CZ

Cand ninge cu amenzi: Ce risca antreprenorii care nu curata zapada de pe trotuarul din fata firmei

Imagine principala
Cand ninge cu amenzi: Ce risca antreprenorii care nu curata zapada de pe trotuarul din fata firmei
Firmele au obligatia de a curata de zapada trotuarul din fata imobilului in care functioneaza, conform reglementarilor locale din mai multe orase ale tarii. In Bucuresti, de exemplu, unde sunt cele mai multe societati comerciale, amenzile pot ajunge si la 2.000 de lei petru persoanele juridice care nu-si indeplinesc obligatia de a-si "da zapada" din fata imobilului.

Odata cu primele ninsori, antreprenorii mai au o grija in plus: risca amenzi destul de mari, din partea Politiei Locale, daca nu se asigura ca trotuarul din fata firmei este curatat de zapada.

In Capitala, unde iarna aceasta, ninsorile au venit abia in anul 2016, micii patroni si mai ales cei din comert, trebuie sa stie obligatiile ce le revin pe timpul iernii prin Normele de salubrizare ale  municipiului Bucuresti, aprobate prin Hotarare Consiliului General 120/2010.
La art. 12 al normelor, se indica in mod expres obligatia magazinelor care functioneaza la parterul unui bloc de a asigura curatarea trotuarului de zapada, in dreptul lor.

"Persoanele fizice si juridice au obligatia ca, pe timp de iarna, sa indeparteze turturii de gheata formati la nivelul acoperisului imobilului / constructiei, sa curete, in maximum 24 de ore dupa incetarea ninsorii, zapada depusa si gheata formata de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliaza sau isi desfasoara activitatea, a sediilor de firme, curtilor si terenurilor detinute, astfel incat traficul pietonal sa se desfasoare in conditii normale. La imobilele in care la parter functioneaza societati comerciale, magazine sau prestatori de servicii, obligatiile mentionate revin acestor unitati pe timpul functionarii acestora" - prevede art. 12. al normelor aprobate prin HCGMB 120/2010.

Incalcarea acestor prevederi de catre persoanele juridice, in Bucuresti, contituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 de lei la 2.000 de lei, conform art. 43, lit. b) din norme.

In cazul persoanelor fizice, amenda este intre 200 si 500 de lei.

Bucurestiul este orasul din Romania cu cele mai multe firme inregistrate. Doar in anul 2014 s-au inregistrat circa 18.000 de persoane juridice in Capitala.

Amenzi mai mari decat in Capitala sunt in Ploiesti. Aici, firmele risca amenzi intre 1.000 si 2.500 de lei pentru "neefectuarea sau efectuarea necorespunzatoare a operatiilor de mentinerea curateniei, inlaturare a zapezii, ghetii sau poleiului, a trotuarelor si rigolelor (inclusiv a gratarelor gurilor pluviale) din dreptul locuintei sau a sediilor".

La persoanele fizice, amenzile sunt ceva mai mici: 500 - 1.500 de lei. Masurile sunt prevazute in Hotararea Consiliului Local Ploiesti 228 / 2006.

Cluj-Napoca, al doilea centru de afaceri al Romaniei, are amenzi mai mici decat ale Capitalei, in privinta zapezii de pe trotuar.

"Neefectuarea lucrarilor (...) de indepartare a zapezii si a ghetii de pe trotuarele si aleile aflate in imediata apropiere a imobilelor pe care le detin sau in care isi desfasoara activitatea, astfel incat acestea sa fie in permanenta curate, cu un aspect corespunzator si ingrijit" se sanactioneaza cu amenda contraventionala de la 500 de lei la 1.000 de lei.
 
Prevederea este valabila atat pentru firme cat si pentru persoanele juridice, conform art. 5 al Hotararii Consiliului Local Cluj-Napoca 191/2009.  In judetul Cluj, doar in anul 2014 au fost inmatriculate 5.837 de persoane juridice.

In municipiul Iasi sunt prevazute amenzi intre 190 de lei si 370 de lei pentru persoanele fizice si juridice care incalca obligatiile privind curatarea zapezii de pe trotuarul aferent imobilului.

La Iasi, antreprenorii sau administratorii de firme trebuie sa aiba grija sa depoziteze zapada rezultata in urma deszapezirii trotuarului la o distanta de 30 de centimetri de bordura carosabilului, pentru a nu fi ingreunata circulatia rutiera.

La Focsani, pentru necuratarea trotuarului din fata imobilelor pe care le detin sau in care isi desfasoara activitatea, firmele risca amenzi de 500 - 1.000 de lei. Pentru persoanele fizice, sanctiunile contraventionale sunt mult mai mici: 150 - 400 de lei.

Amenzile pentru incalcarea acestor obligatii sunt mult mai mari la Timisoara. Aici, firmele care nu deszapezesc pe trotuarul din fata risca amenzi de 1.500 - 2.500 de lei, iar persoanele fizice, 500 - 1.000 lei. In schimb, Primaria Timisoarei a cumparat si niste freze pentru curatarea trotuarelor de gheata. In tot judetul Timis, doar in anul 2014 s-au inmatriculat peste 4.500 de firme.
Parallax

Vizualizari
691
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Pentru ce sunt platite taxe? Pentru ce se platesc taxe locale, daca nu si pentru a avea zapada curatata?
poza de profil
Tarile civilizate Asa este si in tarile civilizate la care aspiram doar cand vine vorba de salarii nu si de responsabilitati, se refera la portiunea din dreptul magazinului, mi se pare normal, zona respectiva este in responsabilitatea firmei.
poza de profil
si da si nu... asa o fi in tarile civilizate, dar tot acolo, asociatiile de proprietari, fie ei intreprinderi sau doar locatari, dau zapada in strada si primaria vine si o transporta in afara localitatii - pentru ca strazile sunt in responsabilitatea primariilor. in Romania, primaria vine si iti pune zapada la tine pe trotuar. cand rezolvam aceasta a doua problema la noi, atunci putem vorbi si despre cum ar trebui sa se comporte civilizat proprietarii...
poza de profil
lol Se poate parca ilegal pe trotuare, se vandalizeaza si se distrug stalpisorii montati dar politia nu da amenzi. Acum, ca avem zapada pe trotuare, politia da amenzi pentru necuratarea trotuarului din fata firmelor , insa pietonii nu au loc sa treaca, in primul rand, din cauza masinilor parcate ilegal. Ce se face impotriva acestor soferi??

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri