Claudiu Zamfir

Comisar european: Am încredere că România nu va pierde finanțarea UE. Trebuie să operaționalizăm și să grăbim ajustările

euro-bani-foarfeca-dreamstime

Corespondență de la Bruxelles: Comisarul European pentru Politică Regională, Elisa Ferreira, a declarat, luni, la Bruxelles, că are încredere că România nu va pierde finanțarea europeană care i-a fost alocată, pe fondul deficitului bugetar excesiv al țării, dar trebuie operaționalizate și grăbite ajustările propuse de guvernul român.

Întrebată, într-o conferință, cum vede Comisia Europeană evoluția deficitului bugetar al României și în ce măsură este România în pericolul de a pierde fondurile europene din cauza deficitului excesiv, Elisa Ferreira a răspuns:

„Suntem în discuții permanente cu Guvernul României, am avut multe întâlniri cu miniștrii anteriori, m-am întâlnit deja și cu noul ministru și cred că avem o cooperare foarte bună. Nu putem anticipa ce se va întâmpla, până când vom închide contul. Dar eu am încredere că România nu va pierde finanțarea. Desigur, e adevărat că trebuie să operaționalizăm și să grăbim toate ajustările care sunt propuse de România, pentru a reajusta anumite fonduri, pentru a realoca altele”.

Ea s-a referit și la continuarea unor proiecte neterminate din perioada de programare 2014-2020.

„În cazul României, vedem mult progres, multă calitate și la nivel regional și am convingerea și sper că vom putea să folosim toate fondurile în proiecte relevante până la final, desigur unele proiecte nu vor fi terminate, vor avea continuitate, toate eforturile au fost făcute și vedem aceasta în infrastructura de sănătate” - a spus comisarul european pentru Politică Regională, Elisa Ferreira.

Reamintim că guvernul și-a angajat răspunderea în parlament pentru o serie de creșteri de taxe și impozite, inclusiv pentru microîntreprinderi, pentru a reduce deficitul bugetar al României. Potrovit estimărilor Fondului Monetar Internațional, România va termina anul 2023 cu deficit bugetar de 6% din produsul intern brut, iar în anul 2024 deficitul va scădea la 5% din PIB.

Reamintim că România este în procedură de deficit excesiv în Uniunea Europeană, iar premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au afirmat că țara riscă să-i fie blocate toate fondurile europene dacă nu ia măsuri de reducere a deficitului bugetar.

În schimb, europarlamentarul român Corina Crețu, fost comisar european pentru Politică Regională, a arătat că sunt reduse riscurile suspendării fondurilor UE pentru România, de către Consiliul Uniunii Europene.

„Procedura este una laborioasă, iar suspendarea fondurilor de coeziune trebuie votată în Consiliu. Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse, mai ales că Guvernul a colaborat cu Comisia Europeană în vederea reducerii deficitului bugetar. Nu există pericolul suspendării fondurilor europene, aşa cum se vehiculează", a declarat Corina Creţu, citată de Agerpres.

Parallax

Vizualizari
812
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri