CZ

Guvernul vrea ca UE sa amane cu 6 luni termenul legal pentru absorbtia fondurilor europene pentru agricultura

Imagine principala
Guvernul vrea ca UE sa amane cu 6 luni termenul legal pentru absorbtia fondurilor europene pentru agricultura
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si-a exprimat dorinta, luni, la Luxemburg, intr-o intrevedere cu comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, ca termenul legal actual de 31 decembrie 2015, pana la care se mai pot absorbi fondurile europene din Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, sa fie prelungit cu 6 luni, pentru ca tara sa poata atrage mai mult din banii europeni care i-au fost alocati.

"Domnia sa (Constantin - n.r.) a avut o intrevedere cu Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, in cadrul careia i-a notificat interesul Romaniei ca termenul de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 sa fie prelungit cu sase luni, dupa 31 decembrie 2015.  Posibilitatea de a prelungi cu sase luni ar permite tarii noastre sa ajunga la un procent cat mai bun de absorbtie al fondurilor europene", a informat Ministerul Agriculturii, intr-un comunicat remis HotNews.

De asemenea, Constantin a cerut si posibilitatea ca banii de la anumite axe de finantare care nu au fost accesati sa fie realocati catre alte axe ale PNDR.

Discutiile Constantin-Hogan au avut loc in marja reuniunii Consiliului UE in format pentru Agricultura si Pescuit.

La PNDR 2014-2020, program gestionat de Minsterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, rata de aborbtie a fondurilor este de peste 80%, potrivit datelor MADR.

O absorbtie mai redusa se inregistreaza la fondurile structurale si de coezine, gestionata si/sau coordonata de Ministerul Fondurilor Europene - 53%, pana la data de 31 martie 2015, in termeni de cheltuieli cerute spre decontare de la Bruxelles.

La cererea Romaniei si a Slovaciei, Uniunea Europeana a prelungit deja termenul de accesare a fondurilor structurale si de coeziune, insa in interiorul deadline-ului 31 decembrie 2015. Masura a fost propusa atunci, de fostul presedinte Basescu, in Consiliul European, forul suprem al UE, care reuneste sefii de state si de guverne. Astfel a fost impinsa mai departe in Comisia Europeana, in Consiliul UE si in Parlamentul European, care au adoptat facilitatea.

Astfel, s-a trecut de la asa-numita regula N+2 la N+3 pentru anii 2011 si 2012, ceea ce a insemnat ca Romania a putut cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 pana la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 le poate accesa pana la data de 31 decembrie 2015.

Revenind la PNDR, Romania are la dispozitie, in total, in toata perioada de programare 2007-2013 circa 8 miliarde de euro din fonduri europene, bani din care se mai pot trage finantari pana la finalul anului 2015. Printre masurile de finantare se numara si cele pentru dezvoltarea fermelor, precum si pentru initierea de ferme noi de catre tineri.
Parallax

Vizualizari
115
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri