Claudiu Zamfir

INTERVIU VIDEO Cele 3 sfaturi pe care le-ar da liderul Asociatiei consultantilor pentru fonduri UE. Ce s-a schimbat la noii bani europeni

Imagine principala
INTERVIU VIDEO Cele 3 sfaturi pe care le-ar da liderul Asociatiei consultantilor pentru fonduri UE. Ce s-a schimbat la noii bani europeni
Presedintele Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), Marian Dobrila, a enumerat, intr-un interviu video acordat StartupCafe.ro, 3 cele mai importante sfaturi pe care le-ar da unui om de afaceri care vrea sa inceapa un business cu bani europeni. De asemenea, Dobrila a explicat si de ce noile fonduri europene 2014-2020 vor fi mai usor de accesat de catre oamenii de afaceri romani decat cele din exercitiul financiar 2007-2013.






Operator: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

StartupCafe: Domnule Dobrila, care sunt diferentele dintre fondurile europene 2007-2013 si cele din noua perioada de programare 2014-2020?

Marian Dobrila: Este diferenta de strategie si de inglobare a prevederilor strategiei in noile programe si ghiduri. Adica, mai concret, exista niste strategii mult mai clare pe fiecare domeniu in parte, tintele sunt mult mai exacte si sunt sanse mari ca, desi procesul e mai complex si e mai greu sa vezi cat de bine te incadrezi in strategia regionala, strategia sectorului respectiv, sunt sanse mult mai mari ca acesti bani sa aiba un impact mare in finalul realizarii acestor proiecte. A fost un proces de consultare publica mult mai complex.

StartupCafe: Dar din punctul de vedere al beneficiarilor, al oamenilor de afaceri care vor sa absoarba fondurile europene pentru businessul lor, care sunt provocarile si care sunt noile facilitati?

Marian Dobrila: Pentru oamenii de afaceri, un dezavantaj este ca au scazut fondurile (procentual - n.r.). Inainte, procentul beneficiarilor privati era intre 20 si 30 la suta din totalul fondurilor, iar acum este 10%. Pe de alta parte, avantajul oamenilor de afaceri este ca, fiind fondurile mai bine tintite, probabil se vor evita acele competitii de 10 la 1 , cand zece oameni munceau si unul reusea sa beneficieze din munca lui. Exista niste avantaje mult mai concrete care vin din trecut, iar acum vor fi aplicate de la inceput, cu privire la modalitatea de decontare. Daca inainte tu plateai din buzunar, in majoritatea cazurilor, si asteptai cateodata rugandu-te la Dumnezeu sa-ti vina banii, acum exista situatii frecvente in care statul plateste contributia lui direct catre furnizori, exista mecanisme care deja functioneaza si ajuta mult oamenii de afaceri sa nu se mai blocheze pe proiectele europene.

StartupCafe: Deci or sa fie, spuneti, mai putine cazuri in care oamenii de afaceri intrau in faliment din cauza intarzierilor la decontare?

Marian Dobrila: Da. Or sa fie mai putine cazuri, iar mecanismele acestea de finantare devin din ce in ce mai inteligente si sub presiunea Uniunii Europene si, daca odata puteam sa citim despre ingineria financiara, pe site-uri, acum exista fonduri de garantare complexe, garantari dedicate proiectului, care odata nu erau valabile. Speram ca in urmatorii 7 ani sa putem asista ca prima banca sa acorde o finantare pe proiectul de investitii, nu pe casa si pe masa.

StartupCafe: Adica banca sa se uite mai mult la planul de afaceri si mai putin la garantii?

Marian Dobrila: Da. Nu avem nicio banca, astazi, care sa poata acorda o finantare bazata pe cashflow-ul viitor al proiectului si pe obiectivul de investitii in sine fara sa aiba garantii colaterale si o firma cu istoric. Nu am cunoscut si nu cred ca exista in Romania o finantare pe proiect autentica.

StartupCafe:
Totusi, statul mai are niste banci ale sale, CEC Bank si Eximbank. De ce nu sunt folosite in zona aceasta, de ce nu le impinge statul sa ajute antreprenorii sa absoarba fondurile europene?

Marian Dobrila: Aceste banci au fost impinse, dar au fost insuficient reformate. CEC se bazeaza inca pe o structura teritoriala complet inerta si disfunctionala. Ce stiu eu e ca statul creeaza acum niste unitati dedicate proiectelor cu fonduri europene, care sa incerce sa faca ceva mai mult decat s-a facut pana acum. Dar pana acum CEC a functionat ca o banca normala, iar promisiunile acestea cred ca isi vor gasi aplicare intr-un an sau doi, daca lucrurile merg bine.

StartupCafe: Acea banca de dezvoltare despre care vorbeau guvernantii...?

Marian Dobrila: Este prima prioritate a Romaniei. O banca de dezvoltare este proiectul care nu a fost macar schitat de catre guvernanti, decat ca vorba.

StartupCafe: Dar ca idee?

Marian Dobrila: O banca de dezvoltare si un institut de dezvoltare care sa deseneze dezvoltarea in domeniile-cheie sunt prioritati ale Romaniei care nu sunt bagate in seama nici macar in discutiile din Guvern.

StartupCafe: Cum vedeti relatia cu autoritatile in noul cadru financiar? Romanii care si-au facut proiecte pe fonduri europene s-au plans mereu de atitudinea rigida a autoritatilor de management si a organismelor intermediale, de controale dure si de pretentii absurde, de tot felul de hartii inutile si de birocratie. Cum va fi acum? Care e perceptia dvs?

Marian Dobrila: Daca discutam de relatia cu autoritatile, as imparti discutia in doua: una este atitudine si una este profesionalism. Eu cred ca s-a castigat un punct mare la profesionalism numai prin prisma experientei celor 7 ani. Si probleme care odata se bajbaiau acum sunt clare si, cand te apuci de un proiect, stii ce te poate lovi. In 2007 nu stiai, ba din contra, te puneau sa faci niste lucruri care pe urma se intorceau impotriva ta. Deci un punct castigat: ca profesionalism, experienta, functionarii sunt mai valorosi, cu siguranta, si de multe ori mai bine platiti - nu toti, dar in parte sistemul a fost reformat, desi mai e mult pana departe.
 
Exista, in schimb, cealalta problema , care, cred eu, este o pierdere din ce in ce mai mare - demotivarea crasa, cand, si din cauza contextului acesta spectaculos cu multe arestari, functionarul e mult mai inclinat sa-si acopere spatele decat sa dezvolte si sa promoveze un proiect. E o problema esentiala. Acest functionar nu este nici protejat de imixtiunea politica, are si o lege care cumva este destul in defavoarea lui, pentru ca definitiile sunt la limita abuzului in serviciu, a neglijentei in serviciu si practic orice se poate intoarce impotriva lui.

StartupCafe: Dumneavoastra, consultantii pentru fonduri europene, cum veniti in intampiarea romanilor care vor sa acceseze fonduri europene, ce le oferiti si ce le cereti in schimb?

Marian Dobrila: Consultantii cred ca au castigat un punct important in cei 7-8 ani de zile: incredere in sensul in care piata s-a cristalizat. Adica cine e in picioare dupa acesti 10 ani grei si are un portofoliu de proiecte si un istoric poate oferi deja din start un serviciu de incredere, pentru ca majoritatea beneficiarilor se plang ca nu au incredere in partenerul din fata lor, ca fuge cu avansul si ca nu-i este alaturi pana la capatul procesului si il pacaleste la discutia initiala spunand ca toate-s bune si frumoase pana cand este mai greu si dispare.

Aici avem deja un manunchi de firme, zeci de firme, care deja au trecut acest test si ofera in primul rand acest punct de incredere pentru beneficiar.

In afara de incredere, exista si o experienta, noi consulatntii ne-am lovit de multe si putem sa scriem un proiect nu cu gandul la cum sa se aprobe - penru ca deja modelul asta a expirat - ci cu gandul la cum sa fie cat mai fezabil pe termen lung, pentru beneficiar, dar si sa-l protejam cat mai mult de riscuririle perioadei de implementare si mai ales de post-implementare, care acum 10 ani erau aproape necunoscute.

StartupCafe: Dar din ce bani sunt platiti consultantii?

Marian Dobrila: Pentru proiectele foarte mici, exista programe de asistenta tehnica - cel putin la PNDR - care permit plata unor consultanti care sa ofere consultanta gratuita pentru proiectele foarte mici, unde beneficiarul nu si-ar permite consultanta. Cele din agricultura au aceasta axa si s-a folosit. Un alt aspect este cel al IMM-urilor si pe majoritatea programalor consultanta este eligibila la finantare. Nu pe toate - de exemplu pentru programele de cercetare este neeligibila aproape generalizat. A fost complet scoasa, iar consultantii vor fi platiti de beneficiar. Dar, de exemplu, ne asteptam ca pe POR, pe PNDR, consultanta sa fie eligibila si sa-l ajute pe beneficiar sa ajuta un serviciu bun.

StartupCafe:
Vreau sa fac o afacere cu fonduri europene. Care ar fi cele mai importante 3 sfaturi pe care mi le-ati da?

Marian Dobrila:

1. Sa nu faceti mari compromisuri in scrierea proiectului in scopul ca acesta sa se aprobe, pentru ca cel mai important lucru pentru beneficiar este ideea in sine, conceptul de proiect si ca acesta sa mearga din punct de vedere economic. Pentru ca am vazut multe aberatii, multe conditii care au fost incluse sa ia puncte si care au ingenuncheat acea afacere dupa 3 ani, dupa 5 ani, 7 ani.

2. Este o insuficienta oriectare a beneficiarului spre dezvoltarea unui concept de proiect fezabil. Se merge pe principiul "daca am 70%, nu se poate sa nu mearga!". Ei, se poate. Si atunci, cred ca beneficiarul trebuie sa se orienteze din ce in ce mai mult nu pe aspectul cum sa scrie un proiect si cum sa-l implementeze, ci pe piata lui, sa-si cunoasca piata, micromediul, metodele de management ca sa atinga proiectul.

3. Beneficiarul trebuie sa se uite, cand isi alege acest partener care este consultantul - nu este un furnizor de servicii, ci un partener -, sa vada daca are un portofoliu de proiecte relevant pentru ceea ce vrea sa faca el. Nu sa fi facut POSDRU si sa faci PNDR sau invers, pentru ca nu tot ce stii se aplica.
Parallax

Vizualizari
350
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Sa scapam de nenorociti rog toate fetele care au lucrat pentru studiourile de videochat Pro Studio Avc Studio, Wow sau Happy sa semneze petitia si sa luam legatura ca sa strangem informatii despre obsedatul sexual de Markus Ardelean si despre hotiile lui http://www.petitieonline.com/teapa_studiourilor_de_videochat_pro_avc_happy_wow

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri