pentru Competitivitate, care, prin intermediul unor institutii financiare, va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, a mentionat Fondul European de Investitii (FEI), intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Banii sunt impartiti astfel:

  • Pana la 40 milioane euro se vor aloca unor fonduri de investitii pentru antreprenoriat,
  • Restul bugetului se va utiliza pentru un instrument de creditare cu dobanda subventionata si partajarea riscului.  

Noul Fond-de-fonduri va imbunatati accesul la finantare sub forma de capital de risc si credite pentru firmele inovative din Romania, sustine FEI.

"Semnarea Acordului constituie o continuare naturala a succesului inregistrat in implementarea initiativei JEREMIE, cu finantare din POS CCE 2007-2013, prin care au fost create trei instrumente financiare (garantie de portofoliu, credite cu dobanda subventionata si partajarea riscului, capital de risc)" - a mentionat sursa citata.

Prin bugetul JEREMIE de 225 milioane euro s-au acordat 6.000 de credite si investitii pentru IMM in valoare totala de 600 milioane euro.

In viitor, autortatile ar urma sa puna accentul mai degraba pe astfel de instrumente financiare decat pe granturile oferite firmelor, pentru competitivitate.

"Pregatirea instrumentelor financiare pentru competitivitate reprezinta un pas important de pregatire pentru viitor. Trebuie sa ne gandim inca de pe acum la o etapa urmatoare in care fondurile UE vor reprezenta mai mult instrumente financiare decat granturi. Acest acord este un pas in acest sens", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, citat in comunicat.
 
"Implementarea cu succes a initiativei JEREMIE a incurajat continuarea parteneriatului nostru cu Guvernul Romaniei pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii. Pe baza realizarilor din trecut, trecem acum la largirea gamei de instrumente de finantare, oferind si ideilor de afaceri suportul necesar pentru a creste si a inova", a spus, la randul sau, Piotr Stolowski, director pentru Europa Centrala si de Est la Fondul European de Investitii.

Fondul European de Investitii (FEI) face parte din Grupul Bancii Europene de Investitii. Misiunea sa este sa sprijine microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii prin imbunatatirea accesului acestora la finantare. FEI dezvolta instrumente de capital de risc, garantii si microfinantare care se adreseaza in mod specific acestui segment de piata. Astfel, FEI contribuie la indeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de a sprijini inovarea, cercetarea si dezvoltarea, antreprenoriatul si crearea de locuri de munca.
Parallax

Vizualizari
64
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri