Proiect sprijinit de :

Parteneri:
METRO cauta 10 startup-uri pentru digitalizarea sectorului retail. Fiecare startup primeste investitie de 120 000 de euro Metro Accelerator in colaborare cu Techstars lanseaza primul program cu solutii digitale pentru sectorul de retail. Mai exact acestia sunt interesati de inovatii si tehnologii pentru comercianti independenti si retaileri. Programul se desfasoara pe o perioada de 3 luni la Berlin pentru 10 startupuri selectate la nivel international si va fi implementat incepand din iunie 2017.
Guvernul retrage de la Ministerul Economiei 7,8 milioane Euro, ramasi nefolositi in programe IMM si proiecte UE. Esecul SRL-Debutant. Descarca lista firmelor admise in 2016 Guvernul se vede nevoit sa retraga 35,4 milioane de lei (circa 7,8  milioane de euro) de la Ministerul Economiei, bani ramasi necheltuiti in principal in proiectele europene si in programele pentru sprijinirea interprinderilor mici si mijlocii. Programul care ofera pana la 10.000 de euro debutantilor in afaceri a fost utilizat si anul acesta mult sub bugetul alocat initial.
Trei proiecte jurnalistice din Romania, finantate cu 850.000 euro de Google prin Digital News Initiative 124 de proiecte din 25 de tari europene vor primi finantare in valoare de 24 milioane de euro prin fondul de inovare al Digital News Initiative, infiintat de Google. Compania acorda in total finantari in valoare de 150 milioane de euro, timp de trei ani.
10.000 Euro de la stat pentru IMM-urile care dezvolta proiecte de inovare Firme mici si mijlocii (IMM) din Romania vor putea primi ajutoare de stat de pana la 45.000 RON (circa 10.000 Euro) pentru dezvoltarea unor proiecte de inovare, printr-o noua schema de minimis, a anuntat Guvernul.
​INFOGRAFIC Cei pana la 40.000 Euro pentru romanii din strainatate: Statul cauta administratori pentru banii europeni Pana pe 29 noiembrie 2016,  institutiile administratiei locale, organizatiile non-guvernamentale si alte organizatii sunt asteptate sa se inscrie penru a fi admise ca administratori de scheme de grant, aceasta fiind prima conditie pentru ca in final romanii din strainatate sa poata primi fonduri UE de pana la 40.000 euro pentru deschiderea si dezvoltarea unei afaceri in Romania, in programul Diaspora Start-up.
Cei 200.000 - 1.000.000 Euro pentru firme din noile fonduri europene: de la afaceri in turism si finisaje pana la IT&C. Modificarile de ultima ora Firmele mici si mijlocii din Romania vor putea accesa fonduri europene intre 200.000 euro si 1.000.000 euro printr-o noua linie de finantare din cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020. Consultantul pentru fonduri europene Nagy-Imecs Peter a facut o prezentare a celor mai recente modificari propuse de Ministerul Dezvoltarii Regionale pentru aceasta linie de finantare.
​LISTA Acestea sunt firmele admise la etapa a doua de evaluare pentru cei max. 186.000 Euro destinati start-upurilor: de la spatiu si securitate pana la sanatate. Termenul pentru contestatii Un numar de 44 de firme au fost admise la etapa a doua de evaluare pentru a primi fonduri  europene de pana la 840.000 de lei (aprox. 186.700 euro) fiecare, destinate start-upurilor si spin-offurilor inovatoare, in cadrul Programului Operational Competitivitate 2014-2020, Axa 1- cercetare si dezvoltare.
​Lista firmelor romanesti care au luat fonduri norvegiene Un numar de 50 de firme si organizatii non-guvernamentale din Romania au obtinut 26,2 milioane de euro, in perioada martie 2013-aprilie 2016, din partea statului norvegian, pentru investitii si proiecte sociale in tara noastra, prin Programul Inovare verde in industria din Romania. StartupCafe.ro prezita lista acestor beneficiari din Romania care au reusit sa atraga fondurile externe nerambursabile din acest program.
S-a stabilit cand se fac inscrierile: Oamenii de afaceri pot primi de la stat bani de benzina si hotel pentru a veni in Bucuresti la Targul IMM 2016 Autoritatile au stabilit cand se deschide aplicatia online prin care antreprenorii se vor putea inscrie pentru a primi bani de la stat pentru acoperirea costurilor cu transportul si cazarea, sa participe la Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii - TIMM 2016 de la Bucuresti.
Romanii au la dispozitie peste 500 de milioane de euro pentru afaceri si alte proiecte, din partea Norvegiei, Islandei si Liechtensteinului. Alocare in crestere pentru Romania Oamenii de afaceri, organizatiile non-gvernamentale si alte tipuri de beneficiari din Romania vor putea obtine fonduri nerambursabile in valoare totala de 502,5 milioane euro, puse la dispozitie de guverele din Norvegia, Islanda si Liechtenstein, pentru urmatorii ani, a informat, joi, Ministerul Fondurilor Europene de la Bucuresti, institutia romaneasca responsabila cu gestionarea din partea Romaniei a acestor fonduri. 
Credite garantate de stat pentru noile afaceri si firmele mici si mijlocii: capital de lucru si investitii Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA) si CEC Bank anunta, joi, ca extind accesul la creditare pentru IMM-urile si start-upurile din portofoliul CEC Bank, atat pentru capital de lucru, cat si pentru investitii. Masura este posibila in urma semnarii unui act aditional la Conventia Cadru Plafon de garantare, au mentionat cele doua institutii financiare, intr-un comunicat remis Startupcafe.ro .
S-a lansat: Pana la 40.000 Euro pentru romanii care se intorc in tara si isi deschid o afacere. Descarca Ghidul solicitantului Diaspora Start-up Romanii plecati in strainatate, care se intorc in tara, vor putea primi fonduri europene de pana la 40.000 Euro, pentru a-si deschide o afacere in Romania, in linia de finantare Diaspora Start-up, pentru care miercuri s-a deschis apelul de proiecte. Viitorii antreprenori nu vor primi banii direct, ci prin intermediul unor organizatii si institutii care deruleaza proiecte si administreaza banii din schema de finantare.
MFE: Beneficiarii de fonduri europene, obligati sa faca publice anumite date din contractele de finantare. Descarca noul model de contract Ministerul Fondurilor Europene a stabilit un nou model de contract sau decizie de finantare, prin care firmele, organizatiile non-guvernamentale si alti beneficiari care deruleaza proiecte europene vor fi obligati sa faca publice anumite informatii legate de acestea. Masura este valabila doar pentru programele operationale aflate in managementul MFE, dar Ministeul Agriculturii si Ministerul Devoltarii ar fi agreat la randul lor acest tip de contract, insa, pentru a se aplica si la programele operationale gestionate de aceste ministere, ministrii de resort trebuie sa semneze ordine in acest sens, au mentionat reprezentanti ai MFE, intrebati de StartupCafe.ro .  Descarca Ordinul MFE de la finalul articolului
Cate IMM-uri si start-upuri din Romania au fost ajutate cu banii europeni de coeziune. Situatia generala in 2 grafice si 1 tabel O parte relativ mica din fondurile sructurale si de coeziune alocate Romaniei s-au dus la sustinerea mediului de afaceri si cu atat mai putine la firmele mici si mijlocii (IMM), in perioada de programare 2007-2013, considera Comisia Europeana, intr-un raport emis vineri. Datele mai arata ca Romania s-a bazat putin pe fondurile din Politica de coeziune a UE pentru invetitiile de capital guvernamentale in general, comparativ cu alte state foste comuniste.
Imprumuturi bancare garantate de stat pentru afacerile mici si mijlocii din Romania Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si Fondul Roman de Contragantare (FRC) anunta, joi, relansarea proiectul comun de sprijinire a intreprinerilor mici si mijlocii (IMM). Prin garantiile acordate, creditele bancare devin, in mod normal, mai usor de accesat fiind mai putin riscante pentru banci.
Ajutoarele de stat de max. 5 milioane Euro: Investitia minima ar putea cobori pentru a sprijini si microintreprinderile Autoritatile analizeaza posibilitatea ca investitia minima in viitoarea schema de ajutoare de stat scale-up pentru firmele mici si mijlocii (IMM) sa scada substantial, pentru ca afacerile mici sa aiba acces mai la finantarea de la stat.
S-a stabilit cand se inscriu afacerile handmade pentru a participa, pe banii statului, la targul de la Bucuresti Guvernul a stabilit cand se va deschide aplicatia pe internet prin se fac inscrieri in Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, prin care statul va deconta benzina si hotelul pentru o serie de antreprenori cu afaceri handmade care vor sa vina in Bucuresti, la un targ de profil.
Cei pana la 40.000 Euro pentru romanii care vor sa-si deschida mici afaceri. Se cauta deja potentiali antreprenori, in Romania Start-up Plus Organizatiile care vor sa administreze fondurile europene din care vor fi acordati pana la 40.000 Euro unor romani care vor sa isi deschida mici afaceri au inceput deja sa caute potentiali antreprenori pe care sa ii introduca in viitoarele proiecte europene, in linia de finantare Romania Start-up Plus, din Programul Operational Capital Uman (POCU). Cautarea grupurilor-tinta este, in acest caz, in stadiu incipient, de tatonare a pietei si a comunitatilor, momentan.
DOCUMENT Lege propusa: Credite pentru firme noi, mici afaceri si proiecte europene, prin viitoarea Banca de Dezvoltare a Romaniei Firmele noi, intreprinderile mici si mijlocii, organizatiile non-guvernamentale si alti beneficiari ar urma sa primeasca imprumuturi in conditii mai lejere decat in prezent, de la Banca de Dezvoltare a Romaniei, pe care statul ar urma sa o infiinteze prin convertirea actualei Banci de Export-Import Eximbank. Asta prevede o initiatva legislativa depusa la Parlament, zilele trecute, de senatorul Eugen Teodorovici, fost ministru de Finante si al Fondurilor Europene. El a reluat practic proiectul de lege pentru infiinatrea bancii de dezvoltare pe care il initiase Ministerul Finantelor, in urma cu un an, in mandatul sau de ministru, text care, insa, in  actuala guvernare nu a mai fost promovat.
DOCUMENT Ajutoarele de stat de pana la 5 milioane euro pentru firmele mici si mijlocii. Bucurestenii, dezavantajati. Care este investitia minima Firmele mici si mijlocii vor primi ajutoare de stat de pana la 5 milioane de euro, prin noua schema de ajutoare de minimis in valoare totala de 200 de milioane de euro , pe perioada 2017-2023, conform unui proiect de hotarare de guvern. Proiectul detaliaza investitia minima si nivelul diferentiat al cofinantarii in functie de regiune.