Adi Iacob

VIDEO „Bitcoinul românesc”: Cum ar fi să câștigi bani când pierzi timpul pe net

Thumbnail

Inspirați de succesul pe plan internațional înregistrat de bitcoin și alte monede virtuale, un grup de români a început să dezvolte o criptomonedă numită de fondatori WebDollar care poate fi obținută direct în browser - adică atunci când deschizi cu Chrome, Mozilla sau Edge, o pagină Internet.

 

 

Criptomonedele au devenit un subiect foarte discutat din cauza creșterii exponențiale a prețului bitcoin, de peste 1700% într-un singur an și a dorinței autorităților din întreaga lume de a le reglementa.

WebDollar este creația unui grup de români, ideea pornind de la Ionuț Budișteanu, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul informaticii.

Ce aduce nou WebDollar?

WebDollar este un protocol nou de tip blockchain care va fi folosit pentru tranzacții digitale, iar față de celelalte protocoale care au fost lansate până în momentul de față, noi venim în plus cu accesibilitate, scalabilitate și îmbunătățiri de securitate, explică Alexandru Panait, lead platform developer.

Întrebat despre îmbunătățirile de securitate, Alexandru Panait a oferit ca exemplu utilizarea social pool-ului, care înseamnă crearea unui număr mare de pool-uri de minerit. Potrivit reprezentantului WebDollar, acest lucru se referă la faptul că puterea de minerit nu ar mai fi concentrată într-un singur loc (de exemplu, fermele de minerit bitcoin din Asia), ceea ce ar elimina riscul ca sistemul să se transforme dintr-unul descentralizat într-un sistem centralizat.

Proiectul WebDollar ar evita acest lucru prin algoritmi “ASIC resistant” (nu va exista o accelerare semnificativă prin implementarea algoritmului într-un ASIC, comparativ cu o implementare bazată pe CPU).

Mineritul direct în browser

Mineritul de criptomonede direct în browser a explodat în ultimele luni ale anului 2017, notează cei de la Symantec pe blog companiei americane de software. După mulți ani de tăcere, lansarea unui nou serviciu minier în septembrie de către Coinhive a readus la viață acest tip de activitate. Acest serviciu îmbracă totul frumos într-un pachet ușor de utilizat pentru proprietarii site-urilor web și a adus la viață o idee care a fost considerată fără viitor.

Mineritul direct în browser nu este nou; a apărut în 2011. Mineritul bazat pe browser datează din luna mai a anului 2011, când un serviciu numit BitcoinPlus.com a fost inițial lansat, când bitcoin era ieftin, iar mineritul era un proces mai ușor — a nu se confunda cu moneda digitală cunoscută sub numele de Bitcoin Plus, XBC (BitcoinPlus.org).

Acest serviciu a fost în multe privințe similar cu varianta sa modernă — Coinhive. Acesta a folosit codul JavaScript pentru pool-uri de minerit și proprietarii de site-uri web se pot înscrie încorporând aceste script-uri în paginile lor — folosindu-se de puterea de calcul a dispozitivelor vizitatorilor pentru a obține monede virtuale. Cea mai mare diferență este că, în 2011, BitcoinPlus.com, așa cum sugerează și numele, a fost exploatat pentru Bitcoin (BTC), în timp ce actualii mineri în browser, cum ar fi Coinhive, obțin Monero (XMR) — o criptomonedă mai recentă.

În 2011, înainte de apariția exploatării miniere cu ASIC-uri în 2013, Bitcoin era încă în fază incipientă, dificultatea mineritului era relativ scăzută, iar prețul criptomonedei, de asemenea, era mic.

Chiar dacă în acel moment a fost posibil mineritul de bitcoin prin intermediul BitcoinPlus.com, realitatea situației a fost că era un exercițiu inutil. Răsplata era minusculă în comparație cu cantitatea de energie minieră și de energie electrică necesară. Bineînțeles, acest lucru s-a întâmplat în zilele în care prețul Bitcoin era — în iunie 2011 — aproximativ 30 de dolari.

Înainte de septembrie 2017, peisajul pieței criptomonedelor, comparativ cu anul 2013, s-a schimbat radical. În aprilie 2013, pe piață existau mai puține monede digitale, iar capitalizarea bursieră totală era de doar 1,5 miliarde de dolari. Piața criptomonedelor era limitată și nelichidă, ceea ce însemna că, chiar dacă dețineai monede virtuale, nu era ușor să le schimbi într-o monedă fiat.

În septembrie 2017, capitalizarea tuturor criptomonedelor a atins nivelul de 166 miliarde de dolari — în prezent, capitalizarea este de 568 de miliarde de dolari, iar pe piață există 1448 de monede digitale, potrivit CoinMarketCap.com.

Thumbnail

Împreună cu diversitatea monedelor, acum există mult mai multe mecanisme de recompensare cu criptomonede. Unele, cum ar fi bitcoin, pot fi obținute numai printr-un procesul proof-of-work (PoW), folosind hardware ASIC deși s-au făcut încercări de a schimba acest lucru, cu diferite fork-uri precum Bitcoin Gold (BTG) și Bitcoin Diamond (BCD), pentru a aduce aduce înapoi mineritul cu GPU (Graphic Processing Unit). Alte criptomonede precum Monero (XMR), Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC) și Dash (DASH) pot fi exploatate utilizând hardware-ul GPU de retail care se găsește în multe computere personale. Există, de asemenea, unele care sunt mai potrivite pentru mineritul cu puterea de calcul a procesorului; acestea includ Monero și Verium Reserve (VRM). Mediul de tranzacționare este, de asemenea, foarte diferit; acum este mult mai ușor de realizat schimbul între monedele fiat și cele digitale, făcând criptomonedele mai utile și mai valoroase.

Imediat după lansarea Coinhive, hash rate-ul serviciului de minerit a început să crească. Hash rate-ul este numărul de hash-uri calculate în funcție de puterea combinată a bazinului minier și se măsoară în număr de hash-uri pe secundă, de obicei în unități de milioane (MH/s). Hashing este procesul de efectuare a calculelor hash criptografice care sunt folosite pentru a ajuta la procesarea tranzacțiilor.

Potrivit blogului Coinhive, hash rate-ul pentru mining pool-ul lor a urcat de la 0 MH s la 3 MH/s în cateva zile, înainte de a ajunge la 13,5 MH/s in interval de o săptămână.

Ce spun reprezentanții WebDollar

O să folosim o resursă neutilizată, iar pe baza acestei resurse vom răsplăti utilizatorul. Dacă în momentul de față, când navighezi pe internet folosești o putere foarte mică de calcul a device-ului de pe care navighezi, noi, cu acordul tău, vom folosi o putere mai mare de calcul pentru a ajuta securitatea sistemului și îți vom acorda o răsplată în WebDollari, explică Alexandru Panait.

Ceva similar a fost mediatizat în ultimele zile, însă a fost un caz negativ. Au fost site-uri care au integrat script-uri de Coinhive care minau Monero, fără să anunțe utilizatorii că le este folosită puterea de calcul când intră pe acel site. Din toate punctele de vedere, putem să clasificăm acest script drept un malware, pentru că utilizatorul nu câștigă nimic și pierde putere de procesare. Noi în schimb, oferim un beneficiu financiar — WebDollar, pentru faptul că tu îți împrumuți puterea de procesare administratorului site-ului respectiv și atunci este un win-win; el câștigă pentru că nu mai trebuie să țină neapărat reclame pe site ca să se finanțeze și tu câștigi pentru că generezi WebDollari în timp ce citești un articol, explică Adrian Stratulat.

Întrebat dacă va exista o limita de monede WebDollar, Adrian Stratulat, care se prezintă drept ”lead evangelist”, a răspuns afirmativ.

Un capital mare ne ajută sa fie mai aproape de realitate. Adică nu mergi să îți cumperi un laptop cu 0,05 WebDollari, ci dai 20 sau 100. E mai realist, spune Cosmin Oprea, developer în cadrul echipei WebDollar.

El continuă să explice că WebDollar poate ajunge la nivelul bitcoin doar din punct de vedere al capitalizării, însă nu și al valorii, deoarece vor exista mai multe unități.

Întrebați despre numărul de monede (hard cap), reprezentanții WebDollar nu au putut oferi un răspuns. Totuși, au menționat că va fi un număr cu multe zerouri.

Scalabilitate

WebDollar folosește în loc de blockchain — mini blockchain, iar în loc de Proof of Work (PoW) — Proof of Proof of Work (PPoW).

Blockchain-ul presupune păstrarea tuturor tranzacțiilor, de la începutul lui până în prezent. Mini blockchain nu păstrează tranzacții, ci păstrează balanțe. Spre exemplu, daca îmi dai mie 10 WebDollari, nu se mai păstrează efectiv tranzacția, ci ți se scade suma din cont și mi se adaugă mie, spune Cosmin Oprea.

Mai simplu spus, suma din wallet-ul tău era reprezentată în sistem prin totalitatea tranzacțiilor făcute pe contul respectiv, pe când în mini blockchain e suma și atât, a adăugat Alexandru Panait.

Securitate

Legat de securitate, Alexandru Panait face o paralelă cu cel mai cunoscut sistem de tip blockchain. El spune că securitatea WebDollar față de protocolul bitcoin va fi dată de faptul că protocolul este ASIC resistent deoarece folosește Argon2, ceea ce înseamnă că fiecare utilizator va mina cu o putere de calcul echilibrată și raportată la restul nodurilor din rețea.

Al 2-lea layer de securitate al protocolului este introdus de către conceptul WebDollar de pool numit "social pool", ceea ce înseamnă că față de protocolul bitcoin, sistemul descentralizat nu va mai putea fi centralizat prin intermediul ASIC-urilor, rețeaua fiind în adevăratul sens al cuvântului descentralizată datorită puterii echilibrate de calcul al nodurilor individuale și limitei de mineri in pool. Luând în considerare un atac de tip "double spending" probabilitatea protocolului WebDollar de a fi spart este mult mai mică față de probabilitatea protocolului bitcoin, susține Alexandru Panait.

Mini dicționar de termeni

  • Un ASIC este un circuit integrat specializat pentru o anumită utilizare, mai degrabă decât destinat utilizării generale.
  • Procesorul (CPU – Central Processing Unit/unitatea centrală de procesare) este cel care coordonează totul, de la componentele instalate pe sistem, până la programele cele mai complexe.
  • Un mining pool reprezintă punerea la un loc a resurselor de către minerii de criptomonede, care împărtășesc puterea lor de procesare pe o rețea, pentru a împărți recompensa în mod egal, în funcție de cantitatea de calcule cu care au contribuit rezovarea unui bloc din blockchain.
  • Hash rate-ul este numărul de hash-uri calculate în funcție de puterea combinată a bazinului minier și se măsoară în număr de hashuri pe secundă, de obicei în unități de milioane (MH/s).
  • Hashing este procesul de efectuare a calculelor hash criptografice care sunt folosite pentru a ajuta la procesarea tranzacțiilor.
  • În termeni simpli, un fork este crearea unei noi criptomonede, pornind de la sistemul alteia. Apare atunci când codul existent al unei monede virtuale se modifică, rezultând atât o versiune veche, cât și una nouă.

 

Surse: Symantec, Coinmarketcap.com, Coinhive, Archive.org

Parallax

Vizualizari
14541
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Daniel
Popescu
Sunt atatea lucruri in neregula cu articolul si ideile expuse in el incat mi-e mila de proiectul vostru.
Hai sa va dau un indiciu: Un algo minabil din browser doar pe CPU este victima curata in fata botneturile. Blockchainul vostru va ajunge sa fie controlat de un hacker cu acces la cateva mii poate zeci de mii de calculatoare care nu va face decat sa mineze si dumping si o sa-si bata joc de coin.
Sursa: Am lucrat la mai multe blockchainuri in trecut.
poza de profil
VB
VB
Daniel Popescu, ai foarte mare dreptate. Este evident ca webdollar nu este decat o schema de pump-and-dump. Vor sa creeze hype acum si odata cu lansarea sa vanda monedele preminate prin exchange-ul lor.
Referitor la minare, ei nu vor sa arate ca minarea in browser foloseste aceleasi resurse, dar intr-un mod mai ineficient decat minarea 'bare metal'. Astfel degeaba e usor sa minezi in browser daca unul care stie sa mineze in terminal are cu 50% mai multa eficienta. Saracii, sunt panicati ca trece trenul fara ei.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri