CZ

Credite avantajoase cu garantii pentru firmele mici si mijlocii, printr-o schema europeana la care Romania vrea sa participe

Imagine principala
Credite avantajoase cu garantii pentru firmele mici si mijlocii, printr-o schema europeana la care Romania vrea sa participe
Firmele mici si mijlocii romanesti vor putea primi credite bancare in conditii mai avantajoase, cu garantii europene si de stat, prin noua facilitate europeana Initiativa pentru IMM, la care Romania intentioneaza sa participe, conform unui memorandum aprobat, miercuri, de Guvern. Romania urmeaza sa aloce minimum 100 de milioane de euro prin programul Operational Regional 2014-2020 pentru aceasta schema, arata Palatul Victoria.

Pe scurt, prin Initiativa pentru IMM, instrument financiar complex promovat de Uniunea Europeana, bancile comerciale din statele membre, care vor sa participe la program, vor avea la dispozitie resurse financiare masive, drept garantii la acordarea de imprumuturi pentru intreprinderile mici si mijlocii din tarile respective.

Astfel, bancile si institutiile financiare nebancare care intra voluntar in program vor oferi IMM-urilor credite sau servicii de leasing in conditii mai avantajoase, mai rapid si cu dobanzi mai mici, la adapostul garantiilor europene.

Prin memorandul aprobat miercuri, Guvernul propune participarea Romaniei la instrumentul financiar de tip garantie neplafonata in cadrul Initiativei pentru IMM-uri.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, aceasta Initiativa combina alocarile nationale ale statelor membre in cadrul fondurilor europene structurale si de investitii (FESI) cu resursele bugetare ale Uniunii Europene gestionate la nivel central in cadrul programelor Orizont 2020 si COSME si cu resursele proprii ale Fondului European de Investitii si Bancii Europene de Investitii.

Conform Regulamentului (UE) nr. 1303/2013, un stat membru poate contribui, pe baze voluntare, cu un procent de pana la 7% din alocatia Fondului European de Dezvoltare Regionala  si Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, la finantarea Initiativei pentru IMM-uri.

Contributia financiara trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

- Sa se bazeze pe o evaluare ex-ante efectuata la nivelul UE de catre BEI si CE;
- Sa fie furnizata de Statul membru prin intermediul unui singur program dedicat la nivel national;
- Sa se supuna conditiilor stabilite intr-un acord de finantare incheiat intre fiecare stat membru participant si BEI.


Pentru Romania, participarea la Initiativa pentru IMM-uri ar aduce o serie de avantaje, potrivit Executivului:

- Nu este necesara cofinantarea din partea statului;
- Comisia Europeana asigura plata in avans a sumelor reprezentand angajamente de plata catre BEI;
- Initiativa genereaza transfer de competente si cunostinte din celelalte State membre;
- Se asigura un efect de multiplicare a activitatii economice;
- Deciziile de investitii sunt luate de profesionisti si sunt orientate catre piata;
- Selectia intermediarilor financiari se realizeaza de catre BEI si costurile de functionare sunt suportate de catre aceasta;
- Auditarea sistemului se realizeaza la nivelul Comisiei Europene si nu la nivelul statului membru.


Evaluarea ex-ante realizata de Ministerul Fondurilor Europene cu sprijinul FEI a identificat posibilitatea de alocare a minim 100 milioane euro pentru instrumentul financiar tip garantie finantat din Programul Operational Regional (aflat in gestiunea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice) , suma care poate fi constituita ca o contributie FEDR din partea Romaniei la instrumentul financiar de tip garantie neplafonata din cadrul Initiativei pentru IMM-uri.
Parallax

Vizualizari
38
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri